Erősítők, előerősítők

Tranzisztoros, A-osztályú erősítő


Az alább bemutatott kapcsolás nem saját agyszüleményem, egy már meglévő kapcsolás (radikálisan) módosított változata a saját ízlésem szerint. Kimenő teljesítmény 5-7W körüli, de ez ne tévesszen meg senkit, lehet vele házibulizni egész nyugodtan. Aki eddig csak IC-s erősítőket hallgatott, annak garantáltan leesik az álla, ha ezt meghallja! Hangja a megfelelő beállítás után erősen közelít a csöves cuccok felé, hallás alapján leginkább a közép, és magas tartományt tudja szépen előadni. Egy egyszerű dipól-hangfalpárral használom, legszebben a jazz és blues, soft rock zenékhez dukál, bár egy zárt dobozzal kipróbálva a basszusosabb elektronikus zenéket is szépen kiadja. Röviden ennyi, most lássuk a kapcsolást.


Az erősítő:
Az eredetiben a végtranzisztorok BD439-ek voltak, ezeket BD243C-s tranyókra cseréltem. Ezek jobban bírják a strapát, nagyobb teljesítményre képesek, és kevésbé torzítanak az elődeikkel szemben. Fontos, hogy válogatott tranyókkal kell építkeznünk! A nagyteljesítményű ellenállások eredetileg 0,5W-os volt, jelen esetben 10W és 2W-os. A tranyók is nagyobb bordákat igényelnek, mint az eredetiben, ezeket elég macerás megválasztani, ugyanis a cuccnak akkor van a legszebb hangja, mikor a bordák annyira melegek, hogy épp még kézzel kényelmesen elviseljük, kb 15 perc után. Ha túl nagy a borda, akkor kevésbé érvényesül a térhatás a zenében. Jó megoldás még egy AMD processzorokhoz használatos borda a ventillátorral együtt, bár ehhez külön tápellátás szükséges. Szívünk joga eldönteni, de kis helyen úgysem fogjuk megúszni:)
A másik fontos dolog a nyugalmi áram, és féltápfesz beállító trimmerek. Javasolt a precíziós, kis csavarral ellátott, zárt trimmerek használata. A nyugalmi áram 700mA, ezt az P1-el, a féltápfeszt az P2 trimmerrel állítjuk be. Külön érdekesség a söntös hangerőszabályozó, mely dinamikus, szinte örökéletű, recsegésmentes hangerőváltást biztosít, így gyenge potival is nagyszerűen megépíthető.


A tápegység:
35VA, 18V-os trafó, 37600uF pufferkondi, plusz egy fojtó, amit tapasztalati úton, egy 1x2x8 cm-es lemezelt vasmagra, 1mm-es, 30m hosszú, lakkozott trafóhuzalból tekertem. Ez a fojtó elbírja a nyugalmi áramot mindkét oldalra, de ha monóblokkot csinálunk, akkor fojtónak elég 0,75-ös huzal, 0,5x2x8 cm-es vasmagra. A vasat régi mikrosütő trafó I-lemezéből csinálhatjuk, én ebből dolgoztam. A legvégén egy bordára szerelt 24V-os stabkocka, hidegítve egy 100nF-os kondival. A trafóból kettő kell a sztereóhoz, a táp többi része elegendő mindkét csatornához. A puffereket 8db 4700uF-os kondiból fűzhetjük, ha nem kapunk nagyobbat.
Az erősítőhöz tervezett kapcsolóüzemű tápegység ide kattintva látható.
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2011. június 21. 14:50

Vélemény:
77

Szavazat:
13

Mai látogató:
8

Utolsó látogatás:
Ma 02:55:01

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
13
  7  ★★★★★
  3  ★★★★
  1  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Erősítők, előerősítők

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Nos , ez egy elég érdekes kis kapcsolás nekem is leesett az állam tolle , de nem a hangjatol hanem mikor megláttam hogy a feltap 22V , azzal a lendulettel b@*#am ki a kukába ! Lényeg a lényeg profi cucc! ! Görèny munka !

Teva123   2018. július 07. 22:45:37

Minden alkatrész megfelel a kapcsolási rajzban szereplőknek. Szimuláló programban is meg lett építve, majd tesztelve is volt a kapcsolás és ugyanazokat az eredményeket mutatta (pl.: 22v féltáp) annyi különbséggel, hogy a nyugalmi áramot be tudtam állítani 700mA-re.

szrenacsongor(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2018. július 07. 22:24:25

Nézd meg Ábel január 24-i hozzászólását is!

Janos-B   2018. június 24. 21:51:03

Köszöntelek! Milyen tranzisztorokat tettél a kapcsolásba? Az első BC560-as p-n-p. Bekötés előtt leellenőrizted -e a tranzisztorokat mérőműszerrel megállapítva a helyes bekötésüket és működésüket? Ez eltérhet a katalógus szerinti bekötéstől.(Sőt ritkán ugyan, de találkoztam olyannal hogy két gyártónál ugyanaz a tranzisztor más bekötésű)Rosszul bekötött tranzisztorok szeretnek tönkre menni. Felcserélhettél alkatrészeket, az elektrolit kondenzátoroknak jó -e a polaritása? Csillámlappal és gyönggyel elszigetelve a végtranzisztorok nagyobb közös hűtőfelületen vannak? A hűtés a testre csatlakozik? Szakadtak -e a potméterek? (Ellenállásmérő: a potméter tekerése mérés közben és figyelni van -e szakadás.) Az ellenállások értéke és mértékegysége megfelelő -e? Felváltva először növelni az áramot, majd félfeszültséget állítani és ezt sokszor ismételni kell. 220V-os izzólámpán keresztül csatlakoztattad a tápegység transzformátorának primer körét? Zárlat esetén kigyullad az égő.

Janos-B   2018. június 24. 21:47:04

Üdv! Megépítettem a kapcsolást, de a nyugalmi áram megáll 400mA-nál és a féltápfeszt nem lehet elmozdítani 22V-ról. Valaki tudna segíteni, hogy ez mitől lehet? Többször is át lett nézve a kapcsolás és a terv is, de nem találtam hibát.

trackledswine   2018. június 21. 17:40:19

2.0 verzió

Ábel   2018. január 24. 14:59:16
IMG_20180124_150004.jpg

Sziasztok! Mindenkinek ajánlom ezt a kapcsolást megépitettem és nagyon szépen szól , bár a 2,7 kohm os ellenállást kicseréltem 2*2,7 re , hogy eggyáltalán a féltápfesz megközelítse a kívánt értéket, mert igy ebben a formájában ha 0,7 amperre van beálltva a nyugalmi áram akkor 22,5v a féltápfesz de ha csak nekem csinálja akkor valamit elnéztem de már a második épitésemben is ezt csinálja. Elösször megépitettem silányabb alkatrészekből és most másodjára rászántam a pénzt és megéri...( pl kicsatoló kondenzátor nichicion muse). Mindenkinek sok simert a megépítéséshez.

Ábel   2018. január 24. 14:56:58

A tápfeszültség csatlakoztatása után az 1000uF-os kondenzátor + pontjára és a test pontra kell kötni egy feszültség mérőt és itt fél tápfeszültséget kell mérni. P2-vel óvatosan állítva tudod a fél tápfeszültséget beállítani. Amikor ez megvan az 1 Ohm 10W-os ellenállás két kivezetésén mérsz feszültséget. U=IxR U=0,7A x 1 Ohm = 0,7V-nak kell lenni. Most P2-n állítassz és újra figyeled az 1 Ohmos ellenálláson a feszültséget. P1-el újra be kell állítani a fél tápfeszültséget az 1000uf + pontján. Felváltva mérsz a két helyen és állítasz P1 és P2-vel. Ha ez megvan kb 20 percig a hűtőbordák felmelegedéséig korrigálsz.

Janos-B   2018. január 08. 17:22:58

Köszöntelek! Miért cserélted ki a bd "egyszerű" tranzisztorokat bdw darlington tranzisztorokra? A BD243, BD911 n-p-n tranzisztoroknak az erősítési tényezője ebben a kapcsolásban kb. 50 szeres. A BDW darlingtonoknak pedig olyan 1000 szeres körüli! Ez a kapcsolás "mezei" tranzisztorokra lett kitalálva! Így nem csodálkozom az 1 Ohmos ellenállás füstölésén. A két végtranzisztor közül az egyik áramgenerátort képez, melyet P1-gyel tudsz beállítani megfelelő 700mA-es nyugalmi áramra, ha nem 1000 szeres az erősítése a teljesítménytranzisztornak.
Mi volt a bajod a BD-kkel? Az összes tranzisztort biztos helyesen kötötted be? Le tudod ellenőrizni a tranzisztorokat? Legalább katalógus szerinti volt a bekötésük? A valóságban nem biztos a katalógus szerinti bekötés sem. Inkább - "hülye gyerekként" - 10 szer ellenőrizzünk kizárva a hibás elkötést, vakforrasztást. Szép munkát végeztél? Rövidek a csatlakozások az áramköri panelen? Javaslaton a P1, P2-őt a mérések előtt közép helyzetbe tekerni.

Janos-B   2018. január 08. 16:58:36

Sziasztok! Lehet buta kérdés, előre elnézést, ennyire nem értek a témához. Kicseréltem a bd-ket BDW83c-re és az 1Ohm 10w-os ellenállás kb 10-15másodperc után erős melegedés mellett füstölni kezdett, abban kérem segítségeteket, hogy mit cseréljek, számoljak ki, hogy ezzel a darlington tranyóval működőképes legyen a dolog? Válaszotokat előre köszönöm!

JonyG   2018. január 06. 10:00:13