Tápegységek

Kapcsolóüzemű feszültségszabályzó (step-down konverter)


Egyszerű felépítésű, olcsó, nagy hatásfokú (kb.79-90%) feszültség szabályozó kapcsolás, melyet DV-kamerához terveztem, ennek segítségével egy kismotor akkumulátoráról működik a kamera, de persze más eszközhöz, pl. akksis fúróhoz is használható. A hagyományos, disszipatív (78xx, lm317, stb.) stabilizátorokhoz képest töredék annyi melegedést produkál, így lényegesen kisebb hűtőbordát igényel.

A kapcsolás:
A rajzon látható, hogy csak néhány alkatrészt igényel, az IC tervezői úgy alkották meg a vezérlőt, hogy a hozzá való induktivitást akár készen is megvásárolhatjuk, de egyszerűen el is készíthetjük, ha van induktivitásmérőnk. Ebben a kapcsolásban toroid magra, amely előző életében hálózati zavarszűrőként működött, kézzel 13 menetet tekertem, kb 1-1,2 mm átmérőjű többszálas (litze-jellegű) huzalból. Kis terhelő áram esetén használhatunk vékonyabbat is. A bemeneti és kimeneti elkók lehetnek alapból alacsony ESR értékűek, vagy normál elkók párhuzamosan kötve, mint itt. Ez elsősorban a kimeneti elkóknál lényeges. A dióda terheléstől függ, de lehetőleg Shottky legyen, ez 3A-es, persze kisebb terhelésnél ez lehet kevesebb is.

A nyák a lehető legegyszerűbb, itt csak a könnyebb beszerelés miatt csináltam hozzá, amúgy légszereléssel is kompakt kis eszközt készíthetünk, de mindenképpen ügyeljünk a csillagpontos földelésre, mivel kapcsoló üzemű eszközről van szó, jelentős zavart termelhet egy rossz konstrukció!


Az élesztés:
A legjobb, ha a poti középállásban van, így rákapcsoljuk a bemenő feszültséget (ebben az esetben 12,5V), a kimenetre pedig műterhelést teszünk, pl. izzót, teljesítmény ellenállást, vagy magát az eszközt, amihez terveztük. Ebben az esetben érdemes az eszközünk gyári áramforrásáról lemérni pl. a feszültségesést, majd ezt figyelembe véve beállítani a kívánt feszültséget a potival (itt 7,9V). Potinak ajánlatos helitrimmert használni a precíz állítás miatt. Miután ezt elvégeztük, bedobozolhatjuk a készülékünket.

Csekély melegedése miatt az enyém rossz lefolyócsőből kilágyított-lapított és összeragasztott PVC-ből készült kis dobozban kapott helyet, egyszerű, kalapácslakk felületkezeléssel..
A tervezéssel kapcsolatban sok hasznos információt találunk az ic adatlapjában is.

Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2014. július 04. 08:51

Vélemény:
35

Szavazat:
14

Mai látogató:
11

Utolsó látogatás:
Ma 12:30:23

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
14
  8  ★★★★★
  2  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Na a tekercset megcsináltam 23mm átmérőjű toroid magra 0,5-ös huzalból duplán összesodorva 14 menet feltekerve de még így is kicsi a kimenő fesz maxra tekert potival olyan 4-5 volt mikor a bemenet olyan 24v körül van. De am mikor a poti maxra van tekerve akkor nem annyinak kéne kimenni amennyi bemegy,legfeljebb minusz pár volt? De ezaz, hogy itt valahogy nem minusz pár volt hanem minusz több 10volt a különbség. Szal nem tudom, hogy mi lehet.

istyukiraly   2015. június 21. 16:43:43

Megépítettem de ráadok kb olyan 24 voltot (egy ac/dc adapter) és a végére meg ráteszek egy 12v-os izzót de az izzó elég halványan világít maxra tekerve a potit, miközben az izzó ontja magából a fényt mikor natúrba rákötöm az adapterre. Szal nem tudom, h mi lehet a gond. A 100μ/40v az rendben van a 100n is a dióda is a két 1000μ/40v is a 8,2k 10% is meg a 10k-s poti is nameg az ic is, csak a tekercs na azt nem tudom, h milyen induktivitású próbáltam több tekercset is, toroidosat akkor ilyen kis folytót is ami kis tápban volt 230 oldalon ez melegedett is, meg egy sima kis ferrit rúdra tekert tekercset. szal nem tudom mi lehet a gond, de mindenesetre kipróbálom amit írtál.

istyukiraly   2015. június 21. 00:01:33

Jó lesz, ennek a feszültsége több, asszem 60V. Puffernek elég egy 4700uF elkó előre, a kimenetre meg tegyél párhuzamba kötve mondjuk 2db 1000uF-os elkót, az már a legtöbb dologhoz bőven jó. Azért párhuzamba, mert nagy frekvencián dolgozik az ic, és jó, ha a kondik ESR-je kisebb. Meg nézz bele az ic adatlapjába, mekkora feszültségig használható. A tekercset átlagba ennyi induktivitással használják, gondolom az ic tervezői ezt tartották jónak. Tekerd meg mondjuk három, 0,15-ös trafóhuzalból összesodort drótból valami kukázott toroid köré..ezektől nagyobb szerintem nem kell, hiszen maga az ic nem bírna többet, tehát fölösleges direkt valami 30A-es diódát meg két kilós ferrittrafót belerakni..

zenobia88   2015. június 20. 22:02:52

Na ez az találtam egy régi számítógép tápban SB360-at, ezzel helyettesíthető? Szal akkor a brumfesz az kérdéses, igaz? Vagyis azaz a tekercstől függ, h mennyire szűr vagyis pontosabban az induktivitásától.

istyukiraly   2015. június 20. 21:38:46

Az nem zener, hanem shottky vagy gyors dióda. Nagyobb áramú shottkyt lehet tenni, de az ic terhelhetőségét figyelembe kell venni, ebből nem tudsz 30 ampert levenni.Nem tudom, mennyire brumm érzékeny, mert csak akksival próbáltam, de érdemes szerintem jól megszűrni. Ha brummos az eleje, a kimeneti jelalakban is meg fog látszódni, zavarosabb lesz.

zenobia88   2015. június 20. 19:00:15

Hali, lenne egy pár kérdésem.1. A zener dióda helyettesíthető 1.5 KE 30A C635-el? ez úgy látom, h 30A-es.2. Mi a helyzet a brum fesz-el? Tehát ez az áramkör kiszűri a brum feszt, vagy nem? Mert ha pl rákötök egy ac/dc adaptert amin van brumfesz akkor kiszűrné azt, vagy egy szimpla trafót egy garetz-al ahogy a rajzon is van? Ezekre szeretnénk választ kapni, a válaszokat előre is kösznöm.

istyukiraly   2015. június 20. 18:05:56

Ekkora áramnál érdemes inkább mást használni. Ez egy komplett ic, de részeiként megtervezve lehet komolyabbat is, persze több alkatrésszel, pl. kimeneti mosfettel, igbt-vel, plusz nagyáramú shottkyval, meg valamilyen vezérlővel, ami legegyszerűbben valamilyen oszcillátor ic-vel megoldott kapcsolás. Ilyenek az NE555, cd4047, stb.Sokan használnak cmos 555-öt, kicsi áramfelvétele, és egyszerű pwm-szabályozási lehetősége miatt. A neten buck converter, step-down converter címszavakkal lehet rákeresni, sok kapcsolás van..

zenobia88   2015. április 09. 14:46:00

Sziasztok!Nem lehetne valamilyen módon megtízszerezni a névleges kimenő áramot? Ha sikerülhet ezzel az IC-vel 30A-es feszültségszabályzót készíteni, légyszi írjátok le, hogyan

ropusz   2015. április 05. 23:39:20

Megépítettem ezt a szerkezetet, zseniális. Köszönöm a feltöltést. Egy kb 2-2,5cm átmérőjű toroid magra tekertem 0,5mm átmérőjű huzalt duplán 14 menetet és 75-80%os hatásfokot mértem. Fogalmam sincs mekkora az induktivitása.

palesz7(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2014. november 29. 23:35:52

gondolom megpróbálja valahogy szaggatni a kimenetet, és ettől kezd el a tekrencs visítani.

nopefish   2014. július 12. 22:33:22