Leírások

HF erősítő tápegység építés


A tápegység egy max 200W-os (esetleg 2x100W-os) max. +/- 50V-os tápfeszültség igényű erősítő, szükség szerint variálható, kiszolgálását célozza. A beépíthető elkók mérete miatt, itt maximálisan 4db 4700uF 63V-os elkó jöhet szóba, és ez jelentősen korlátozza a táp szűrő (puffer) kapacitását. De az esetek többségében az említett teljesítmény eléréséhez elegendő.

Kapcsolásból kiderül, hogy beépítünk egy tranzisztoros előszabályzású, fix feszültségű stabilizátorokkal felépített segédtápot is, részben a bekapcsolási koppanásgátló és kimeneti DC figyelő és hangszóróvédő áramkör, részben más, szimmetrikus feszültségigényű előerősítő kiszolgálása céljából. Feltételezve, hogy a majdan alkalmazásra kerülő végfokok paneljén van a táp ágak számára biztosítékfoglalat, ezért ezen a panelen csak a szekunder tekercsek biztosítékainak foglalatait helyezzük el.

A táp kielégíti azon tervezési szempontokat, melyek az erősítő gerjedésmentes működéséhez szükségesek. Pl. ilyen a földvezetékek csillagpontos elrendezése. Természetesen, a kellően vastag, de rövid bekötő vezetékek alkalmazását ne felejtsük el. Célszerű ezek összesodrása is. Minden testvezeték a közös földfóliáról kell, hogy induljon, ehhez kellő számú csatlakozót helyeztem el a panelen. Egy csúszósaruba egyébként több vezetéket is rögzíthetünk. A lényeg, hogy az összes testvezeték egy közös földpontból induljon ki.

Az alkatrészek beszerzése és a panel elkészítése vagy megvásárlása után a következő fontos lépés a panel fúrása, és előkészítése forrasztáshoz. Kiemelt figyelmet érdemel, mert később több hiba forrása lehet a gondatlan kivitelezés.

Ha összegyűlt az alkatrész és a panel, kezdődhet a buli...


A hütést igénylő alkatrészek, tranzisztorok és IC-k , a panelt mint sablont használva, felszerelésre kerülnek a hűtőlemezre, szigetelő alátét és szigetelő gyűrű beiktatásával. Célszerű a szigetelést még ebben az állapotban ellenőrizni.


Egy kis kiegészítő hűtés, bizony a tesztek során kiderült, szükség van rá. Persze, nem csak a képen látható lemezprofil használható, nekem ez volt kéznél.


Az egyenirányító híd is elvisel egy kis plusz hűtést, bár elvileg e nélkül is működne hiba nélkül.


Az alkatrészek előkészítése a méréssel folytatódik. Az új alkatrészt se fogadjuk el kritika vagy fenntartás nélkül. Láttunk karón varjút, ahogy a mondásban van!!!


Az alkatrészek magassági sorrendjük szerint kerülnek be a helyükre, először a huzalátkötések, ellenállások, diódák.


Kisebb elkók, IC-foglalat, tranzisztorok a sorrend.


Csatlakozó saruk és tüskék, az egyenirányító híd, a nagy elkók, majd a relék kerülnek a helyükre.


A segédtáp plusz hűtőbordája.


Az SMD 100nF/100V-os kondik a legvégén, alulról, a nagy elkók lábai között kialakított padokra kerülnek. A stabilizátor IC-k gerejdés gátló és hidegítő, szintén SMD kondijai is alulról, közvetlenül az IC kivezetéseihez forrasztandók.


A működést jelző LED-ek huzallal, a bedobozolás során, az előlapra lesznek szerelve.

A kapcsolás tesztelése több lépcsőben történik, először a trafó csatlakoztatása, a biztosítékok behelyezése következik, majd ellenőrizzük a nyers egyenfeszültség meglétét, szimmetriáját.

E közben, helyes szerelés esetén, a bekapcsolást némi késéssel követve, a reléknek meg kell húzni és e tényt, a zöld LED fényének jeleznie kell. Kikapcsolás után, a relék azonnal elengednek, a LED kialszik. Ha a piros LED ilyenkor már világít, eleve valami hiba van. Helyes működés esetén joggal feltételezhetjük, hogy a segédtáp megfelelően üzemel, de ezt mindenféleképp ellenőrizzük méréssel, azaz mérjünk a stabilizátorok kimenetén, ahol szimmetrikus +/- 15V-ot kell kapnunk.

A védőáramkör tesztelése elolvasható a külön ezt tárgyaló írásban.

A tápegység varilálhatósága abban rejlik, hogy a maximális feszültségérték alatt szinte bármilyen erősítő kiszolgálására alkalmas, a segédtáp értéke is tág határok között változtatható, a stab. IC-k cseréjével.

A nyers egyenfeszültség meglétét jelző LED-ek és előtét ellenállásaik nincsenek a panelre rátervezve, de egy kis ügyességgel a kapcsolás alkalmas pontjaira beiktathatóak. Aki ennek az áramkörnek a megépítésébe belekezd, azt ez a kis barkácsolás nem fogja megoldhatatlan feladat elé állítani. Az előtét ellenállásokat mindig a nyers egyenfeszültség alapján kell méretezni. Persze el is hagyhatók, hiszen a helyes működést jelző zöld LED úgy is világít.

Gondolom, ez a kis ismertető számos kérdést felvethet, de ez természetes, állok elébe.

Talán legnagyobb előnye a kapcsolásnak, hogy egy nem túl nagy panelen tartalmaz egy aránylag sok vezetékezést igénylő rendszert.

Jó barkácsolást mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2009. január 16. 07:13
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
27

Szavazat:
29

Mai látogató:
55

Utolsó látogatás:
Ma 13:35:16

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,8
29
  12  ★★★★★
  7  ★★★★
  5  ★★★
  3  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Igen, a diódák érzékenyek a hőre. Egyszer kíváncsiságból diódán keresztül kötöttem be egy hangszórót. Borzalmas hangja volt, de ahogy elkezdtem melegíteni, azt vettem észre, hogy megszűnt az egyenirányító jelleg, gyakorolatilag egy sima ellenállássá lett. Lehűlve persze visszaállt... De ha ez pl a tápegységben történik, akkor olyan rövidzárat kap a trafó, hogy csak nézhetek

Daranbalt   2016. március 24. 21:42:58

kedves asztix!amit írtál, az egy eléggé primitv megoldás, mindazonáltal én jónak tartom. ha arra van szükség, hogy 1-2-3 volttal lecsökkentsem a tápfeszültséget, én rendszerint azt csinálom hogy sorbakötök a tápfesszel néhány nagyteljesítményű szilciumdiódát. egyszerű a képlet, a denyóda levon a tápfeszből 0.6 V-ot. ha nagyobb áramok mennek, akkor hűteni kell őket, mert nem csak az a félő hogy elszállnak, hanem ha felforrósodik a szilíciumlapka, elmászik a nyitófeszültség értéke is, így megváltozik a tápfesz. egyszer kimértem, egy kapcsolóüzemű tápból kiszedett kettős diódát elkezdtem melegíteni a hőfokszabályzós pákámmal, és 370 foknál a nyitófeszültsége már 0.08 V-ra (!) ment le. (utána is működött)

niganiganiga   2013. december 06. 20:25:35

UHHH barbár megoldás???Kedves Abureka!Kifejtenéd ezt bővebben? Leszólni bármit lehet, az nagyon egyszerű, (és ahogy nézem a hozzászólásaidat ebben profi vagy) indokold meg, mi ebben a barbár megoldás!

bsselektronika   2013. december 03. 07:11:25

A megoldás elvileg jó, de - kérlek ne haragudj meg érte - barbár megoldás. Szebb, "szakmaibb", ha építesz egy egyszerű feszültség szabályzót. Ha nincsenek nagy igények, akkor egy zénerrel megfogott bázisú áteresztőt-ranzisztoros pofon egyszerű alapkapcsolás is megfelel, ha nagyobb igényekkel bírsz, akkor jöhetnek a tápegység ic-k.

Abureka   2013. december 02. 16:33:15

Helló mindenkinek!A kérdésem nem kifejezettem ehhez a kapcsoláshoz tartozik, de nem tudtam jobb helyre írni..A problémám: Van egy 2x37 volt feszültségű toroid trafóm, ez egyenirányítva és pufferelve +-54 volt lesz. Nekem legfeljebb 47 volt kell, több nem lehet. A kérdésem pedig hogy le lehet-e ezt a néhány voltot csökkenteni azzal ha a több graetz hidat alkalmazok az egyenirányításra. Tehát párhuzamosan kötném rá a váltófeszültséget 2-3 graetz.Lehet hogy hülyeség amit írtam, de a diódahidon kb 1,5 volt feszültségesés van, ha több hidat használok párhuzamosan nagyobbat fog esni a feszültség?Előre is köszi a válaszokat!

asztix   2013. november 08. 22:17:52

Csatlakozom a felháborodáshoz!Sajnos ahhoz szokott az ifjúság, hogy a szájukba, kezükbe kapnak mindent készen a netről. És szerintem, ha kapna egy nyáktervet, akkor sem építené meg, mert nem ért hozzá!Szánalmas ez sok kunyeráló, hozzá nemértő kontár.Tisztelet a kivételnek és a lelkes amatőröknek!

Hubiata   2013. augusztus 25. 20:11:49

tessék már megtanulni nyákot tervezni, nem nyavalyogni érte. nem agysebészet, a tápegységek úgyis nagyjából egy kaptafára mennek. tesség leülni az asztalhoz, négyzetrácsos papír, körző, vonalzó, ceruza, és lehet nekiállni tyúkbelezni. meg különben is, akinek ilyen tápegységre van szüksége, az tudja már megcsinálni a nyákot.

rastakyborg   2013. augusztus 23. 21:50:37

Szánalmas hogy minden ember ilyen tetű lusta hogy nem képes egy nyákot megtervezni, ha meg valaki nem tud, akkor ne akarjon ilyet építeni amíg meg nem tanul...Szerintem ez alap dolog..

sandor63(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2013. május 09. 13:00:38

Hello. El tudnatok kuldeni nekem is a nyakrajzot,es melleje a beultetesit is?...elore is koszonom...email: suteu.hunor.peter@gmail.com

suteu.hunor.peter(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2012. szeptember 26. 22:40:43

hello valaki eltudná küldeni a nyákrajzot meg a beültetési tervet elöre is köszi :)

attoss00(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2012. május 11. 10:11:14