Tápegységek

Kapcsolóüzemű feszültségszabályzó (step-down konverter)


Egyszerű felépítésű, olcsó, nagy hatásfokú (kb.79-90%) feszültség szabályozó kapcsolás, melyet DV-kamerához terveztem, ennek segítségével egy kismotor akkumulátoráról működik a kamera, de persze más eszközhöz, pl. akksis fúróhoz is használható. A hagyományos, disszipatív (78xx, lm317, stb.) stabilizátorokhoz képest töredék annyi melegedést produkál, így lényegesen kisebb hűtőbordát igényel.

A kapcsolás:
A rajzon látható, hogy csak néhány alkatrészt igényel, az IC tervezői úgy alkották meg a vezérlőt, hogy a hozzá való induktivitást akár készen is megvásárolhatjuk, de egyszerűen el is készíthetjük, ha van induktivitásmérőnk. Ebben a kapcsolásban toroid magra, amely előző életében hálózati zavarszűrőként működött, kézzel 13 menetet tekertem, kb 1-1,2 mm átmérőjű többszálas (litze-jellegű) huzalból. Kis terhelő áram esetén használhatunk vékonyabbat is. A bemeneti és kimeneti elkók lehetnek alapból alacsony ESR értékűek, vagy normál elkók párhuzamosan kötve, mint itt. Ez elsősorban a kimeneti elkóknál lényeges. A dióda terheléstől függ, de lehetőleg Shottky legyen, ez 3A-es, persze kisebb terhelésnél ez lehet kevesebb is.

A nyák a lehető legegyszerűbb, itt csak a könnyebb beszerelés miatt csináltam hozzá, amúgy légszereléssel is kompakt kis eszközt készíthetünk, de mindenképpen ügyeljünk a csillagpontos földelésre, mivel kapcsoló üzemű eszközről van szó, jelentős zavart termelhet egy rossz konstrukció!


Az élesztés:
A legjobb, ha a poti középállásban van, így rákapcsoljuk a bemenő feszültséget (ebben az esetben 12,5V), a kimenetre pedig műterhelést teszünk, pl. izzót, teljesítmény ellenállást, vagy magát az eszközt, amihez terveztük. Ebben az esetben érdemes az eszközünk gyári áramforrásáról lemérni pl. a feszültségesést, majd ezt figyelembe véve beállítani a kívánt feszültséget a potival (itt 7,9V). Potinak ajánlatos helitrimmert használni a precíz állítás miatt. Miután ezt elvégeztük, bedobozolhatjuk a készülékünket.

Csekély melegedése miatt az enyém rossz lefolyócsőből kilágyított-lapított és összeragasztott PVC-ből készült kis dobozban kapott helyet, egyszerű, kalapácslakk felületkezeléssel..
A tervezéssel kapcsolatban sok hasznos információt találunk az ic adatlapjában is.

Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2014. július 04. 08:51

Vélemény:
35

Szavazat:
14

Mai látogató:
12

Utolsó látogatás:
Ma 13:27:36

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
14
  8  ★★★★★
  2  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

köszi aki felrakta a kapcsolást! ez az új labortápom!

Tibi99   2017. október 21. 11:54:48

Tömören. semekkorát ezt nem erre találták ki!!!!

xitibi   2017. június 12. 21:05:34

Hello. Én egy tda 2x25W-os erősítőhöz szeretném használni 230V-ról. A kérdésem az lenne, hogy mekkora trafót kellene hozzá használni?

akovacs_hu   2017. június 12. 08:59:38

Hello. Valaki leírná hogy mit jelent a csillagpontos földelés? sok helyen hallottam már de nem tudom hogy álljak neki, miben különbözik más földeléstől?

john   2017. március 31. 13:52:39

Igazán nincsmit ernoe, bevallom eleinte én is csodálkoztam. De azért sok jó cucc van itt és elég olcsón. Még ezen a www.tme.eu-n is drágábbak a cuccok mint a HEStore-ban, és ahogy elnéztem minél többet veszel valamiből annál olcsóbb, na a HEStorban nincs ilyen, szal nagyon jó kis hely, csak annyi, hogy Pesten van.

istyukiraly   2015. július 01. 12:30:59

Istukiraly: köszi a linket. Nem is tudtam, hogy ilyen olcsón is be lehet szerezni.

ernoe   2015. július 01. 06:14:09

Bocsánat vmiért nem jeleníti meg a képet, remélem így már jó lesz.

istyukiraly   2015. június 30. 21:44:34
amplifier.JPG

Itt az erősítő amivel annyi gond volt (persze én némi módosítással használom T1,T2 BC182 és T3,T4 pedig BD241/242 szépen szól meg minden csak a trafó zavarja de nagyon) és igen tényleg lehet, hogy valami zavar lehet mert amikor elemről táplálom akkor ugye csend van, de mikor T1 bázisára teszem az ujjam és közben egy hál fesz alatt lévő vezeték felé közelítek a másik kezemmel akkor egyre jobban el kezd zúgni, mondjuk azt meg kell hagyni, hogy az erősítő eléggé gerjed. Am ernoe biztos vagy benne, hogy nem lehet megkapni Magyarországon az ic-t 300Ft-ért? Akkor nézd meg http://www.hestore.hu/search.php?sf=lm2576 a 3. az 292Ft.

istyukiraly   2015. június 30. 21:41:43
amplifier.JPG

JA, hogy kapcsüzemű tápról tápláltad! Ez azért nagyon nem mindegy, nagyobb frekvenciákon másképp viselkednek a dolgok, ráadásul egyik kapcsüzemű egységet a másik után kötni nem egy életbiztosítás, plusz ha egyszerű, digitális multimétered van, azt is képes átverni egy nagyfrekvenciás eszköz. A zúgás meg valószínű nem brumm, hanem nagyfrekvenciás zavar lehetett. Ezek ismeretében azt javasolnám, hogy inkább egy hálózati trafóról, egyenirányítás plusz puffer után, vagy valamilyen akksiról tápláld a konvertert, ha lehetséges, hanyagold a kapcsüzemű tápról való táplálást, millióféle bajt okozhatnak egymással, ha balszerencséd van..valószínű az elején is ennek volt köszönhető a hirtelen feszültségesés. Ha mindenképp ezt, a már meglévő tápodat akarod szabályozni, akkor egy lm350, vagy 317 ,vagy tranzisztor plusz zeneres klasszikus, soros szabályozós kapcsolást használj ez helyett.

zenobia88   2015. június 30. 14:56:44

Hosszú a link, nem lehet beszúrni, mert a vége eltűnik.

ernoe   2015. június 30. 12:39:16