Komplett

Védelem házi vízművekhez


A kapcsolás a házi vízművek védelmét valósítja meg. Minden fajta géphez használható, melynek teljesítménye nem haladja meg az 1500 W-ot.

Miért is van szükség erre?
Először is át kell tekinteni miből áll egy ilyen szivattyú rendszer. Lentről felfelé haladva, a kútban van egy lábszelep amely a csővel csatlakozik a szivattyú bemeneti részéhez. A gép maga áll egy aszinkron motorból egy nyomáskapcsolóból és egy víztartályból. Működéskor a motor addig üzemel amíg a tartályban a nyomás eléri a beállított értéket. Ha az megtörténik a nyomáskapcsoló kikapcsolja a motort. Ha megnyitjuk valamelyik csapot akkor a nyomás csökkenni fog a tartályban, és egy bizonyos értéknél a motor újra elindul. Tehát ez egy szabályozási kör, ami tökéletesen működik, viszont egy órási hiba ellen nincs védve.

Első indításkor a "szívó" csövet ami a kútba megy, fel kell tölteni vízzel, hogy ne legyen benne levegő. A lábszelepre azért van szükség, hogy a víz a csőben maradjon és ne menjen bele a kútba. Ezek a szelepek többnyire membránosak (fém vagy műanyag), és nyugodt szívvel mondhatom, hogy a rendszer gyenge pontjai. Alapvetően rossz minőségűek, és hosszú ideig nem bírják a környezet megpróbáltatásait.

Mi történik, ha tönkremegy? Akkor a "szívó" csőből elfolyik a víz és a motor levegőt szív, ráadásul folyamatosan, mert nyomás nem éri el a kellő értéket. Viszont ezek a gépek, úgy vannak tervezve, hogy üresjáratban a benne lévő műanyag rotorok rövid idő alatt leolvadnak. Így nem csak egy 3-4 eFt-os lábszelepet kell vennünk, hanem vihetjük javíttatni a szivattyút ami biztosan többe kerül majd, ráadásul szét kell szerelni az egész rendszert. Lehet hozzájuk védelmet kapni, értesüléseim szerint kb. 70 eFt körül van.

Így hát terveztem egy védőáramkört, melynek előállítási költsége kb 2-3 eFt. A kapcsolás az öreg "virágcserép őr" elvén működik. Tehát a folyamatosan ellenőrzi, hogy van-e víz a "szívó" csőben. Méghozzá a víz alacsony elektromos ellenállását kihasználva. Ha lábszelep hiba miatt a víz elfolyik, az áramkör kb 3 másodperc késleltetés után lekapcsolja a szivattyút a hálózatról. (A késleltetés az esetleges buborékok miatt szükséges.)

Működése röviden: A potméterrel az érzékenységet lehet állítani. (nálam 10 kohm). Ha nincs víz a rendszerben BC182-es tranzisztor nyitva van, BD139-es tranzisztor pedig zárva, illetve a relék elengedett állapotban. Tehát a motor nem kap hálózati feszültséget. Ha a szonda vízbe merül BC182-es tranzisztor lezár és a BD139 kinyit, relék behúznak. A motor kap feszültséget. Ez az üzemszerű állapot. A 3,3 V-os zéner a víz küszöbértéke miatt szükséges, Így a szondán 3,3+0,7=4V van. A két zöld LED helyett lehet ugyanúgy 3,3V-os zénert használni, nálam nem volt itthon ezért ezeket használtam, amúgy a BD139 tranzisztor lezárását biztosítják. A C jelű 1000 μF-os kondenzátor feladata a késleltetés. A relék 12 V 270 ohm ellenállásúak, és 250 V 10 A kapcsolására alkalmasak. Az üzembiztosság miatt használtam kettőt. A 2,2 nF-os kondenzátorok a kikapcsoláskor létrejövő tranziensektől védik a reléket (ívhúzás). A két LED (piros, zöld) jelzi a hibát illetve az üzemszerű állapotot. A 12 V-os transzformátor 120 mA leadására képes.

Az áramkör egy Casio óra műanyagdobozában kapott helyet.

A szondát egy T csőbe belerakott csavar szolgáltatja. (A csavar mélységének el kell érnie a cső felét)

Szükséges a légmentesítés, ezért egy fém zárókupak lett átfúrva, majd belehegesztve a csavar. A szonda "meleg" pozitív része a csavarra van rácsavarozva, a negatív "hideg" a "szívó" cső valamelyik fém részéhez.
Az áramkör két hónapja éjjel nappal folyamatosan és hibátlanul működik.

Figyelem a kapcsolás 230 V hálózati feszültséggel üzemel, ezért megkérek mindenkit, hogy ennek megfelelően járjon el az építésnél!!

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2010. november 22. 10:11

Vélemény:
42

Szavazat:
27

Mai látogató:
15

Utolsó látogatás:
Ma 22:14:57

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
27
  13  ★★★★★
  7  ★★★★
  5  ★★★
  0  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Kedves Tóth Károly!
Köszönöm az értelmes építőjellegű hozzászólásod ill. hogy leírtad, miként üzemel a gyári. Csináltam pár tesztett a hétvégén. Az ellen a hiba ellen amire terveztem, hogy szépen lefolyik a víz vissza a kútba lábszelep hiba miatt, az ellen az áramkör működött és szépen kikapcsolta a motort. Viszont, ha a víz visszafolyása alatt, bekapcsol a szivattyú miközben levegő kerül a rendszerbe, ill ha kiemelem a lábszelepet működés közben a vízből, akkor olyan mintha egy légbuborék ugrálna fel alá a csőben ki be kapcsolja az elektronikát, és a motor ugyanúgy szárazon jár. Most tervezem emiatt a úgy mond 2.0ás elektronika változatot, amiben lenne egy öntartás, és hiba esetén minden késleltetés nélkül azonnal teljesen kikapcsolná a motort. A szivattyút hiba után egy nyomógombbal lehetne ismét feszültség alá helyezni. Úgy gondolom ez a megoldás teljesen kiküszöbölné a fent leírt problémát. Várom a véleményed!

vpeet87(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2010. november 28. 19:14:22

Jelen megoldással Péter által leírt célra tökéletesen megfelel, de a szondát közvetlenül a szivattyú szívócsonkjába kellene tenni azért, mert : Ha a szívóág valahol nincs tömítve rendesen vagy alászívott, levegő kerül a szívóvezetékbe, akkor a szivattyú szívócsonkjában a légbuborék miatt megszakad a vízoszlop. A forgó járókerék a maradék vizet a nyomócsonk felé kényszeríti, de a levegő miatt
nem tudja pótolni, a víz egy helyben áll, tehát a járókerék tengelye körül nincs víz ami keni/hűti a szimeringet ezért besül. A gyári cucc a következőképpen működik, pl üzemi víznyomás min. 2 max 4 bar beállítva a nyomáskapcsolón, a szárazonfutáskapcsoló a nyomóoldalba van beépítve 1-1,5 barra
állítva. Első bekapcsoláskor kb 10 másodpercig vár, hogy megnőjön a víznyomás, ha van víznyomás zárva marad az áramkör, ha lecsökken a beállított érték alá, lekapcsolja a szivattyú áramkörét. Ezt egy nyomáskapcsolóval + elektronikával otthon is kivitelezhetjük.

Tóth Károly   2010. november 28. 14:31:45

Olvastam a leírásba hogy az üzembiztonság érdekében van két relé alkalmazva, de az nem derült ki hogy a rajzon milyen relék vannak. Kérdésem az: Két két áramkörös relé van, vagy két morze érintkezős relé?Ha az utóbbi van akkor ha az egyik nem ad át akkor oda az üzembiztonság.

Akárki   2010. november 27. 17:24:28

Tudjátok, sztem a gyárit nem véletlenül találták ki úgy, ahogy, és nem véletlen annyi, amennyi... De hogy véget vessetek a vitának, sztem a kedves tervező leengedhetné a vizet a csőből, és megnézhetné, mennyi idő után kapcsol ki a motor. Egyből eldőlne kinek van igaza

Kori27   2010. november 26. 18:47:27

http://www.gemssensors.com/Content.aspx?id=2102

sfwed   2010. november 26. 18:17:23

Ez a kapcsolás tuti, hogy tökéletesen működik - huzamosabb ideig is - a képen látható és a leírásban olvasható megoldásokkal!

KoriKimi   2010. november 25. 18:09:50

Köszönjük a kapcsolást és a leírást, nagyon szuper! Akinek nem tetszik, az meg nézzen máshová...

Laci   2010. november 23. 22:41:53

Egyébként nem gyártó cégnél dolgozom. Viszont aki gyártotta nekünk az ehhez hasonló vízszint érzékelő szondákat gondolom az is józan eszű mérnök lehetett és szintén tudta mit csinál csak épp sokmindenre nem gondolt.És tudod miért nem mutatok fel semmilyen kapcsolást? Mert akkor más már nem fog küzdeni azért hogy sajátmaga saját kútfőböl csináljon valamit hanem csak felmegy és keres magának eggyet és kész. Én ha feljövök ide vagy máshova nem kész kapcsolásokat keresek hanem ötletszerzés céljából mert amit itt vagy máshol látok azt általában egészen másra szoktam használni.

Valaki.   2010. november 23. 22:21:45

"Ne aggódjál fog benne annyi nedvesség maradni hogy megszivasson."
Mint mondtam jó beállítás mellettem nem lehetséges. Egy elvet nem kell elvetni, mert esetleg gyártás során abban a módozatban nem müködik. Fogadni merek, hogy elrendezésben sem ill. elektronikában sem egyezik az általatok gyártott cucc és ez. Nem is egyezhet mivel azt nem láttam. Úgy gondolom, hogy ti a szonda hideg ill meleg felét nagyon közel raktátok egymáshoz ezáltal lehet víz áthúzás. Én itt az embereknek akarok segíteni, hogy kb 3-4eftból építsenek maguknak egy védelmet, és agresszív támadásba ütközök. Aki akarja megépíti aki nem az vesz nálatok xy összegért reedreléset. Amúgy azt veszem észre, hogy mindig van valaki aki a nevét nem válalva lehúzza a másik kapcsolását, úgy hogy ő az adott oldalon nem mutatott fel semmit. Úgy látszik ez a trend:S ÉS teszem hozzá én meg egy józangondolkodású mérnök vagyok akinek a szakmája az elektronika. A viszontnemlátásra.

vpeet87(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2010. november 23. 22:02:31

Ne aggódjál fog benne annyi nedvesség maradni hogy megszivasson. Amúgy most nem rég felállt a fejemben egy értelmes megbízhatóbb megoldás. És teszem hozzá nem vagyok mérnök hanem egy mezei józan agyú paraszt akinek a szakmája épületvillamossági szerelő és járműszerelő.

Valaki.   2010. november 23. 21:07:00