Leírások

HF erősítő tápegység építés


A tápegység egy max 200W-os (esetleg 2x100W-os) max. +/- 50V-os tápfeszültség igényű erősítő, szükség szerint variálható, kiszolgálását célozza. A beépíthető elkók mérete miatt, itt maximálisan 4db 4700uF 63V-os elkó jöhet szóba, és ez jelentősen korlátozza a táp szűrő (puffer) kapacitását. De az esetek többségében az említett teljesítmény eléréséhez elegendő.

Kapcsolásból kiderül, hogy beépítünk egy tranzisztoros előszabályzású, fix feszültségű stabilizátorokkal felépített segédtápot is, részben a bekapcsolási koppanásgátló és kimeneti DC figyelő és hangszóróvédő áramkör, részben más, szimmetrikus feszültségigényű előerősítő kiszolgálása céljából. Feltételezve, hogy a majdan alkalmazásra kerülő végfokok paneljén van a táp ágak számára biztosítékfoglalat, ezért ezen a panelen csak a szekunder tekercsek biztosítékainak foglalatait helyezzük el.

A táp kielégíti azon tervezési szempontokat, melyek az erősítő gerjedésmentes működéséhez szükségesek. Pl. ilyen a földvezetékek csillagpontos elrendezése. Természetesen, a kellően vastag, de rövid bekötő vezetékek alkalmazását ne felejtsük el. Célszerű ezek összesodrása is. Minden testvezeték a közös földfóliáról kell, hogy induljon, ehhez kellő számú csatlakozót helyeztem el a panelen. Egy csúszósaruba egyébként több vezetéket is rögzíthetünk. A lényeg, hogy az összes testvezeték egy közös földpontból induljon ki.

Az alkatrészek beszerzése és a panel elkészítése vagy megvásárlása után a következő fontos lépés a panel fúrása, és előkészítése forrasztáshoz. Kiemelt figyelmet érdemel, mert később több hiba forrása lehet a gondatlan kivitelezés.

Ha összegyűlt az alkatrész és a panel, kezdődhet a buli...


A hütést igénylő alkatrészek, tranzisztorok és IC-k , a panelt mint sablont használva, felszerelésre kerülnek a hűtőlemezre, szigetelő alátét és szigetelő gyűrű beiktatásával. Célszerű a szigetelést még ebben az állapotban ellenőrizni.


Egy kis kiegészítő hűtés, bizony a tesztek során kiderült, szükség van rá. Persze, nem csak a képen látható lemezprofil használható, nekem ez volt kéznél.


Az egyenirányító híd is elvisel egy kis plusz hűtést, bár elvileg e nélkül is működne hiba nélkül.


Az alkatrészek előkészítése a méréssel folytatódik. Az új alkatrészt se fogadjuk el kritika vagy fenntartás nélkül. Láttunk karón varjút, ahogy a mondásban van!!!


Az alkatrészek magassági sorrendjük szerint kerülnek be a helyükre, először a huzalátkötések, ellenállások, diódák.


Kisebb elkók, IC-foglalat, tranzisztorok a sorrend.


Csatlakozó saruk és tüskék, az egyenirányító híd, a nagy elkók, majd a relék kerülnek a helyükre.


A segédtáp plusz hűtőbordája.


Az SMD 100nF/100V-os kondik a legvégén, alulról, a nagy elkók lábai között kialakított padokra kerülnek. A stabilizátor IC-k gerejdés gátló és hidegítő, szintén SMD kondijai is alulról, közvetlenül az IC kivezetéseihez forrasztandók.


A működést jelző LED-ek huzallal, a bedobozolás során, az előlapra lesznek szerelve.

A kapcsolás tesztelése több lépcsőben történik, először a trafó csatlakoztatása, a biztosítékok behelyezése következik, majd ellenőrizzük a nyers egyenfeszültség meglétét, szimmetriáját.

E közben, helyes szerelés esetén, a bekapcsolást némi késéssel követve, a reléknek meg kell húzni és e tényt, a zöld LED fényének jeleznie kell. Kikapcsolás után, a relék azonnal elengednek, a LED kialszik. Ha a piros LED ilyenkor már világít, eleve valami hiba van. Helyes működés esetén joggal feltételezhetjük, hogy a segédtáp megfelelően üzemel, de ezt mindenféleképp ellenőrizzük méréssel, azaz mérjünk a stabilizátorok kimenetén, ahol szimmetrikus +/- 15V-ot kell kapnunk.

A védőáramkör tesztelése elolvasható a külön ezt tárgyaló írásban.

A tápegység varilálhatósága abban rejlik, hogy a maximális feszültségérték alatt szinte bármilyen erősítő kiszolgálására alkalmas, a segédtáp értéke is tág határok között változtatható, a stab. IC-k cseréjével.

A nyers egyenfeszültség meglétét jelző LED-ek és előtét ellenállásaik nincsenek a panelre rátervezve, de egy kis ügyességgel a kapcsolás alkalmas pontjaira beiktathatóak. Aki ennek az áramkörnek a megépítésébe belekezd, azt ez a kis barkácsolás nem fogja megoldhatatlan feladat elé állítani. Az előtét ellenállásokat mindig a nyers egyenfeszültség alapján kell méretezni. Persze el is hagyhatók, hiszen a helyes működést jelző zöld LED úgy is világít.

Gondolom, ez a kis ismertető számos kérdést felvethet, de ez természetes, állok elébe.

Talán legnagyobb előnye a kapcsolásnak, hogy egy nem túl nagy panelen tartalmaz egy aránylag sok vezetékezést igénylő rendszert.

Jó barkácsolást mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2009. január 16. 07:13
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
27

Szavazat:
29

Mai látogató:
51

Utolsó látogatás:
Ma 12:02:16

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,8
29
  12  ★★★★★
  7  ★★★★
  5  ★★★
  3  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Sziasztok el tudnátok nekem küldeni a nyákrajzot is mert szeretném megépíteni és úgy gyorsabban menne ha lenne rajz is. Előre is kösz.E-mail.:bigface4856@freemail.hu

kristof4856   2012. február 15. 17:22:15

Helló.nagyon profi kapcsolás,tetszik.egyet azonban ne értek.azt írja muszáj a védőáramkört külön szekunderről működtetni,de azon a rajzon,hol egybe van építve a táp a figyelővel nem külön szekunderről megy.ehhez kérnék segítséget. Üdv Endre

kucora26(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. október 04. 18:33:06

Hy,valaki el tudna nekem kuldeni a kapcsolasi nyak es beultetesi rajzot?elore is koszonom

lmisi(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2011. január 12. 16:10:21

Hmm..próbáltátok már egy fojtótekerccsel? Talán jó hatással lenne a hirtelen áramlökésekre, nem? Meg persze a brummogásra...

zenobia88   2010. december 16. 16:35:47

Én a kapcsolásnak csak a segédtáp részét építettem meg külön egységként és nem bírta sokáig a gyűrődést egy 300W-os trafóról, a bekapcsolási tranziensek miatt n*10 bekapcsolás után tönkremennek a zenerek és szétrobbannak az áteresztő tranzisztorok. Ez egy lágyindító kapcsolással már megoldható.

KoriKimi   2010. december 04. 09:54:13

Sziasztok!Én is elkészítettem a védő áramkörrel együtt ezt az alkatrész-temetőt. Még mindig gond van vele, a NYÁK megtervezése és elkészítése horrorisztikus problémákat vetett fel, nagyrészt a Sprint - Layout tervező teljes alkalmatlansága miatt, mert nem ilyen teljesítményű rendszerhez illeszkedik, és még sorolhatnám...Az első bekapcsolás után 35 V-on (AC=2x24V) a graetz híd alatti 50V-os SMD kondik hatalmas csattanással felrobbantak, a negatív táp ágban lévő ZY20 zárlatos lett, hazavágta a BD242C-t, ami gondoskodott a védő áramkör további félvezetőinek (pár kisjelű dióda kivételével) azonnali kivégzéséről. A zéner beépítés előtt ellenőrizve lett. Szerintem rossz döntés egy ilyenbe belevágni, egyszerűbb megoldások is jók, egy hónapot is tolhatja az erősítő kivitelezését! Hatalmas tranziens vonul végig a segédtápon, amelyet az alulméretezett Zenerek nem viselnek el. Ajánlom a ZY20 helyett az 1N5357B-t (5W), vele paralel 100nF/100V kerámia kondikkal. Üdv: Sajt64

sajt64(@)-zárójel nem kell-digikabel.hu   2010. augusztus 15. 19:14:48

Én is szeretnék kérni nyák és beültetési rajzot és természetes az alkatrész jegyzéket.Előre is köszönöm.

pikojani(@)-zárójel nem kell-vipmail.hu   2010. január 05. 17:46:34

A HF erősítő tápegységhez NYÁK-ot és beültetési rajzot szeretnék rendelni a BSS-től. Valaki meg tudná írni mi ennek a menete ?Kösz :Gombai Attila

gombaiattila(@)-zárójel nem kell-t-online.hu   2009. március 26. 17:35:53

Tar ÚR! Mi lenne, ha cikk első sorában zöldel szedett TÁPEGYSÉG szóra ráklikkelne???

hsandor   2009. február 03. 18:41:38

bocsánat!de most kezdet el érdekelni ez az ügy mert tápegységben kutakodom és ez a leirás nekem nagyon is kapora jönne de hol a kapcs.rajz vagy én nem látom a szememtQl?

tar.sandor7(@)-zárójel nem kell-upcmail.hu   2009. február 03. 15:46:08