Komplett

Védelem házi vízművekhez


A kapcsolás a házi vízművek védelmét valósítja meg. Minden fajta géphez használható, melynek teljesítménye nem haladja meg az 1500 W-ot.

Miért is van szükség erre?
Először is át kell tekinteni miből áll egy ilyen szivattyú rendszer. Lentről felfelé haladva, a kútban van egy lábszelep amely a csővel csatlakozik a szivattyú bemeneti részéhez. A gép maga áll egy aszinkron motorból egy nyomáskapcsolóból és egy víztartályból. Működéskor a motor addig üzemel amíg a tartályban a nyomás eléri a beállított értéket. Ha az megtörténik a nyomáskapcsoló kikapcsolja a motort. Ha megnyitjuk valamelyik csapot akkor a nyomás csökkenni fog a tartályban, és egy bizonyos értéknél a motor újra elindul. Tehát ez egy szabályozási kör, ami tökéletesen működik, viszont egy órási hiba ellen nincs védve.

Első indításkor a "szívó" csövet ami a kútba megy, fel kell tölteni vízzel, hogy ne legyen benne levegő. A lábszelepre azért van szükség, hogy a víz a csőben maradjon és ne menjen bele a kútba. Ezek a szelepek többnyire membránosak (fém vagy műanyag), és nyugodt szívvel mondhatom, hogy a rendszer gyenge pontjai. Alapvetően rossz minőségűek, és hosszú ideig nem bírják a környezet megpróbáltatásait.

Mi történik, ha tönkremegy? Akkor a "szívó" csőből elfolyik a víz és a motor levegőt szív, ráadásul folyamatosan, mert nyomás nem éri el a kellő értéket. Viszont ezek a gépek, úgy vannak tervezve, hogy üresjáratban a benne lévő műanyag rotorok rövid idő alatt leolvadnak. Így nem csak egy 3-4 eFt-os lábszelepet kell vennünk, hanem vihetjük javíttatni a szivattyút ami biztosan többe kerül majd, ráadásul szét kell szerelni az egész rendszert. Lehet hozzájuk védelmet kapni, értesüléseim szerint kb. 70 eFt körül van.

Így hát terveztem egy védőáramkört, melynek előállítási költsége kb 2-3 eFt. A kapcsolás az öreg "virágcserép őr" elvén működik. Tehát a folyamatosan ellenőrzi, hogy van-e víz a "szívó" csőben. Méghozzá a víz alacsony elektromos ellenállását kihasználva. Ha lábszelep hiba miatt a víz elfolyik, az áramkör kb 3 másodperc késleltetés után lekapcsolja a szivattyút a hálózatról. (A késleltetés az esetleges buborékok miatt szükséges.)

Működése röviden: A potméterrel az érzékenységet lehet állítani. (nálam 10 kohm). Ha nincs víz a rendszerben BC182-es tranzisztor nyitva van, BD139-es tranzisztor pedig zárva, illetve a relék elengedett állapotban. Tehát a motor nem kap hálózati feszültséget. Ha a szonda vízbe merül BC182-es tranzisztor lezár és a BD139 kinyit, relék behúznak. A motor kap feszültséget. Ez az üzemszerű állapot. A 3,3 V-os zéner a víz küszöbértéke miatt szükséges, Így a szondán 3,3+0,7=4V van. A két zöld LED helyett lehet ugyanúgy 3,3V-os zénert használni, nálam nem volt itthon ezért ezeket használtam, amúgy a BD139 tranzisztor lezárását biztosítják. A C jelű 1000 μF-os kondenzátor feladata a késleltetés. A relék 12 V 270 ohm ellenállásúak, és 250 V 10 A kapcsolására alkalmasak. Az üzembiztosság miatt használtam kettőt. A 2,2 nF-os kondenzátorok a kikapcsoláskor létrejövő tranziensektől védik a reléket (ívhúzás). A két LED (piros, zöld) jelzi a hibát illetve az üzemszerű állapotot. A 12 V-os transzformátor 120 mA leadására képes.

Az áramkör egy Casio óra műanyagdobozában kapott helyet.

A szondát egy T csőbe belerakott csavar szolgáltatja. (A csavar mélységének el kell érnie a cső felét)

Szükséges a légmentesítés, ezért egy fém zárókupak lett átfúrva, majd belehegesztve a csavar. A szonda "meleg" pozitív része a csavarra van rácsavarozva, a negatív "hideg" a "szívó" cső valamelyik fém részéhez.
Az áramkör két hónapja éjjel nappal folyamatosan és hibátlanul működik.

Figyelem a kapcsolás 230 V hálózati feszültséggel üzemel, ezért megkérek mindenkit, hogy ennek megfelelően járjon el az építésnél!!

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2010. november 22. 10:11

Vélemény:
43

Szavazat:
27

Mai látogató:
2

Utolsó látogatás:
Ma 14:14:37

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
27
  13  ★★★★★
  7  ★★★★
  5  ★★★
  0  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Vipera! cseréld meg a kettőt vagy rakd át a kappcsolót

öcsi   2023. július 07. 10:45:58

Szevasztok!
Kipróbáltam mindegyik változatot, gondoltam közzéteszem az eredményeket, hátha valakinek még segítségére lesz.
Az RC tag a kapcsolóval párhuzamosan: abszolút semmit sem ér, mintha ott se lenne.
Az RC tag a fogyasztóval párhuzamosan: van némi javulás előfordul, hogy teljesen megszüntetni az ívet, előfordul, hogy akkorát szikrázik, hogy érzem a szagát is. Röviden ennyi.

Vipera   2018. március 05. 15:32:26

Szia Vipera! Ez tényleg nem ide tartozik! A 2,2nF az nagyon kevés. Közszükségleti készülékeknél 100nF/400V-1000V-os kondenzátorral sorba kötnek egy 100 ohmos ellenállást ami a kapcsolóra vagy a készülékkel párhuzamosan van kötve. Ez a szikrázást és a rádiófrekvenciás zavart jelentősen csökkenti, de nem szünteti meg.
Az itt feltüntetett védelmi áramkörnél is célszerű ezt a változtatást megtenni!

Janos-B   2018. március 03. 09:14:44

Sziasztok!
A kérdésem nem igazán ide tartozik, bár ebben a kapcsolásban is van egy ugyanilyen eshetőség. Tehát a problémám a forrasztópisztolyommal van. Hosszútávú használat után a kapcsoló (ravasz) érintkezőit eléggé kikezdte a be- és kikapcsoláskor keletkező ív. Igazából ez csak kikapcsolásnál nagy gond, mert már számtalan alkalommal "összeragasztotta" az érintkezőket és hiába engedtem el a ravaszt, a pisztoly nem kapcsolt ki. Úgy gondoltam ebből a kapcsolásból ellesem a megoldást. Tehát a kapcsoló érintkezőivel párhuzamosan kötöttem egy 2.2nF-os 2kV-os kerámia kondenzátort, ahogy azt itt is látni, de az ívhúzást sajnos nem szüntette meg. Most is ugyanúgy megjelenik az ív és ugyanúgy összeégeti az érintkezőket.
Hogyan tudnám megoldani a problémát?

Vipera   2018. február 09. 14:33:05

Még egy észrevételem, javaslatom volna.Én a 10A-es reléket kicsit "szűknek" tartom. Vagy nagyobbat kellene beépíteni, vagy 1 db relé, egy mágneskapcsolót vezérelne és nem lenne gond az érintezők beégésével. Ne felejtsük el, hogy az aszinkron motorok inditási áram felvétele 8-10 szerese a névleges áramfelvételnek, ami jelentősen igénybe veszi a relé kapcsoló párjait.Ha visszaosztjuk pl. a 10A-t (amit a relé elbír) mondjuk 8-al, akkor az 1,25A névleges áramfelvételű motort köthetük rá, ami (P=U*I) 287,5 ~ 300W-os motort bír el.(A cos fít nem számoltam) Hát ez elég kevés Én úgy gondolom.Erre szerintem érdemes oda figyelni.

Katona László   2015. július 15. 22:36:23

Kedves makrodom! A felvetésed helyes, viszont a víz bontásához "nagy energia" szükséges ahhoz, hogy ott tényleg boborék képződés legyen. Szerintem semmi gond a szondán lévő 4V-al, mivel ott nagyon kiss áramok folynak amik nem képesek a vizet bontani.Ha bontja is elméletileg, akkor sem fog ez gondot jelenteni a gyakorlatban.
A satb kockánál egyszerű elkerülni a "túlfeszültséget, mert nem a 7812 kellene betenni, hanem a LM317-t.Ez azért jobb, mert a bemeneti és a kimeneti feszültség külömbség 40V és csak megfelelő ellenállásokkal kell beállítani a kimenő feszt. Itt valamelyik oldalon van is fenn számítás erről.[SMI

Katona László   2015. július 15. 22:09:42

Hello!
Elismerésem a kapcsolás készítőjének. Van egy észrevételem a kapcsolással kapcsolatban: így, hogy egyenárammal van használva, elektrolizálja a vizet, tehát felbontja a vizet alkotó elemeire... ez nem káros, ha emberi fogyasztásra szeretnénk használni? Nem gondolkodtál véletlen váltóáramos megoldáson?
És én is támogatom az önmegtartásos módszert... hiba esetén állítsa le a pumpát és csak resetelés után indulhasson újra...

Üdv!

makrodom   2015. július 14. 08:08:08

Az egész áramkört be kell építeni egy vízmentes dobozba!
IP44 IP5..
A képeken látszik,hogy szabadtéri elhelyezést kapott,így érdemesebb tömszelencés lezárással illeszteni a vízmentes dobozhoz,ugyancsak vízmentes,csapfedeles dugaljba!

sportgili(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2013. május 28. 20:50:12

Heló megépítettem a bekötést de van egy kis problémám! Amint áram alá helyezem és nincs víz akkor felvillan egy pillanatra a piros led aztán szinte azonnal átkapcsol a zöld led és ahogy kell a relé is kapcsol. És ha a szondát vízbe merítem akkor marad ugyan ez az állapot.
Valaki tudna segíteni?

felvidéki   2013. február 01. 12:26:31

Sziasztok!
Ehhez a panelrajzhoz mit szóltok? Nem rontottam valamit el? Amúgy én egy 2érintkezős relét "drótozok" bele.
Attila

szemermetlen(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2012. augusztus 16. 09:28:40