Erősítők, előerősítők

Erősítő 2.1-es hangrendszerhez (2x25W és 1x50W)


Szeretném veletek megosztani az általam tervezett erősítő kapcsolási rajzát.

Tartalmaz egy TL072-őn alapuló előerősítőt, egy LM1036 által vezérelt hangerő és hangszínszabályzót, illetve 2 db TDA7262-t melyből az egyik hidalva van. Nem szükséges hozzá ±-os táp. Ha valakinek 4 csatornára van szüksége akkor nem hidalva építi az egyik IC-t, ha pedig csak 2-re akkor pedig mindkét IC-t hidalva építi meg. Névleges teljesítmény: 2x25W és 1x50W.

Fontos megjegyzés: A hangszínszabályzót és az előerősítőt külön transzformátorról kell meghajtani. Rengeteget olvastam utána és tapasztaltam, hogy közös trafó esetén vagy serceg, vagy egyáltalán nem működik normálisan a hangszínszabályzó. Az IC fogyasztása maximum 45 mA, így egy egyszerű paneltrafó tökéletesen megfelel a működtetéséhez.

Jó barkácsolást és sikeres építgetést kívánok mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2013. október 23. 09:14

Vélemény:
11

Szavazat:
12

Mai látogató:
4

Utolsó látogatás:
2018. június 19. 20:00:34

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,1
12
  2  ★★★★★
  3  ★★★★
  3  ★★★
  2  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Hűtés, fűtés
    

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Mindjárt itt az oldalon is van fent 3 féle spektrum analizátor, én a 2.0-s verziót építettem meg multiplex vezérléssel, kis átalakítással, mert rajz szerint hibás volt. Attól függ hány sávosat akarsz, a meglévő alkatrészekkel egy 8 sávos minden további nélkül összerakható.
Keress rá.
Ha minden sávhoz külön ic-t akarsz, akkor e legelső írást ajánlom, ott sávonként van felépítve, csak ki kell számolni a határ frekvenciákat.
"Nem tudtam máshova íri" ezt ugye te sem gondoltam komolyan, ha vennéd a fáradtságot és használnád a keresőt rájönnél hogy van 3 lehetőség is építésre, a hozzá tartozó infókkal és ötletekkel együtt.
Fel kell nőni a feladathoz..

sanyaaa   2013. október 31. 10:20:47

sziasztok.tudom hogy nem itt kellene megkérdeznem de nem tudom hogy hol kérdezzem meg.van 8 darab lm3915 és 4 darab tl072 ic-m,spectrum analyzert akarnák csinálni de nem találok kapcsolási rajzot.ha valaki tud valami jó kapcsolást az lécci irjon az email-omra.

csabipc3(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2013. október 27. 18:38:18

Kedves Gergő! Egyet kell, hogy értsek "sanyaaa"-val, ha még az, talán egy kicsit rosszul is esik neked. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy az LM 1036 önmagában is elég, mert az tartalmaz előerősítőt is. Így a TL 072-re semmi szükség, csak a torzításokat növeli egyrészt, a másik,hogy a bemenőjelet erősíti ("ez lenne a célja") viszont a 1036 meg eleve felerősített jelet kap, amire neki nincs szüksége, tehát nő a torzítás. Ha javasolhatom, inkább a TDA 1524A ajánlanám. Mind a kettővel készítettem már több kapcsolást és arra a megállapításra jutottam, hogy a TDA-s végfokhoz a TDA-s előerősítő (illik) a legjobb. Készítettem 1036-al és TDA-s végfokkal is, de mégsem kaptam azt a hangzást amit TDA 1524A-val. Nekem nem igazán jön be az LM 1036, de ízlés dolga. További sok sikert.

Katona László   2013. október 25. 21:26:17

Ellenállásokkal a bemeneti nem invertáló lábak fél tápfeszen vannak, nincs pufferelve, szintén az forrás, ajánlanám, a fél tápfesz föl és középcsatolása közé egy 10mikrós vagy 47mikrós kondi és ez utána külön minden bemenetre egy 100k-s ellenállással bekötve, így csak egyszer kell virtuális földet csinálni, költség hatékonyabb és normálisan is működik, csökken az alapzaj.
Így is működik, de hangtechnikai célokra ugyancsak alkalmatlan megoldás.

sanyaaa   2013. október 25. 00:59:12

Végfok IC-k esetében nem mindig kell hinni a gyári kapcsolásban, nekik is abból van pénzük ha elbaszódik a termékük és emiatt újat kell venni...
Néha érdemes egy kicsit utána nézni.
Ez legalább meg is van építve és működik, vagy ez is csak elvi rajz mint ennek az oldalnak kb a fele a kapcsik közt???

sanyaaa   2013. október 25. 00:54:56

Ha az erősítő 24v-os tápot kap, akkor nem szabad a kimeneti csatoló kondiknak véletlenül sem 16V-osat berakni, mint ahogy a kapcsolás mutatja, mivel hogy váltakozó frekvenciáról beszélünk könnyedén lehet 30Veff fesz is a kimeneten, ami hosszú távon vígan el durrantja a kimenő kondenzátorokat.

sanyaaa   2013. október 25. 00:52:26

U.i.
A hidalt erősítő bemenetein mindig azonos értékű legyen a 2 kondenzátor, hogy ne lépjen fel fázis különbség, fázis torzítás, mivel akkor egyenfesz jut ki a kimenetre, és mellé rohadt zajos lesz az egész.

sanyaaa   2013. október 25. 00:48:51

A TL-ic-k pedig hangtechnikailag kuka tölteléknek számítanak, semmi normális átviteli karakterisztikát nem tudnak produkálni, cseréjével a mély hang átvitel legalább 20Hz-ig bővíthető, magával ezzel az IC-vel szinte semmi mély hangot nem lehet kiszedni az erősítőből.
Ezt azért mondom, mert éveken át én is azt használtam, amíg rá nem jöttem hogy komparátornak tökéletes, de audio célokra teljes mértékben alkalmatlan, cseréld le PL NE4558-sara, ami annyiban különbözik hogy nem szarakodnak fet-es bemenettel és egész tűrhető a frekvencia átvitele, bár zene hallgatásra azt sem ajánlanám a megnövekedett alapzaj tartománya miatt.
Bár igazándiból bármit csak a TL-ic-k ne mert tényleg kipróbálod hihetetlenül nagy a hangzástartomány különbség a 2 között.
Egy próbát megér.
Azért adom a tanácsot, mert én is ilyen kapcsolással kezdtem, és nem 1 2 éve foglalkozom már percíziós erősítők építésével, fejlesztésével.
Ha segítség, tanács kell írjatok bátran :)

sanyaaa   2013. október 25. 00:46:06

A szimmetrikus táplálást ajánlanám, mivel aszimmetrikus esetén csak a pozitív félperiódust erősíti, nagy mértékben romlik a hangzás, a hang dinamikája, első sorban a mély hangtartomány ami kondenzátoron hangtartomány módosulás nélkül nem vihető át rendesen.
Azt az 50W-os kimenő teljesítményt tegyük hozzá hogy nem kis torzítás mellett lehet kivenni belőle, ha meg nézed az adatlapot a hozzá tartozó grafikonokból leolvasható a kimeneti teljesítmény-jelzaj/torzítás arány.
Kezdő zenehallgatásra meg fele a könnyű összeállíthatósága, és a kevés alkatrész igénye miatt, de igényes zenehallgatóknak nem ajánlanám, de ez csak az én véleményem.
Az IC-s végfokok és digitális hangszínszabályzók együtt dinamikailag elég rossz kombót alkotnak. laikusként nehezen veszi észre az ember a külömbséget, de ha az ember zenész vagy van zenei hallása azonnal észre veszi a zenei dinamika nagy mértékű csökkenését, ami eléggé el tudja rontani a minőségi zenehallgatás örömeit.

sanyaaa   2013. október 25. 00:35:49

Hello.
Egy pár megjegyzés:
Hidalt erősítő kimenet esetén nincs szükség kimenő kondenzátorra, mivel a két kimenet ellentétes fázisban van, így a 2 kimeneti pólus töltés különbsége ki egyenlíti egymást, feltételezve hogy a 2 végfok azonos erősítésre van beállítva.
Ha ez nem így van akkor komoly torzítás és alapzaj léphet fel, ami a hangszórós ésvagy az IC halálát okozhatja.
Az LM1039-ot nem ajánlanám személyes tapasztalat szerint, mivel hogy digitális ic-ről van szó nagy mértékben módosítja kéretlenül a jelet, le vágja a felső és alsó frekvencia tartományokat, rontja a hang dinamikáját.
Ha hangszín szabályzó kell akkor ajánlanám a műverősítős differenciál bemenetű fázisosztós megoldást, természetesen minőségi IC-vel.
Erre ajánéanám az NE5532AP-t, azért az AP-s mert lehet hogy drágább, de annak van a legjobb jel-zaj viszonya, az alsó frekvenciákat is át engedi(nem vágja a mély hangot).

sanyaaa   2013. október 25. 00:27:07