Komplett

Védelem házi vízművekhez


A kapcsolás a házi vízművek védelmét valósítja meg. Minden fajta géphez használható, melynek teljesítménye nem haladja meg az 1500 W-ot.

Miért is van szükség erre?
Először is át kell tekinteni miből áll egy ilyen szivattyú rendszer. Lentről felfelé haladva, a kútban van egy lábszelep amely a csővel csatlakozik a szivattyú bemeneti részéhez. A gép maga áll egy aszinkron motorból egy nyomáskapcsolóból és egy víztartályból. Működéskor a motor addig üzemel amíg a tartályban a nyomás eléri a beállított értéket. Ha az megtörténik a nyomáskapcsoló kikapcsolja a motort. Ha megnyitjuk valamelyik csapot akkor a nyomás csökkenni fog a tartályban, és egy bizonyos értéknél a motor újra elindul. Tehát ez egy szabályozási kör, ami tökéletesen működik, viszont egy órási hiba ellen nincs védve.

Első indításkor a "szívó" csövet ami a kútba megy, fel kell tölteni vízzel, hogy ne legyen benne levegő. A lábszelepre azért van szükség, hogy a víz a csőben maradjon és ne menjen bele a kútba. Ezek a szelepek többnyire membránosak (fém vagy műanyag), és nyugodt szívvel mondhatom, hogy a rendszer gyenge pontjai. Alapvetően rossz minőségűek, és hosszú ideig nem bírják a környezet megpróbáltatásait.

Mi történik, ha tönkremegy? Akkor a "szívó" csőből elfolyik a víz és a motor levegőt szív, ráadásul folyamatosan, mert nyomás nem éri el a kellő értéket. Viszont ezek a gépek, úgy vannak tervezve, hogy üresjáratban a benne lévő műanyag rotorok rövid idő alatt leolvadnak. Így nem csak egy 3-4 eFt-os lábszelepet kell vennünk, hanem vihetjük javíttatni a szivattyút ami biztosan többe kerül majd, ráadásul szét kell szerelni az egész rendszert. Lehet hozzájuk védelmet kapni, értesüléseim szerint kb. 70 eFt körül van.

Így hát terveztem egy védőáramkört, melynek előállítási költsége kb 2-3 eFt. A kapcsolás az öreg "virágcserép őr" elvén működik. Tehát a folyamatosan ellenőrzi, hogy van-e víz a "szívó" csőben. Méghozzá a víz alacsony elektromos ellenállását kihasználva. Ha lábszelep hiba miatt a víz elfolyik, az áramkör kb 3 másodperc késleltetés után lekapcsolja a szivattyút a hálózatról. (A késleltetés az esetleges buborékok miatt szükséges.)

Működése röviden: A potméterrel az érzékenységet lehet állítani. (nálam 10 kohm). Ha nincs víz a rendszerben BC182-es tranzisztor nyitva van, BD139-es tranzisztor pedig zárva, illetve a relék elengedett állapotban. Tehát a motor nem kap hálózati feszültséget. Ha a szonda vízbe merül BC182-es tranzisztor lezár és a BD139 kinyit, relék behúznak. A motor kap feszültséget. Ez az üzemszerű állapot. A 3,3 V-os zéner a víz küszöbértéke miatt szükséges, Így a szondán 3,3+0,7=4V van. A két zöld LED helyett lehet ugyanúgy 3,3V-os zénert használni, nálam nem volt itthon ezért ezeket használtam, amúgy a BD139 tranzisztor lezárását biztosítják. A C jelű 1000 μF-os kondenzátor feladata a késleltetés. A relék 12 V 270 ohm ellenállásúak, és 250 V 10 A kapcsolására alkalmasak. Az üzembiztosság miatt használtam kettőt. A 2,2 nF-os kondenzátorok a kikapcsoláskor létrejövő tranziensektől védik a reléket (ívhúzás). A két LED (piros, zöld) jelzi a hibát illetve az üzemszerű állapotot. A 12 V-os transzformátor 120 mA leadására képes.

Az áramkör egy Casio óra műanyagdobozában kapott helyet.

A szondát egy T csőbe belerakott csavar szolgáltatja. (A csavar mélységének el kell érnie a cső felét)

Szükséges a légmentesítés, ezért egy fém zárókupak lett átfúrva, majd belehegesztve a csavar. A szonda "meleg" pozitív része a csavarra van rácsavarozva, a negatív "hideg" a "szívó" cső valamelyik fém részéhez.
Az áramkör két hónapja éjjel nappal folyamatosan és hibátlanul működik.

Figyelem a kapcsolás 230 V hálózati feszültséggel üzemel, ezért megkérek mindenkit, hogy ennek megfelelően járjon el az építésnél!!

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2010. november 22. 10:11

Vélemény:
39

Szavazat:
11

Mai látogató:
70

Utolsó látogatás:
Ma 19:39:58

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,8
11
  5  ★★★★★
  3  ★★★★
  1  ★★★
  0  ★★
  2  ★

Legújabb írás

LED-es kapcsolások
     

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Még egy észrevételem, javaslatom volna.Én a 10A-es reléket kicsit "szűknek" tartom. Vagy nagyobbat kellene beépíteni, vagy 1 db relé, egy mágneskapcsolót vezérelne és nem lenne gond az érintezők beégésével. Ne felejtsük el, hogy az aszinkron motorok inditási áram felvétele 8-10 szerese a névleges áramfelvételnek, ami jelentősen igénybe veszi a relé kapcsoló párjait.Ha visszaosztjuk pl. a 10A-t (amit a relé elbír) mondjuk 8-al, akkor az 1,25A névleges áramfelvételű motort köthetük rá, ami (P=U*I) 287,5 ~ 300W-os motort bír el.(A cos fít nem számoltam) Hát ez elég kevés Én úgy gondolom.Erre szerintem érdemes oda figyelni.

Katona László   2015. július 15. 22:36:23

Kedves makrodom! A felvetésed helyes, viszont a víz bontásához "nagy energia" szükséges ahhoz, hogy ott tényleg boborék képződés legyen. Szerintem semmi gond a szondán lévő 4V-al, mivel ott nagyon kiss áramok folynak amik nem képesek a vizet bontani.Ha bontja is elméletileg, akkor sem fog ez gondot jelenteni a gyakorlatban.
A satb kockánál egyszerű elkerülni a "túlfeszültséget, mert nem a 7812 kellene betenni, hanem a LM317-t.Ez azért jobb, mert a bemeneti és a kimeneti feszültség külömbség 40V és csak megfelelő ellenállásokkal kell beállítani a kimenő feszt. Itt valamelyik oldalon van is fenn számítás erről.[SMI

Katona László   2015. július 15. 22:09:42

Hello!
Elismerésem a kapcsolás készítőjének. Van egy észrevételem a kapcsolással kapcsolatban: így, hogy egyenárammal van használva, elektrolizálja a vizet, tehát felbontja a vizet alkotó elemeire... ez nem káros, ha emberi fogyasztásra szeretnénk használni? Nem gondolkodtál véletlen váltóáramos megoldáson?
És én is támogatom az önmegtartásos módszert... hiba esetén állítsa le a pumpát és csak resetelés után indulhasson újra...

Üdv!

makrodom   2015. július 14. 08:08:08

Az egész áramkört be kell építeni egy vízmentes dobozba!
IP44 IP5..
A képeken látszik,hogy szabadtéri elhelyezést kapott,így érdemesebb tömszelencés lezárással illeszteni a vízmentes dobozhoz,ugyancsak vízmentes,csapfedeles dugaljba!

sportgili(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2013. május 28. 20:50:12

Heló megépítettem a bekötést de van egy kis problémám! Amint áram alá helyezem és nincs víz akkor felvillan egy pillanatra a piros led aztán szinte azonnal átkapcsol a zöld led és ahogy kell a relé is kapcsol. És ha a szondát vízbe merítem akkor marad ugyan ez az állapot.
Valaki tudna segíteni?

felvidéki   2013. február 01. 12:26:31

Sziasztok!
Ehhez a panelrajzhoz mit szóltok? Nem rontottam valamit el? Amúgy én egy 2érintkezős relét "drótozok" bele.
Attila

szemermetlen(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2012. augusztus 16. 09:28:40

felvidéki: Szerintem meglehet. Ugyanúgy kötsz a másik két relével párhuzamosan egy harmadikat és ugyanúgy raksz egy 2,2nF-os 1 kV-os védőkondit a relé kapcsaival párhuzamosan. De ugye ugyanúgy kell egyfázisú dugasz az elektronikának. A BD139-es meg még bőven elbírja a harmadik relét jelentős melegedés nélkül.

KoriKimi   2012. július 17. 07:25:05

Üdv.
Meglehet oldani ezt a bekötést három fázisra is úgy, hogy párhuzamosan kötök még egy mágneskapcsoló? Vagy a meglévő kivezetéshez tegyek egy három fázisú mágneskapcsolót?
Előre is köszönöm a segítséget.

felvidéki   2012. július 16. 20:36:55

Valaki számára szeretnék ötletet adni (semmi többet, mert ehhez nem értek, csak a "józan" paraszti eszemet használva). Úgy hiszem, maximalista megoldás erre a problémára.
Nos, megtartanánk ezt a módszert is, mert egyszerű, mint a faék (ha van víz, vezet, ha nincs, akkor valószínű, hogy nem). Ellenben megspékelhetnénk 2 plusz módszerrel.
1) Áromlásmérő felszerelése. Most az indukciós a divat. Nem árt képzettség a digitális áramkörökhöz.
Figyelem! Csak akkor működjön ez a védelem, amikor a szivattyú motorja működik!
2) Mint említve vala, a tartály belső nyomásának mérése.
Mi itt 2-3 bar között használjuk a szivattyút.
A nyomás levegős rendszer esetén elhanyagolható, de a biztonság kedvéért 1,5 bar-ra legyen beállítva.
Ennek a védelemnek a házi vízmű áram alá helyezését követően működnie kell, 10 másodperc késleltetés szerintem elegendő.
A 3 rendszer relékkel úgy megoldani, hogy ha bármelyik relé old, akkor se léphessen működésbe a szivattyú.
Nem olcsó megoldás. De ha ez nem működik...

SzikraHuszár   2012. április 21. 00:34:11

Xyz-nek:
Szia. Szerintem nincs gond a tápfeszültséggel, a trafó 12VAC feszültsége egyenirányítás után 17V lesz. Veszteséggel is 16 V, ami teljesen megfelel a 7812-nek. A Trafó 1.8VA, tehát 150mA teljesítményű hegesztőtrafó A relé valóban kérdés, de, ha bírja ez a kis trafó, akkor nincs gond.

bssbssbss(@)-zárójel nem kell-bss.bss   2011. november 30. 21:45:03