Leírások

HF erősítő tápegység építés


A tápegység egy max 200W-os (esetleg 2x100W-os) max. +/- 50V-os tápfeszültség igényű erősítő, szükség szerint variálható, kiszolgálását célozza. A beépíthető elkók mérete miatt, itt maximálisan 4db 4700uF 63V-os elkó jöhet szóba, és ez jelentősen korlátozza a táp szűrő (puffer) kapacitását. De az esetek többségében az említett teljesítmény eléréséhez elegendő.

Kapcsolásból kiderül, hogy beépítünk egy tranzisztoros előszabályzású, fix feszültségű stabilizátorokkal felépített segédtápot is, részben a bekapcsolási koppanásgátló és kimeneti DC figyelő és hangszóróvédő áramkör, részben más, szimmetrikus feszültségigényű előerősítő kiszolgálása céljából. Feltételezve, hogy a majdan alkalmazásra kerülő végfokok paneljén van a táp ágak számára biztosítékfoglalat, ezért ezen a panelen csak a szekunder tekercsek biztosítékainak foglalatait helyezzük el.

A táp kielégíti azon tervezési szempontokat, melyek az erősítő gerjedésmentes működéséhez szükségesek. Pl. ilyen a földvezetékek csillagpontos elrendezése. Természetesen, a kellően vastag, de rövid bekötő vezetékek alkalmazását ne felejtsük el. Célszerű ezek összesodrása is. Minden testvezeték a közös földfóliáról kell, hogy induljon, ehhez kellő számú csatlakozót helyeztem el a panelen. Egy csúszósaruba egyébként több vezetéket is rögzíthetünk. A lényeg, hogy az összes testvezeték egy közös földpontból induljon ki.

Az alkatrészek beszerzése és a panel elkészítése vagy megvásárlása után a következő fontos lépés a panel fúrása, és előkészítése forrasztáshoz. Kiemelt figyelmet érdemel, mert később több hiba forrása lehet a gondatlan kivitelezés.

Ha összegyűlt az alkatrész és a panel, kezdődhet a buli...


A hütést igénylő alkatrészek, tranzisztorok és IC-k , a panelt mint sablont használva, felszerelésre kerülnek a hűtőlemezre, szigetelő alátét és szigetelő gyűrű beiktatásával. Célszerű a szigetelést még ebben az állapotban ellenőrizni.


Egy kis kiegészítő hűtés, bizony a tesztek során kiderült, szükség van rá. Persze, nem csak a képen látható lemezprofil használható, nekem ez volt kéznél.


Az egyenirányító híd is elvisel egy kis plusz hűtést, bár elvileg e nélkül is működne hiba nélkül.


Az alkatrészek előkészítése a méréssel folytatódik. Az új alkatrészt se fogadjuk el kritika vagy fenntartás nélkül. Láttunk karón varjút, ahogy a mondásban van!!!


Az alkatrészek magassági sorrendjük szerint kerülnek be a helyükre, először a huzalátkötések, ellenállások, diódák.


Kisebb elkók, IC-foglalat, tranzisztorok a sorrend.


Csatlakozó saruk és tüskék, az egyenirányító híd, a nagy elkók, majd a relék kerülnek a helyükre.


A segédtáp plusz hűtőbordája.


Az SMD 100nF/100V-os kondik a legvégén, alulról, a nagy elkók lábai között kialakított padokra kerülnek. A stabilizátor IC-k gerejdés gátló és hidegítő, szintén SMD kondijai is alulról, közvetlenül az IC kivezetéseihez forrasztandók.


A működést jelző LED-ek huzallal, a bedobozolás során, az előlapra lesznek szerelve.

A kapcsolás tesztelése több lépcsőben történik, először a trafó csatlakoztatása, a biztosítékok behelyezése következik, majd ellenőrizzük a nyers egyenfeszültség meglétét, szimmetriáját.

E közben, helyes szerelés esetén, a bekapcsolást némi késéssel követve, a reléknek meg kell húzni és e tényt, a zöld LED fényének jeleznie kell. Kikapcsolás után, a relék azonnal elengednek, a LED kialszik. Ha a piros LED ilyenkor már világít, eleve valami hiba van. Helyes működés esetén joggal feltételezhetjük, hogy a segédtáp megfelelően üzemel, de ezt mindenféleképp ellenőrizzük méréssel, azaz mérjünk a stabilizátorok kimenetén, ahol szimmetrikus +/- 15V-ot kell kapnunk.

A védőáramkör tesztelése elolvasható a külön ezt tárgyaló írásban.

A tápegység varilálhatósága abban rejlik, hogy a maximális feszültségérték alatt szinte bármilyen erősítő kiszolgálására alkalmas, a segédtáp értéke is tág határok között változtatható, a stab. IC-k cseréjével.

A nyers egyenfeszültség meglétét jelző LED-ek és előtét ellenállásaik nincsenek a panelre rátervezve, de egy kis ügyességgel a kapcsolás alkalmas pontjaira beiktathatóak. Aki ennek az áramkörnek a megépítésébe belekezd, azt ez a kis barkácsolás nem fogja megoldhatatlan feladat elé állítani. Az előtét ellenállásokat mindig a nyers egyenfeszültség alapján kell méretezni. Persze el is hagyhatók, hiszen a helyes működést jelző zöld LED úgy is világít.

Gondolom, ez a kis ismertető számos kérdést felvethet, de ez természetes, állok elébe.

Talán legnagyobb előnye a kapcsolásnak, hogy egy nem túl nagy panelen tartalmaz egy aránylag sok vezetékezést igénylő rendszert.

Jó barkácsolást mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2009. január 16. 07:13
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
27

Szavazat:
29

Mai látogató:
54

Utolsó látogatás:
Ma 12:58:14

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,8
29
  12  ★★★★★
  7  ★★★★
  5  ★★★
  3  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Ha megnézed az írásokat időrendben, akkor néhánnyal ezelőtt publikálták a kapcsolást... Ennyire nem lehettek lusták!?

romeo   2009. január 21. 23:41:08

Üdv!Engem érdekelne a kapcsolási rajz ha feltennéd mert így kicsit nehézkes nekem áttekinteni mivel nem látom egybe.Előre is köszi

pfi89(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2009. január 19. 21:30:25

Hello! El tudnád küldeni nekem is a NYAK és a beültetési rajzot? Köszönöm.

k.tommy91(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2009. január 19. 20:45:03

Hello!Én is szeretnék kérni NYÁK és BEÜLTETÉSI rajzot! Előre is köszönöm!

csibuci(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2009. január 19. 11:24:02

Gratulálok Tanár Úr!Szép munka!

romeo   2009. január 18. 23:17:18

SZIAMegkerhetlek h kuld el a NYAK es BEULTETESI rajzot nekem is.......nem vagyok kezdo...de anyira profi sem h el tudjak kesziteni egy ijennek nyakot.Elore is kosz

i_erno91(@)-zárójel nem kell-yahoo.com   2009. január 17. 18:00:13

Egyszerűnek tűnő bár létfontoságú megoldás. Sokan elhanyagolják a megfelelő tápmegoldást az erősítőjükben gondolván, hogy "részlet kérdés" pedig nagyban befolyásolhatja egy erősítő hangját és akár a megbízhatóságát a tápegység.Szép munka!

Hmm   2009. január 16. 16:21:39