Autós

Fordulatszámmérő motorhoz


Egy kapcsolás, a SIMSON-osok örömére. Előlapnak nyákból lehet kivágni egy korongot, azt könnyű fúrni és alakítani, majd le kell fújni feketére, és lehet feliratozni. Egy LED 500 fordulatnak felel meg, tehát a vége 10.000-es fordulat.

A kalibrálása 6V-os, 50Hz-es váltó feszültséggel, valamilyen kisteljesítményű trafóról történhet, 6 LED jelzi világítva a 3000-es fordulatot. ( Megpróbáltam, naívan, generátorról, négyszögjellel kalibrálni, hát ritka gusztustalanul viszelkedett a kapcsolás, az 555-ös nem tudta stabilan triggerelni a bejövő jelet, így összevissza hülyéskedett a kapcsolás.) Ha 12 Voltról akarja valaki járatni, akkor kell elé egy normál 7808-cal egy stabilizátor, egy picike hűtőfelülettel.

Autóba építhető változat itt található.


Válay István (valay(@)-zárójel nem kell-freemail.hu) kiegészítése a cikkhez:

Az 555 IC 2-es lábára megy a kis kiegészítés, a IC lábán lévő 4 db ellenállás és a kondenzátor nem kell.

Az A pontot a Simson generátorának 59/b jelű kivezetésére kell kötni. A gyakorlati megvalósítás során, a Simsonkoz kapott ELKA ledes hőmérő tokjába csak a LED-eket, LED meghajtókat és egy indexvisszajelzőt tudtam beszorítani. Külön panelt építettem a feszszabályzó és a jelgenerátor számára, így egy trimmer és egy kapcsoló árán van akkufeszültség mérőm is.

Fényképek ez elkészült áramkörről: (fotó: Válay István)

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2008. május 05. 08:30

Vélemény:
123

Szavazat:
41

Mai látogató:
7

Utolsó látogatás:
Ma 08:38:52

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,5
41
  30  ★★★★★
  5  ★★★★
  3  ★★★
  1  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Vezérlő jelnek azért választottam a generátort jelét, mert ha nem indul a motor – biztosan mással is előfordul – egyből arra gondolnék, hogy hátha a gyújtásra kötött szerkezet okozza, és tépném le a vezetéket. Simsonnál a töltő tekercs a legalkalmasabb erre a célra. A gyújtáskapcsolón 59b van ráírva.
Ha csak világítás tekercs van – pl. Babetta -, működő világításnál alacsony fordulaton nem biztos, hogy lesz kijelzés. A helyzeten nagy erősítésű tranzisztorral lehet javítani.

valay(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. február 26. 22:55:32

Megépítés
A működési elvben leírtam, hogy az LM3914 a cikkben szereplő kapcsolásban belső referencia feszültséget használ az összehasonlító méréshez. A helyes kijelzés érdekében az 555 IC –t stabil feszültséggel kell táplálnunk. Amennyiben 6V –os akkumulátorunk van 6-7V tápellátásra számíthatunk. Ilyen kis feszültség különbségnél be kell érnünk egy tranzisztorral. Arra számítsunk, hogy magas fordulatszámnál, amikor sok led világít és magas az akkufeszültség is, a tranzisztor jelentősen melegedni fog. Válasszunk fémházas, vagy hűtőzászlós tipust. A cikk végén láthatón fotón BC301 –es tranzisztor van alulemezből rögtönzött „hűtőbordával” ellátva, a légszűrő házban ez éppen csak elegendő!
Amennyiben járművünk nem rendelkezik akkumulátorral, jelen sorok írásakor még mindig az elemes, vagy a háztartásokban gyakran előforduló AA méretű akkumulátoros táplálás tűnik ésszerűnek. Utalva a működési elvben leírtakra, csökkenthetjük a fényerőt, megnövelve ezzel az elem élettartamát.

valay(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. február 26. 22:54:15

ÓÓÓóóóóóh! Bocsánat, közben leesett Akkor semmi, és elnézést a zavarásért. De akit érdekel a nyáklap: http://www.szocimotoros.hu/hu/tuningfejlesztes/8 (ez volt az eredeti, ez nem tartalmazza a Válay féle kapcsolást)

pm.456(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2011. február 26. 22:54:08

Jól van... Örömmel látom, hogy nem sikerült hozzáadni a linket. Na mindegy.
//www.szocimotoros.hu/hu/tuningfejlesztes/8

pm.456(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2011. február 26. 22:46:50

Itt a nyákterv linkje:

És légyszíves azt mondjátok meg, ha az alábbi linken található ,,gépet" elkészítem, 6 voltot kötök rá, és a gyújtókábelről (a kondenzátorról) kötöm rá az ,,INPUT"-hoz (ami ezen az áramkörön az ,,A") az áramot, működni fog?

pm.456(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2011. február 26. 22:45:06

Eddig viszonylag tisztában voltam a kapcsolásokkal, találtam hozzá nyáktervet is, de most már teljesen összekavartatok! Miben járul hozzá Válay István kiegészítése a fordulatszámmérőhöz, illetve helyes akkor most az ő kiegészítésének a kapcsolási rajza???

pm.456(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2011. február 26. 22:28:36

pm.456(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2011. február 26. 22:26:20

Az LM 3914 –es IC –ben 10 db 1 Kohmos ellenállás van sorba kötve, melyre jelen kapcsolásban 1.25V feszültséget kapcsolunk. Tíz összehasonlító (komparátor) vizsgálja, hogy a kondenzátorról jövő feszültség magasabb vagy alacsonyabb a feszültségosztó adott pontjánál. A két led-meghajtó összekötése által olyan kijelző jött létre, amely 2,5V-ig 0.125V –onkét kapcsol. Tesztelhetjük kijelzőnket egy (helyes polaritással) a kondenzátorra kötött ceruzaelemmel, kb. 12 lednek kell világítania. Az IC 7 –es lába és test közötti ellenállás (2,2k) határozza meg a ledeken folyó áramot. Értékét 680 – 6800 ohm között választhatjuk meg. A led áram 12,5V és az ellenállás hányadosa.

valay(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. február 26. 21:04:29

Az 555 IC a tűimpulzus (trigger) hatására egy darab négyszögjelet állít elő. A négyszögjel szélessége (időtartama) a trimmer potenciométer segítségével széles határok között állítható. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon el a potméterrel sorba kötött ellenállás, mert a 7-es és 8-as lábak közötti rövidzár tönkreteszi az IC-t.
Ha az áramkörünk nem kap vezérlést az 555 IC 3-as lábán 0,1-0,2V feszültség mérhető, a négyszögjel alatt ez 3-3,5V-ra ugrik fel. A 3-as lábat követő ellenállás és kondenzátor feladata, hogy a négyszögjelek gyakoriságának megfelelő nagyságú egyenfeszültséget állítsanak elő. Minél nagyobb a fordulatszám annál gyakoribbak a négyszögimpulzusok, így növekszik azaz idő amíg az ellenállás a konzátort tölti és csökken a két impulzus között lezajló kisülés. Ha a ledjeink csak vibrálnak, túl kis ellenállást és/vagy kondenzátort választottunk.

valay(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. február 26. 21:03:26

A működési elv
Az általam készített kiegészítés egy gyakran publikált kapcsolás módosítása. Az eredeti kapcsolásból elhagytam egy ellenállást és egy kondenzátort, melyek a gyújtásmegszakítón létrejövő jel lecsengésének szűrését végezték. Magas fordulatszámon, illetve generátor által szolgáltatott jelnél a kondenzátor nem tudott feltöltődni. Az eredeti kapcsolásból elhagytam egy diódát is, mert nem volt semmilyen szerepe.
Az „A” pontra érkező pozitív felfutó jel nyitásba vezérli a tranzisztort. A két ellenállás és a zener dióda korlátozza a tranzisztor bázisáramát. A kollektorra kötött 47 nF kondenzátor egy lefutó tűimpulzust állít elő az 555 IC számára. A tűimpulzus kellő nagyságát és meredekségét a tranzisztor nagy erősítési tényezője tudja biztosítani. Aki rendelkezik tranzisztorvizsgáló eszközzel, ellenőrizze, hogy az erősítés 200 felett legyen. Amikor a tranzisztor lezár a 47 nF kondenzátor a diódán keresztül sül ki.

valay(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. február 26. 21:02:07