Tápegységek

Labortáp


A tápegység elég különleges, olyan dolgot tud, amit más tápok nem igazán. Jelesül azt, hogy a kimeneti kapcsok rövidrezárásakor a kimeneten lévő árammérőről le lehet olvasni a beállított áramkorlát értékét. Tehát nem kell skálázni a potit, hiszen az érték a műszerről leolvasható. Persze, ehhez a kimenetre árammérőt kell kötni, simán, sorosan. Ez lehet beépített műszer, vagy akár külső is.

A táp 0V-tól (!!!) 30V-ig szabályozható. Az is a kapcsolás mellett szólt, hogy nem igényel segédtápot a működéshez, a nulláig való leszabályozáshoz. A P1-gyel a kimeneti 0 állítható be, letekert P2-nél. A LED1-2 a biztosíték kiolvadásakor világít. Célszerű a biztosítéktartót a készülék előlapján elhelyezni, mert úgy könnyebb az esetleges cseréje. Ha valaki spórol, az egyik 2200 mikrós kondit elhagyhatja. Az R8 értékének változtatásával nagyobb áramra is kibővíthető a kapcsolás, de akkor a Graetz-et, az áteresztő tranyót ennek megfelelően változtatni, duplázni kell. A trafó 30V 2A-es az enyémben, de nagyobb áramhoz persze ezt is növelni kell.

A fényképeken nem 2N3055 látható hanem BD249, mert azt egyből a nyákba lehet ültetni. Sokan 'eltemették' a jó öreg 723-ast, pedig nem rossz az az IC, bár olykor hajlamos megnehezíteni a dolgát a barkácsoló embernek.

Kipróbáltam az áramkorlát működését, igen alacsony áramoknál, pl. egy LED-nél is kitűnően működik, ha másik LED-et rákötök párhuzamosan, már dolgozik a védelem. Nagy áramnál sincs gond, de a hűtőfelülettel nem szabad spórolni.

A 'koronát' a kapcsolásra egy profi módon elkészített doboz adja rá.

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2007. december 17. 21:40

Vélemény:
209

Szavazat:
73

Mai látogató:
4

Utolsó látogatás:
Ma 16:48:25

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,4
73
  44  ★★★★★
  19  ★★★★
  6  ★★★
  1  ★★
  3  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Helló Gombócartúr!
Remélem semmi harag, elnézést, ha túlreagáltam volna a dolgot.
Sajnos, más oldalakon, a szakmai viták néha személyeskedésbe mennek át, ennek szerettem volna itt elejét venni.
Tisztelettel:hsandor@fibermail.hu

hsandor   2008. január 10. 19:17:01

Néhány sortól és képtől szerintem többet segít a kezdőknek, az eredeti lelőhely feltüntetése. A "bűn" emlegetése ennek az egésznek a túlreagálása. Nekem sem a fejemben - a gyűjteményemben szerepel, mint nekem tetsző kapcsolás. Jószándékomat bizonyítja előző hozzászólásom második sora. A kapcsolás közreadást én is díjazom...

gombocartur   2008. január 10. 18:24:02

Helló Mindenki!
Szerintem itt álljunk meg, annak firtattása, hogy honnan van és ki fejlesztette, onnantól, hogy közreadták, teljesen mindegy. Ha valaki energiát, időt, pénzt fektet bele és tervez hozzá egy estleg működő nyákot, az mindenkinek jó. Lehet ezen polemizálni napestig, de minek. Inkább a tapasztalatokat, az esetleg észrevett hibákat kell közreadni, de nem bántó módon. Ha valaki jobbat tud, azt fogadjuk el, ha hibázik, segítsünk neki.
Ügv:hsandor@fibermail.hu

hsandor   2008. január 10. 16:31:17

(folytatás) Továbbá, ha valamelyik fejlesztésem kapcsolási rajza 26(!) év múlva felkerül a netre, dícsérő szavak kíséretében, akkor eszembe nem fog jutni duzzogni, hogy ellopták, mert ez csak azt bizonyítja hogy egy időtálló, jóminőségű eszközt állítottam elő. (ellentétben gombocarturral, gondolom ő fejleszthette ezt, mert másnak tutira nincsen a fejébe, hogy mi volt a 81-es RT márciusi számában)

boldi.kiss(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2008. január 10. 14:37:33

Bár jelen esetben nem túrtam fel 81-es RT évfolyamot, így nem tudom egyértleműen, hogy ez valkinek a saját fejlesztése-e, de az egészen biztos, hogy aki nem olyan szerencsés, hogy egy szorgalmas rokon letesz elé kötegelve komplett évfolyamokat (mint ahogy nekem), nehezen fog hozzájutni 81-es RT-hez. Ezenfellül az RT a mai napig hajlamos gyári ajánlásokat, közkézen forgó kapcsolásokat - nemegyszer forrás nélkül - közölni.

boldi.kiss(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2008. január 10. 14:27:50

T. Gombócartúr!
A kérésednek elegettéve: az eredeti kapcsolást a RÁTE 2005-ös évkönyvében találtam, és már bánom én is, hogy erre a hatalmas bűnre vetemedtem. Életem hátralevő részében igyekszem meghúzni magam, és bárki számára hozzáférhető kapcsolásokhoz nem nyúlni. Bár mentségemre szóljon, azon ismeretleneknek próbáltam segíteni, akik esetleg hasonló kapcsolásokra vadásznak, és esetleg elfogadják az általam kínált alternatívát. Mégegyszer bocsánat!

hsandor   2008. január 09. 20:37:32

Tisztelt Horváth Sándor!
Etikus lenne a forrást is megjelölni, ebben az esetben Rádiótechnika 1981/3. szám. A teljesség kedvéért: T1 helyett mehet a BC 212, a T2 helyett BD 241.
Üdv:Gombócartúr

gombocartur   2008. január 09. 17:15:17

Jónak és egyszerűnek találom a tervet .Jólenne nagyobb áramra /3-4A/ra növeszteni a teljesitményt.
Erre van-e lehetőség?Vagy az egy másik dolgozat.
Nyáktervet tudsz-e küldeni,vagy csak készet árulsz ,mennyi az ára? Köszönöm az ötletet.
üdvözlettel egy amatör.

makrajozsef(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2008. január 06. 00:52:29

laces!!!! megy, csak kisebb feszt tucc kiszedni belőle, meg lesz a potméternek olyan forgása ahol nem változik a fesz, de ez kalibrálható

valaki   2008. január 02. 22:10:26

Igazán szép munka, letisztult tervezés. Gratulálok!

robotech(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2008. január 01. 19:23:42