Erősítők, előerősítők

Tranzisztoros, A-osztályú erősítő


Az alább bemutatott kapcsolás nem saját agyszüleményem, egy már meglévő kapcsolás (radikálisan) módosított változata a saját ízlésem szerint. Kimenő teljesítmény 5-7W körüli, de ez ne tévesszen meg senkit, lehet vele házibulizni egész nyugodtan. Aki eddig csak IC-s erősítőket hallgatott, annak garantáltan leesik az álla, ha ezt meghallja! Hangja a megfelelő beállítás után erősen közelít a csöves cuccok felé, hallás alapján leginkább a közép, és magas tartományt tudja szépen előadni. Egy egyszerű dipól-hangfalpárral használom, legszebben a jazz és blues, soft rock zenékhez dukál, bár egy zárt dobozzal kipróbálva a basszusosabb elektronikus zenéket is szépen kiadja. Röviden ennyi, most lássuk a kapcsolást.


Az erősítő:
Az eredetiben a végtranzisztorok BD439-ek voltak, ezeket BD243C-s tranyókra cseréltem. Ezek jobban bírják a strapát, nagyobb teljesítményre képesek, és kevésbé torzítanak az elődeikkel szemben. Fontos, hogy válogatott tranyókkal kell építkeznünk! A nagyteljesítményű ellenállások eredetileg 0,5W-os volt, jelen esetben 10W és 2W-os. A tranyók is nagyobb bordákat igényelnek, mint az eredetiben, ezeket elég macerás megválasztani, ugyanis a cuccnak akkor van a legszebb hangja, mikor a bordák annyira melegek, hogy épp még kézzel kényelmesen elviseljük, kb 15 perc után. Ha túl nagy a borda, akkor kevésbé érvényesül a térhatás a zenében. Jó megoldás még egy AMD processzorokhoz használatos borda a ventillátorral együtt, bár ehhez külön tápellátás szükséges. Szívünk joga eldönteni, de kis helyen úgysem fogjuk megúszni:)
A másik fontos dolog a nyugalmi áram, és féltápfesz beállító trimmerek. Javasolt a precíziós, kis csavarral ellátott, zárt trimmerek használata. A nyugalmi áram 700mA, ezt az P1-el, a féltápfeszt az P2 trimmerrel állítjuk be. Külön érdekesség a söntös hangerőszabályozó, mely dinamikus, szinte örökéletű, recsegésmentes hangerőváltást biztosít, így gyenge potival is nagyszerűen megépíthető.


A tápegység:
35VA, 18V-os trafó, 37600uF pufferkondi, plusz egy fojtó, amit tapasztalati úton, egy 1x2x8 cm-es lemezelt vasmagra, 1mm-es, 30m hosszú, lakkozott trafóhuzalból tekertem. Ez a fojtó elbírja a nyugalmi áramot mindkét oldalra, de ha monóblokkot csinálunk, akkor fojtónak elég 0,75-ös huzal, 0,5x2x8 cm-es vasmagra. A vasat régi mikrosütő trafó I-lemezéből csinálhatjuk, én ebből dolgoztam. A legvégén egy bordára szerelt 24V-os stabkocka, hidegítve egy 100nF-os kondival. A trafóból kettő kell a sztereóhoz, a táp többi része elegendő mindkét csatornához. A puffereket 8db 4700uF-os kondiból fűzhetjük, ha nem kapunk nagyobbat.
Az erősítőhöz tervezett kapcsolóüzemű tápegység ide kattintva látható.
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2011. június 21. 14:50

Vélemény:
93

Szavazat:
19

Mai látogató:
14

Utolsó látogatás:
Ma 22:34:32

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,2
19
  11  ★★★★★
  4  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Én nem bántam meg, jó hangja van és egyszerű!

Petyka79   2019. január 22. 17:46:08

Uraim!
Kár ezzel a kapcsolással próbálkozni.Ha valaki kiváló "A" osztályú tranzisztoros erősítőt akar építeni annak ajánlom a JLH ( JOHN LINSLEY HOOD )tipust.Ezt az erősítőt én már 1978 ban megépítettem és hibátlan.Gyönyörú hangja van ,mintha csöves erősítő lenne.Nem kell hangszín
sem ,van basszus is ,de csak annyi amennyi a zenében van.Ami nagyon lényeges olcsó.Akit érdekel annak szívesen adok tanácsot,rajzot és szakmai segítséget is.
Bandi bácsi
rotelpower@gmail.com

Bandi bácsi   2019. január 16. 18:31:45

Kipróbáltam mindenféle verziót, ilyen-olyan ellenállás értékeket, de nem jó! Nincs fél tápfesz. És 16 voltnál nem tudom feljebb vinni a tápot, mert akkor már a nyugalmi áramot sem tudom beállítani. Azóta csináltam innen egy másik "a" osztályos kapcsolást, az detto. Azon is be tudom állítani az áramot, de a fél tápfeszt nem.

Petyka79   2019. január 15. 00:07:20

Nekem is ez az eredeti kapcsolási rajz volt meg, melyet egy műegyetemista katonatársamtól másoltuk le és a kapcsolást továbbadtam annak akire hivatkozom. Fix ellenállások vannak az eredeti forrásban, de az eredetihez képest a munkapontot feltétlenül állítani kell. A középfeszültségtől max. 1V eltérés lehet, mert van kimeneti csatoló elektrolit kondenzátor. Nagyobb különbség nem lehet mert a jel másik periódusa határolódik és a két periódus kivezérelhetősége nem lesz egyforma. Alapnak mindenképpen javaslom a megadott link kapcsolását tekintsd. A bemeneten lévő sönt hangerő szabályozó azon kívül, hogy az érzékenységet felére csökkenti nem sokat változtat.

bereczk.jans(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2019. január 12. 09:35:29

Amit linkeltél kapcsolást, ott az 560 ohm helyett 100 van, és a P1 helyén van egy 560 ohm.

Petyka79   2019. január 11. 19:02:53

Csináltam mégegyet, ehhez már martam nyákot, de ugyanaz. A nyugalmi áramot be tudom állítani, de a fél tápfeszt nem. Sajnos amiket írtál, így már nem volt időm kipróbálni, de mindenképp ki fogom. Köszi

Petyka79   2019. január 10. 14:08:04

A nyugalmi áram állításánál is elképzelhető, hogy az 560 Ohmos ellenálláson is változtatni kell kb 25%-ot. Egy régi ismerősöm tuningolta ezt a kapcsolást sikeresen évtizedekkel ezelőtt. (Én is ott kíváncsiskodtam. Nekem akkor nem voltak olyan nagy hűtőbordáim. BC177 és 2N3055 tranzisztorok voltak benne. Lényegesen kisebb volt az erősítési tényezőjük mint a jelen ábrán megadott tranzisztoroknak. Rossz kompromisszumot kötve akkor TBA810-el csináltam erősítőt.)Talán érdekes lehet az eredeti kapcsolásra hivatkozás: http:////home.kpn.nl/a.van.waarde/id7.htm http://home.kpn.nl/a.van.waarde/id7.htm A cikk ajánlja egy külön szabályozott tápegység elkészítését is ami az erősítő zúgását akadályozza meg. (Bocsánat nem akartam nagyképűsködni, csak fáradt - ideges és sietős voltam akkor.)

Janos-B   2019. január 08. 22:09:33

Kipróbálom holnap, amiket javasolsz!

Petyka79   2019. január 08. 20:39:15

Szia! Pont ma próbáltam, 200k-val a 100 helyett. Kicsit lejjebb tudtam meni a fél tápfesszel, de csak 1-2 voltot. Igazából írják többen, hogy megépítették, működik, de nem írja egyikük sem, hogy változtattak volna bármin, szóval gyanítom, hogy én ronthattam el valamit. Csak nem tudom, mit. Már rengetegszer átnéztem, nem találok hibát. Végülis szól így is szépen! :) Köszönöm a segítséget!

Petyka79   2019. január 08. 20:38:01

P2 47K-os potméterhez kapcsolódó 100Kohmos ellenállást próbáltad -e fele vagy kb kétszeres értékűre kicserélni. Szerintem az egyik irányú csere kedvezően változtatná a szabályozhatóságot. A BC560 kollektor munka ellenálláson is kipróbálnám a változtatást a 8K2 helyén csak kisebb mértékben pl 6K8-al vagy ha másik irányban kell, akkor felemelném 10K-ra. Amikor beállítod a féltápot és a feszültség mérőn folyamatosan változik a feszültség (nem ugrálva) akkor valószínűleg jó a potméter.

Janos-B   2019. január 08. 18:01:01