Erősítők, előerősítők

HIFI Analóg 5.1 erősítő


A vállalkozó kedvűeknek ajánlom, ezt a házilag is elkészíthető 5.1-es erősítőt, könnyen beszerezhető alkatrészekkel. Én elég sokat dolgoztam rajta, de megérte, mert a hangja az elvárásoknak megfelelő, szinte tökéletes és teljesítményét tekintve, szobában bőven elég. Sok sikert hozzá!

Az erősítő típusa KL&KL 5.1 / sztereo analóg erősítő.
Felhasználása széles skálán történhet. Egyaránt használható házi mozi rendszerként, vagy más analóg kimenetű készülékek hangosítására (DVD, CD lejátszók, rádió tunerek, magnók, videók stb.). A készülék kezelése szakértelmet nem igényel, viszont működtetése, használata kellő odafigyelést kíván. Az alábbiak segítenek ezek megismerésében és kezelésében.

Általános műszaki adatok:
 • Hálózati fesz. 230V – 50 Hz
 • Felvett teljesítmény 165 W, 2 A
 • Csatornák száma 6
 • Üzemmód 5.1 vagy sztereo (átkapcsolással)
 • MUTE / STAND – BY funkció.

A készülék alapvetően egy 6 csatornás erősítő. Beépítésre került egy aktív mélyhang váltó, valamint a végerősítő IC-k passzív hűtéséhez, 2 db 8 cm-es PC ventilátor, automatikus fordulatszám szabályozóval, a hőmérséklet függvényében. Bemeneti csatlakozás RCA és jack aljzatok. Kimenetei sorkapcsos, csavaros rögzítésűek.

Előerősítő
Az előerősítő 3 db TDA1524A típusú IC felhasználásával készült. Ennek dual rendszere, lehetőséget adott arra, hogy egyszerre két csatornánál (L,R) szabályozható (beállítható) a hangerő, balansz, magas és mély hangszín.

Előerősítő műszaki adatok
 • IC típusa: TDA1524A
 • Tápfeszültség: 8 – 12 V
 • Nyugalmi áram: max. 3x40-50 mA
 • Teljesítmény: 3 x 1 W
 • Átviteli frekvencia: 20 – 20 kHz
 • Hangerősítés: -8o – 21,5 dB
 • Mélyhangerősítés: (40 Hz) -19 – 17 dB
 • Magas hangerősítés: (16 kHz) ± 15 dB
 • THD: 0,3 %

A center és a subwofer esetében, a balansz, magas és mély hangszín a nyomtatott áramköri panelon elhelyezett trimer potméterekkel fix értékre van beállítva, a kezelőlapon nem állítható. A hangerő szabályozó viszont a kezelőlapon maradt. Az aktív hang váltó, a kapcsolásából eredően saját hangerő és mélyhang szabályozással rendelkezik, ami szintén a kezelőlapon helyezkedik el.

Előerősítő beültetési oldal:


Előerősítő maratási oldal:Végfok
A végerősítő 6 db TDA2052 típusú IC-k. Nem kondenzátoros kicsatolásúak. A kimeneti árama elérheti a 8 – 10 A-t is.
A front, hátsó és center hangfalak 8Ω, míg a basszus 4Ω. Ennek köszönhetően alakult ki a zenei teljesítmény is. Így az 5 x 25 W + 1 x 40 W. Az összes zenei teljesítmény 165 W.

Végfok műszaki adatok:
 • IC típusa: TDA2052
 • Tápfeszültség: ± 18-20 V
 • Zenei teljesítmény: 5 x 25 + 40W
 • Impedancia: 5 x 8Ω + 1 x 4Ω
 • Átviteli frekvencia: 20 – 20 kHz
 • Hangerősítés: 80 dB THD: 0,1 %
 • Készenléti (némítási) feszültség: - Us +5V

Végfok beültetési oldal:


Végfok maratási oldal:Basszus, hangváltó
Feladata: a sztereo jel, jobb és bal oldalából érkező jeleket, egy aluláteresztő szűrőn megszűrje és csak az alacsony frekvenciájú jeleket, továbbítsa a végerősítő felé. A hangváltónak az 5.1-es rendszerben igazából nincs szerepe, mivel az erősítőbe érkező analóg jelek már külön vannak választva csatornáknak megfelelően. A mély hangok esetleges javítására, a dinamikusabb hangzás elérése érdekében, a mélynyomó ládába passzív hangváltót alkalmazzunk. A frekvencia felső határa 150 Hz, ami tökéletes mélyhangot biztosít.

Nyomtatott áramkör, és beültetés itt látható.

Tápegység
Feladata az erősítő megfelelő feszültséggel és feszültséggel és árammal való ellátása. A trafó szekunder feszültsége 230 V ~, primer feszültség 2 x 20 -25 V ~ Terhelhetősége: min 5 A.

Egyen áramú feszültségek:
 • ± 18-20 V végerősítő
 • ± 12 V hangváltó
 • + 12 V ventilátor
 • + 8 - 12 V előerősítő
 • - Us + 5 V MUTE


Tápegység beültetési oldal:


Tápegység maratási oldal:


A BD250, BD249, 7818, 7918 –at, hűtőbordára kell, kiszigetelten szerelni. Ha lehet helyezzük el a hűtőventillátorok levegő áramlásába, míg a többi IC-nek külön szereljünk hűtőfelületet, figyelemmel a kiszigetelésekre. A táp felélesztését nagy gondossággal végezzük el. Első bekapcsoláskor semmilyen terhelés ne legyen rákötve. Végezzük el a különböző feszültség értékek mérését és ha rendben van, akkor terheljük.

Nézzük meg a belsejét is

A hangfalak előlap nélkül

A komplett házimozi erősítő

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2012. július 26. 21:25

Vélemény:
70

Szavazat:
28

Mai látogató:
13

Utolsó látogatás:
Ma 20:06:17

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,3
28
  17  ★★★★★
  6  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Kedves Katona László! Lehet, hogy rosszul írtam, de ha jól tudom, akkor a gyári 5.1-es erősítők sztereó módba a jobb és a bal csatornára csak a közép és magas hangokat küldik rá mélyek nélkül, de mindenképp meg fogom építeni, majd kipróbálom, hogy milyen csak a közép és magas hanggal a jobb + bal csatorna. Mindenesetre vonz a TDA 2052 360 forintos ára az LM 3875 2000 ft-os árával szemben.

Zoleee   2012. augusztus 08. 10:54:58

Kedves "Zoleee"! Köszönöm a gratulációt, de valamin nagyon átsiklottál, vagy félre értettél. A mélyvágás csak a mélyládánál van. A többi csatorna vágások nélkül kapja a jeleket sztereo módban. 5.1-es üzemben viszont nincs semmilyen vágás a mélyládán, mert ott eleve a mélyhangokat kapja a basszus erősítője. Hogy milyen hangja van a 2052-nek? Hát amíg meg nem építettem én sem tudtam. Bátran elmondhaton neked, hogy nagyon sok erősítőt (gyáriakat is) felül múl. Akár hangzásban dinamikában, átviteli frekvenciában egyaránt megálja a helyét pl: a gyári CREATIVE 5.1-es erősítővel szemben is amit annak idején minőséginek gondoltam - hát most már, nem az!! Alapzaj szinte "0". Több féle CD-vel DVD-vel, teszt lemezekkel, komolyzenei művekkel kipróbáltam és "szinte" tökéltesnek mondható. A gyári PHILIPS és más hasonló hifik, sajnos ez kell mondanom róluk, sehol sincsenek. Lehet, hogy ez nagyképüen hangzik, viszont a hangját szövegben átadni nem lehet, ezt meg kell halgatni és utána véleményezni.

Katona László   2012. augusztus 07. 22:43:05

Szia, gratulálok az erősítőhöz, de nem szokás levágni a mély hangokat a mélyládán kívül a többi csatornáról? a TDA 2052-nek milyen hangja van? Jobb lehet mint a gyári logitechnek az istenített 5.1-es z5500?

Zoleee   2012. augusztus 07. 10:42:44

Szia "kolthayz"! Jól látod. Ezt a kapcsolást itt a BSS oldalán láttad, nyákkal együtt. Ezuton köszöm én is a szerzőjének. Már több erősítőbe építettem be és tökéletesen működik. Igaz a nyákot én áttervezetem, de ez nem lényeges, fő az, hogy jó. A 7812-19 tranzisztorok nélkül is elbírják a hangváltót (kisebb hűtőbordával), de ha neked nagyobb áram kell, akkor meg kell fejelned tranzisztorokkal. Nekem az egész erősítő teljes kivezérlésnél 18V-on 4 - 4,5 A-t vesz fel, de ha közben egy erősebb mélyhang is jön, akkor felugrik 5A-re. Erre számolni kell mikor a tranzisztort választod. Jó munkát hozzá!

Katona László   2012. augusztus 06. 11:00:52

Szia!

Ezt az aluláteresztő kapcsolást én máshol láttam, de megépítettem, tökéletesen működik.

A tápról, ha jól látom akkor 18v-on nagyobb az áram a tranzisztorok miatt, de +-12 volton csak egy amper, amit az IC adatlapja szerint ír, tehát ha én nekem nagyobb áram kellene, akkor természetesen tranzisztorokkal kell kiegészíteni, mert nekem is van egy hasonló projektem, csak 3 különböző tápról megy és szeretném egyről működtetni. Csak az a baj, hogy ez a kapcsolás analóg és sok mai gép csak digitális 5.1-et tud (pl.:DVD) De jó lett! Sok sikert a megépítéshez!

kolthayz   2012. augusztus 05. 23:35:44

Helló demonherceg! Folytatom.Így a center-basszus, magas, mély, balansz szabályozása fixre van beállítva. A hangerő, a mélynyomó-hangerő és a freki vágó poti viszont, a kezelő kapon van. Így lett kint 11db poti. Remélem érthetően írtam le. Ha van további kérdésed szólj.

Katona László   2012. augusztus 03. 11:39:33

Szia "demonherceg"! Az alap elv 5.1, azaz 6 db csatorna. Ez 6 db. végerősítőt jelent. Ehhez tartozik 3 db.sztereo előerősítő. Ezek ugye feszültségvezéreltek, így 3*4=12db sima poti szükséges a szabályozásukhoz. Ennek értéke katalógus szerint 47k, de max. 100k-ig mehet.(lehet nagyobb is ennél de a szabályozása már nem lesz megfelelő).Ez a megoldás az 5.1-es rendszerben lehetővé teszi, hogy úgy állítsd be ahogy a hangfalak elhelyezése kívánja.
Más a helyzet a sztereo estében. Miért? Mert a 4 szatelit hangfal mellett, van egy mélynyomónk és egy centerünk. Ezt módosítjuk úgy, hogy a center végerősítője némításba kerül. A center és basszus közös előerősítője megkapja mind a két oldali jelet (L-R)és így jut mind a két jel a hangváltón kereszül a mélynyomó végerősítőjére. A szatelitek L,L - R,R lesz, a mélynyomó meg hozza a mélyeket. Ahogy írtam fent minden potit nem hoztam ki a kezelőlapra, mert nem láttam értelmét.

Katona László   2012. augusztus 03. 10:16:35

Én csak azt szeretném tudni,hogy az előérősítőn a hangerő meg a mély és közép potikból a 6 hangsávra egy-egy elég-e? És ha igen akkor az a három db poti 47k-os kell legyen,vagy nagyobb? Mert nem nagyon látszik a rajzon és semmi infó róla. [COLOR=#800000][/COLOR]

demonherceg   2012. augusztus 02. 23:16:33

Szia Varika! Kérdezted,hogy tudnék e trafót ajánlani.Igen, ami a legegyszerűbb, hogy ha tudol szerezni egy középcsapolású akummulátor töltő trafót. Nekem egy orosz tarfóról megy ami nincs benne az erősítő dobozába. Elég nagy darab, de áramban is az (2*6 - 7A 20V-on). Az üresjárati feszt. a szekunder odalon csökkentettem (a menetszámmal) mert pufferelés után kb 2*36V-ra felment.Így most 2*20V váltóról indul.Ezt már nyugodtan pufferelheted, mert a stabilizátorok gond nélkül bírják. Itt már csak a trafó teljesítménye a fontos, hogy hogyan birja a "teljes" kivezérlést.Sok sikert hozzá!

Katona László   2012. július 27. 08:54:29

Szia! Nagyon érdekes ez a cikk. Arra lennék kíváncsi h. esetleg tudnál e ajánlani egy hozzá való trafót
Esetleg tudnál e linkelni egyet. sajnos nem nagyon értek hozzá milyen is kellene. Attól függően h. leírtad nagy vonalakban. :)

varika   2012. július 26. 22:16:15