Erősítők, előerősítők

Kiváló OTL végfok


Több mint 50 éve foglalkozom elektronikával ezen belül a soha nem múló szerelem a csöves erősítők építése. Eddig sokféle erősítőt építettem, ezek között voltak tranzisztoros, IC-s és természetesen csöves erősítők is. Szeretem kipróbálni a kapcsolásokat, hogy véleményt tudjak mondani.

A most általam közreadott kapcsolás minden képzeletet felülmúló élményt nyújt azoknak akik vállalkoznak a megépítésére. Ez a kapcsolás még a 60 as évekből származik, de sajnos a végcsövek beszerzése sokáig megoldhatatlan volt. Próbáltam más csövekkel helyettesíteni, de az eredmény nem volt kielégítő számomra. Végül egy jó barátom segítségével sikerült hozzájutnom az eredeti végcsövekhez. Nem csalódtam. Kiváló teljesítmény és hangminőség amit ez a kapcsolás produkál. A kapcsolást és a kivitelezett erősítőt az érdeklődők szíves figyelmébe ajánlom. Az erősítő 2x25W színuszos teljesítményt ad le a 20Hz és a 25kHz es tartományban nem mérhető torzítás mellett. A kimeneti impedanciája 4-16 Ohm. A mérést 8 Ohmos műterhelésen mértem. A tápegység kapcsolása:

Az erősítő hatásfoka nagyon rossz. A 2x25W-hoz 600W-ot vesz fel a hálózatból.

Akinek van kellő kitartása és némi elektronikai gyakorlata az sikerrel építheti meg ezt a kapcsolást. Aki nem akar ennyit áldozni, annak szívesen ajánlok egy másik OTL végfokot, ami nem ennyire profi, de kiválóan szól. Ez szerényebb teljesítményű (2x4,5W) de egy jó hangfallal lakásban igen komoly hangteljesítményt produkál.
Az erősítő megépítéséhez szívesen adok tanácsot, ha ezzel tudok segíteni.

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
    

Szavazat:

Készült:
2017. július 24. 12:13

Vélemény:
13

Szavazat:
11

Mai látogató:
17

Utolsó látogatás:
Ma 19:28:13

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,4
11
  8  ★★★★★
  1  ★★★★
  1  ★★★
  0  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Az offset és egyéb feliratok a potiknál a funkciót jelölik és nem a típust. A hangerőhöz (volume) logaritmikus potméter kell, mindenhol máshol sima trimmer potit kell alkalmazni.

bsselektronika   2022. május 15. 15:57:21

Ezzel a kapcsolásal egy baj van hogy semelyik boltba nem lehet kapni "ofset" karakterisztikáju potit. Ha meg kihagyom azt, nem szól az egész
Azt mondják minden hol hogy csak a meg b karakerisztikájut (vagy mit) tartanak, semmi mást.
Hol élünk

noel2012(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2022. május 14. 17:49:53

Üdvözlök Mindenkit, Jó napot!

Érdeklődnék azoktól akik már megépítették az erősítőt, hogy a táphoz való trafót hol tudnám beszerezni, ki tekerhet ilyen trafót?
Előre is köszönöm!
Üdv.: Ropy

ropyakiraly   2022. április 22. 10:27:33

Tájékoztatnám az érdeklődőket,hogy van sok jobbnál jobb kipróbált csöves ,főleg egyszerű SE kapcsolás.Sajnos az oldalra nem sikerül feltölteni,mert gondolom az oldal kezelője időhiánnyal küzd.amit megértek.Ezért javasolnám az érdeklődőknek,hogy e mailben keressenek meg és szívesen rendelkezésre adom a kapcsolásokat ,és természetesen szívesen segítek tanácsokkal annak aki ezt igényli.
rotelpower@gmail.com

Bandi bácsi   2019. december 12. 22:35:07

Mellesleg fent van az előfok rajza is."SRPP kapcsolás kétfajta csővel"

Bandi bácsi   2017. november 15. 11:05:56

Kedves Magus!
Az lenne a javaslatom,hogy mailben kommunikáljunk inkább.
rotelpower@gmail.com

Bandi bácsi   2017. november 15. 11:04:37

Tisztelt Bandi bácsi, András uram,

Nos, folytatni szeretném mert az előbb letiltott a rendszer karakterek elfogytak címszóval!

4, Az RV2 - vel az ofszetet lehet beállítani, lenne oly kedves ,,kifejteni" hogy ez mit is takar, ha jól emlékszem ezzel a potival, a két végcső- hangszorók- kimeneti ,,0" feszültséget lehet beállítani???

5, Továbbá milyen a THD torzítása így ,,OTL" -es kapcsolásban, mert erről is minden féléket írnak kollégák a fórumokon???

6, Mekkora az ön erősítőjének a dobozának a fizikai méretei mint Szélesség X Magasság X Mélység, pl. mm-ben vagy cm-ben???!!!

7, Ön szerint, ha beépítek pl. 4 db. ,,cooler"-t, ( hűtőventilátort ) azzal javíthatnék a végcsövek foglalatainak a belső hő disszipációján, mert azt olvastam, hogy ezek is annyira nagy hőt adnak le, hogy a belső alkatr.tönkre teszik idővel?

Üdv.
köszönet
Mágus.

Ezzel a méretezéssel azt szeretném elérni, hogy eléggé távol helyezhessem el a végcsöveket egymástól hátha ezzel javíthatom a hő leadást!

MagusNuma1000   2017. november 14. 13:48:51

Tisztelt Bandi bácsi, András uram!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, és engedje meg hogy még egy két kérdésemmel bátorkodjam ,,fenntartani" drága idejét igénybe venni!

Nos, ön azt válaszolta nekem, hogy be kellett építenie még egy úgymond előerősítő jellegű SRPP, elő-fokozatot, ennek a kapcsolási rajza, ugyebár nincs rajta a cikkben lévő 5 elektron csöves kapcs.rajzon?

1, Megkérhetem önt, hogy ossza meg itt velünk, eme kapcsolást?

2, Továbbá azt szeretném megtudni, hogy mennyire melegszenek a 6C33C (6S33S) típusú MIG repcsik számára gyártott vég csövek (teljesítmény triódák), mert olyat olvastam eddig, hogy nagyon nagy a hő disszipáció kb. 260 C fokra is felmelegszenek?

3, A kapcsolási rajzon van két trimer potenciométer az RV2 = 1 kOhm, és az RV3=10 KOhm, eltudná magyarázni a beállítások menetét, az RV3 a BIAS állítja a két végcső számára ha jól értelmeztem ez kb. mekkora - U fesz.-nek felel meg, mert ezidáig igen csak sok félét olvastam eme adatról is?

MagusNuma1000   2017. november 14. 13:24:57

Miután a szerkesztő nem ér rá így megpróbálom a kézzel rajzolt változatot feltenni.Természetesen szívesen állok rendelkezésére ,ha van kérdése.

Bandi bácsi   2017. szeptember 24. 16:01:00
4,5W OTLm.jpg
4,5W OTL tápm.jpg

Üdvözlöm!
Az a helyzet,hogy már több mint 2 hónapja elküldtem a 4,5W os OTL rajzát a tápegységgel együtt plusz a korábbi OTL hez tervezett előfok rajzát is a szerkesztőnek.Azt írta vissza,hogy munkahelyet változtatott és nincs ideje ezekkel foglalkozni.Így aztán azt javasolnám ha érdekli a dolog akkor mailben tudunk kommunikálni és a rajzokat is el tudom küldeni .Túl ezeken szívesen segítek tanáccsal és esetleg anyaggal is ha igényli.
András

Bandi bácsi   2017. szeptember 23. 11:54:12