Erősítők, előerősítők

HIFI Analóg 5.1 erősítő


A vállalkozó kedvűeknek ajánlom, ezt a házilag is elkészíthető 5.1-es erősítőt, könnyen beszerezhető alkatrészekkel. Én elég sokat dolgoztam rajta, de megérte, mert a hangja az elvárásoknak megfelelő, szinte tökéletes és teljesítményét tekintve, szobában bőven elég. Sok sikert hozzá!

Az erősítő típusa KL&KL 5.1 / sztereo analóg erősítő.
Felhasználása széles skálán történhet. Egyaránt használható házi mozi rendszerként, vagy más analóg kimenetű készülékek hangosítására (DVD, CD lejátszók, rádió tunerek, magnók, videók stb.). A készülék kezelése szakértelmet nem igényel, viszont működtetése, használata kellő odafigyelést kíván. Az alábbiak segítenek ezek megismerésében és kezelésében.

Általános műszaki adatok:
 • Hálózati fesz. 230V – 50 Hz
 • Felvett teljesítmény 165 W, 2 A
 • Csatornák száma 6
 • Üzemmód 5.1 vagy sztereo (átkapcsolással)
 • MUTE / STAND – BY funkció.

A készülék alapvetően egy 6 csatornás erősítő. Beépítésre került egy aktív mélyhang váltó, valamint a végerősítő IC-k passzív hűtéséhez, 2 db 8 cm-es PC ventilátor, automatikus fordulatszám szabályozóval, a hőmérséklet függvényében. Bemeneti csatlakozás RCA és jack aljzatok. Kimenetei sorkapcsos, csavaros rögzítésűek.

Előerősítő
Az előerősítő 3 db TDA1524A típusú IC felhasználásával készült. Ennek dual rendszere, lehetőséget adott arra, hogy egyszerre két csatornánál (L,R) szabályozható (beállítható) a hangerő, balansz, magas és mély hangszín.

Előerősítő műszaki adatok
 • IC típusa: TDA1524A
 • Tápfeszültség: 8 – 12 V
 • Nyugalmi áram: max. 3x40-50 mA
 • Teljesítmény: 3 x 1 W
 • Átviteli frekvencia: 20 – 20 kHz
 • Hangerősítés: -8o – 21,5 dB
 • Mélyhangerősítés: (40 Hz) -19 – 17 dB
 • Magas hangerősítés: (16 kHz) ± 15 dB
 • THD: 0,3 %

A center és a subwofer esetében, a balansz, magas és mély hangszín a nyomtatott áramköri panelon elhelyezett trimer potméterekkel fix értékre van beállítva, a kezelőlapon nem állítható. A hangerő szabályozó viszont a kezelőlapon maradt. Az aktív hang váltó, a kapcsolásából eredően saját hangerő és mélyhang szabályozással rendelkezik, ami szintén a kezelőlapon helyezkedik el.

Előerősítő beültetési oldal:


Előerősítő maratási oldal:Végfok
A végerősítő 6 db TDA2052 típusú IC-k. Nem kondenzátoros kicsatolásúak. A kimeneti árama elérheti a 8 – 10 A-t is.
A front, hátsó és center hangfalak 8Ω, míg a basszus 4Ω. Ennek köszönhetően alakult ki a zenei teljesítmény is. Így az 5 x 25 W + 1 x 40 W. Az összes zenei teljesítmény 165 W.

Végfok műszaki adatok:
 • IC típusa: TDA2052
 • Tápfeszültség: ± 18-20 V
 • Zenei teljesítmény: 5 x 25 + 40W
 • Impedancia: 5 x 8Ω + 1 x 4Ω
 • Átviteli frekvencia: 20 – 20 kHz
 • Hangerősítés: 80 dB THD: 0,1 %
 • Készenléti (némítási) feszültség: - Us +5V

Végfok beültetési oldal:


Végfok maratási oldal:Basszus, hangváltó
Feladata: a sztereo jel, jobb és bal oldalából érkező jeleket, egy aluláteresztő szűrőn megszűrje és csak az alacsony frekvenciájú jeleket, továbbítsa a végerősítő felé. A hangváltónak az 5.1-es rendszerben igazából nincs szerepe, mivel az erősítőbe érkező analóg jelek már külön vannak választva csatornáknak megfelelően. A mély hangok esetleges javítására, a dinamikusabb hangzás elérése érdekében, a mélynyomó ládába passzív hangváltót alkalmazzunk. A frekvencia felső határa 150 Hz, ami tökéletes mélyhangot biztosít.

Nyomtatott áramkör, és beültetés itt látható.

Tápegység
Feladata az erősítő megfelelő feszültséggel és feszültséggel és árammal való ellátása. A trafó szekunder feszültsége 230 V ~, primer feszültség 2 x 20 -25 V ~ Terhelhetősége: min 5 A.

Egyen áramú feszültségek:
 • ± 18-20 V végerősítő
 • ± 12 V hangváltó
 • + 12 V ventilátor
 • + 8 - 12 V előerősítő
 • - Us + 5 V MUTE


Tápegység beültetési oldal:


Tápegység maratási oldal:


A BD250, BD249, 7818, 7918 –at, hűtőbordára kell, kiszigetelten szerelni. Ha lehet helyezzük el a hűtőventillátorok levegő áramlásába, míg a többi IC-nek külön szereljünk hűtőfelületet, figyelemmel a kiszigetelésekre. A táp felélesztését nagy gondossággal végezzük el. Első bekapcsoláskor semmilyen terhelés ne legyen rákötve. Végezzük el a különböző feszültség értékek mérését és ha rendben van, akkor terheljük.

Nézzük meg a belsejét is

A hangfalak előlap nélkül

A komplett házimozi erősítő

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2012. július 26. 21:25

Vélemény:
70

Szavazat:
28

Mai látogató:
10

Utolsó látogatás:
Ma 18:52:25

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,3
28
  17  ★★★★★
  6  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Még egy fontos dolog. 5.1-ben nem tudsz zenét lejátszani ,csak sztereoban. Az 5.1-es rendreszer filmekhez van kitalálva a minél jobb hanghatások érdekében. Ugyan az az erősítő, viszont a csatornák 5.1-ben különkülön müködnek, mig szereoban különböző módon, (ahogy leírtam)vannak összekötve a bemenetek.

Katona László   2013. november 15. 21:13:07

Kedves Petike 199600! Az erősítő minden további nélkül tud telefom MP3 lejátszójáról működni. Én is szoktam így hallgatni.Ekkor ez sztereoban szól.Tehát a hat csatornás bemenet most ki van hagyva, mert a megfelelő, jobb és bal oldali csatornák össze vannak kötve, a center néma üzemben van a,basszus egy hangváltón keresztül kapja meg mind két oldali bemenetet.Ezt egy kicsit bonyolult kapcsoló sor végzi el.Nevezetesen a sztereoból az 5.1-re történő átkapcsolást.

Katona László   2013. november 15. 20:09:17

Jó napot kívánok!
Először is szeretnék gratulálni ehhez az erősítőhöz.
Én villanyszerelő tanuló vagyok de érdekel az elektronika is és szeretném megépíteni ezt az erősítőt a műszerész tanárok segítségével.
Egy elég idióta kérdésem lenne.
Jack kábellel összedugva az erősítőt a telefonról lehetne zenéket lejátszani rajta?
A másik kérdésem: Látom hogy 6 bemenet van.
Most akkor erre kell ráadni a zenét vagy mi?
Bocsánat a hülye kérdésekért de ez egyáltalán nem világos nekem.
Légyszíves magyarázza el nekem hogy 5.1-ben hogy tudok a telefonról lejátszani zenéket.
Köszönöm szépen!

petike199600   2013. november 14. 19:36:28

Kedves szabó383! Köszönöm az elismerést és a kritikát is.Ez a hangszinszabályozás- és előerősítés a fiam kérése volt, mivel Ő szereti saját magának ezeket beállítani.Igaz ezzel a megoldással két csatornát egyszerre lehet szabályozni,viszont a ballanszal még lehet módosítani.Ezért maradt el az OAP szűrés.Ez az erősítő már több éve üzemel.Mikor ezt kiötlöttem még nem gondoltam ennyire mélyen a dolgokba.Talán ennek is köszönhető a táp nyákja.Az építés során volt néhány kudarcom vele,mert a mérések,terhelés próbák nem hozták azokat az értékeket ami kellett.A végén már untam és így alakultki ez.Ettől függetlenül, ha van valami jó elképzelésed szívesen venném, ha megosztanád velem e-mailben.

Katona László   2013. október 01. 22:06:29

Kedves Laci!

Jó a koncepció, de szerintem túlzás az össz csatorna hangszinszabályzása, helyette lehetett volna egy opás aktív szűrés, és a csatornák hangerejét variálhatóvá tenni.

Ami nagyon fáj nekem egy amúgy ilyen remek mű megalkotásában, hogy a nyákot szinte összehánytad csak!
Kicsit gondosabb nyáktervet is készíthetnél egy ilyen klassz erősítőnek!

szabo383(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2013. szeptember 22. 21:34:05

Kedves kormy!A kapcsolási rajzokon feltüntettem azok értékeit, igaz nem összesítettem, azt még magamnak sem számoltam össze, hogy miből mennyi kell, csak a fődarabokat.Amikor ezt építettem pár éve, akkor elég drága volt,hangszórókkal együtt kb 40eFt.Lehet, hogy most olcsóbban ki lehet hozni, de attól függ,hogy milyen minőségű alkatrészeket veszel.Hogy hol?Elekronikai boltokban, vagy WEB áruházakban. Szét kell nézni, mert lehet, hogy nagy külömbségek vannak az árakban.

Katona László   2013. május 29. 21:59:44

Bocs. Lemaradt a link http://datasheetcatalog.com/

Katona László   2013. május 28. 21:03:18

Többen kéritek a teljes tervdokumentációt.Nos Én amiket ide felküldtem, minden benne van, a hanfalak méretezéseit és a sztereo/5.1 átkapcsolót kivéve.A 2052-vel kacsolatban anyit tudok elmondani, hogy ez már egy kifutó típus. Ezt az erősítőt több évvel ezelőtt csináltam, akkor még fénykorát élte a 2052. Ennek alapján, viszont a mostani végerősítőkből ugyanúgy össze lehet állítani új végerősítőt, mivel ahogy írtam, maga a végerősítő (k)6 db mono végfokból áll. MARCI60! Megpróbálhatod a 7265-is ahogy SÁNDOR63 írta.De itt még keresgélhetsz, elég nagy a választék, de ha kell segítek.

Katona László   2013. május 28. 21:01:13

Szia nekem is el tudnád küldeni a teljes dokumentációt?
Nyáktervek, kapcsolási rajzok, alkatrészlista stb...
email: kormy95@gmail.com

Illetve mennyi pénzből jön ki ha megépítem az egészet, és hol érdemes megvásárolni az alkatrészeket?

kormy   2013. május 12. 13:52:48

Üdv próbáld TDA7265-tel, egész szép hangja van, mute/stby funkciókat tudja, +-12-18v-ig megy, sztereo kivitel, 2x25W 8 ohm /ic
Nálam fél éve ez muzsikál

sandor63(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2013. május 01. 13:18:38