Tápegységek

DC - DC konverter


A rajzon látható áramkör egy olyan DC-DC átalakító, amely kondenzátorokat használ az energiatárolásra, és ezáltal transzformátor nélkül megoldható vele a szimpla 12V-ból +-11V előállítása. A P1-es potival az astabil multivibrátorként működő 741-es IC kitöltési tényezőjét állíthatjuk be, ez aszimmetrikus terheléskor hasznos. A P2-es potival a kapcsoló frekvenciát változtathatjuk.

A működési elv a következő: A műveleti erősítő astabil multivibrátorként üzemel. A kimenetén megjelenő négyszögjel a PNP/NPN tranzisztorpárt ellenütemben vezérli. Mikor az IC kimenetén magas szint van, az NPN tranzisztor kinyit, és a C3-as kondi tápfeszre töltődik. Alacsony kimenetnél a PNP tranzisztor nyit ki, és a C4-es kondit tölti tápfeszre. Mivel a két kondenzátor sorba van kötve, és folyamatosan utántölti őket a két tranzisztor, a kapcsaik között állandó kettős tápfeszültség jelenik meg. Az áramkör leadott teljesítménye a következő alkatrészektől függ: a kapcsoló tranzisztorok teljesítmény és áramkorlátjai, a kimeneti kondenzátorok értéke a zavarfeszültség miatt, a két schottky dióda áram korlátja és a 741-es IC kimenetének terhelhetősége. Nagyobb terhelésnél érdemes darlington tranzisztorokat használni, hogy ne terheljük le az IC-t.

Fontos hogy a kimeneti 0V-os potenciált még véletlenül se kössük össze az akkumulátor negatív pontjával, vagyis a bemeneti testtel. A két tranzisztor hűtőbordára szerelendő, de a méretezésnél figyelembe lehet venni hogy kapcsolóüzemben mennek, így a rajtuk disszipálódó teljesítmény a Uce szaturációs feszültség és a kimenő áram szorzata, vagyis aránylag alacsony érték. A műveleti erősítő lecserélhető a mai közkedveltebb TL071, LM358 és egyéb típusokra, de a működés szempontjából nincs jelentősége, hogy mennyire igényes műveleti erősítőt használunk. A két kimeneti dióda mindenképpen schottky legyen, vagy legrosszabb esetben ultragyors PN dióda. A kapcsoló tranzisztoroknál érdemes odafigyelni arra hogy ne lassú audió erősítőkbe való tranzisztorokat használjunk, főleg akkor ha nagyobb a terhelés, és a frekvencia, és ha nem darlingtonok kerülnek bele, akkor lehetőleg minél nagyobb bétájú tranzisztorokkal helyettesítsünk. A kimeneten megjelenő feszültség függ a bemenő feszültségtől, tehát ha a motor indítás után a bemenő fesz felmegy 14V körüli értékre akkor a kimenő feszültség is felmegy kb +-13V környékére. Védelemmel nem rendelkezik, ezért a terhelésnek megfelelő biztosíték a bemeneten és a kimeneten is fontos.

Végül érdekesség képpen megjegyezném, hogy egy hídbakötött erősítővel kombinálva, meglepően nagy teljesítményeket ki lehet hozni autóban, 12V-ról, így ez egy esetleges alternatívája is lehet a TDA1562-es IC-nek, persze a félvezetőket mindig a terheléshez kell igazítani.
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2007. június 22. 01:00

Vélemény:
29

Szavazat:
16

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 00:49:25

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,9
16
  7  ★★★★★
  4  ★★★★
  3  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

semmi sem figyeli h mennyire szimmetrikus a 2 kimenő feszültség erősítőre nem ajánlanám meg mért nem emiterkövetőnek van bekötve a 2 tranyó?????
talán mert elpokannának h semmi nem védi őket a túláramtól.... tégyleg szar így a hatásfok...

gdghdfh   2012. november 03. 09:36:23

A 2 tranyának mekkora legyen a kapcsolási frekvenciája? (nem az ami a kapcsolásban van hanem ha egy másikat raknék bele)

ARCT Elektrik   2010. október 03. 18:14:49

bazeg, ezt meg honnan szedted?
2sc2344 1,5A-t bír,(magyarul jó, ha 1A-t) 2sa1011 szintén...
Ha nem elég, kicseréled egy másik nagyobb darlingtonpárra, pl mongyuk bd649 és bd652-re...
Azért van 2 LOW ESR-es kondi, hogy ne pukkanjon el, amikor ilyen gyorsan kellene feltöltődnie. Nagyon fontos a low esr!!!

hmm   2010. március 15. 23:07:44

a kapcsolás jó ha csak pár mA kell,de fél ampert már nem tud.egyszerűen hatalmas kapacitások kellenének azokat pedig nem lehet feltölteni olyan rövid idő alatt :D magyarul még egy fülhallgatóerősítőnek sem jó.maximum műveleti erősítő tápjának.

lac999(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2010. február 26. 17:07:56

na mindegy nem akar bejönni a gugglin lattam 2xTDA 2030+2xBD249,BD250 és +-18V feszről müxik, legalábbis annyit ir ott

lbitai(@)-zárójel nem kell-yahoo.com   2009. november 29. 20:46:00

nekem ez a kapcsolás autoba lenne szükséges erősitő tápként szolgálna ha lehetséges tehát kellene egy olyan 5-10A-t leadjon. az lenne a kérdésem hogy müködne-e ez igy ahogy van, vagy ha nem akkor mire lenne szükségem a normális müködéshez?
konkrétan erre az erősitő kapcsolásra gondoltam:

lbitai(@)-zárójel nem kell-yahoo.com   2009. november 29. 20:28:30

Már megint fölbukkant ez a kapcsolás a hobbielektronikán az internet mocsarából, és már megint fölidegesített azzal a marhasággal, hogy a rajzoló ESR-ként jelölte a LOW ESR kondit! Nem lehetne kijavítani?!? Ez olyan, mintha a csökkentett zsírtartalmú tejet valaki zsírnak hívná!

spafi(@)-zárójel nem kell-aramszu.net   2007. november 11. 12:06:33

"...ha r3 r4 közös pontjára teszek 555-öt, ugyanezt érem el..."

szar!

Nincs igazad, mert az úgy JOBB lenne!

spafi(@)-zárójel nem kell-aramszu.net   2007. október 12. 13:53:51

Ha csak az a 90% lett volna tévedés, nem is írtam volna egy szót sem! De össze-vissza írogattál mindent, aminek a fele sem igaz. Egyébként 10 % veszteség helyett kb. 40 % (az általad javasolt értékekkel) az egyhén szólva nem elhanyagolható! Sőt ha a bemeneti feszültség 14 V, akkor talán még a 40 % hatásfokot sem éri el! A téves információ pedig rosszabb, mint a semmi! És ezek után még le is ugattad azt, aki a hatásfokot kritizálta, pedig igaza volt! Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!

spafi(@)-zárójel nem kell-aramszu.net   2007. október 12. 13:48:54

Nos valóban, felelőtlenül kijelentettem hogy 90% körül van, ehelyett némileg kevesebb, hát ez tragikus... A probléma az, hogy megmagyarázod azt amit nem kellene, mert a kapcsolást valóban nem korszerű rail to rail müv. erősítő hajtja, de újfent engedd már meg hogy közöljek egy ötletet amit bárki a saját igényeinek megfelelően áttervezhet magának, merthogy a leírás sem arról szólt hogy ezt így kell, hanem hogy ezt így is lehet. Tudod, itt megvitatni kellene, nem leugatni a másikat...

gtean(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2007. október 12. 00:02:04