Erősítők, előerősítők

Automatikus ki – be kapcsoló HF erősítőhöz


A fenti kapcsolást megépítettem és működik. A lényege az, hogy amíg van bemenő hangfrekis jel, az elektronika bekapcsolva tartja a végfokot. Ha nem érkezik jel a bemenetre, meghatározott időn belül az áramkör kikapcsol. A műveleti erősítő kis szintű jelet fogad, szintet illeszt és az R9+D1 soros tagon keresztül impulzusszerűen tölti a C4 kondit. A kondiba tárolt feszültség tartja nyitva a FET-et, ami egy 12V-os relét húz meg. (a relé addig van behúzva amíg elegendő töltés van a kondiban. Ha az egy szint alá sül ki, a relé bont. A kondi értékének növelésével megnövelhető az időtartam.) A relé kapcsolja ki-be a végfok trafójának a feszültségét. Tehát ebben az esetben kell egy segédtrafó (kb. +12V-os táppal) ami állandó feszültséggel látja el ezt az elektronikát.
Én ezt elhagytam, mivel a szekunder feszültséget (váltót) használom ennek az áramkörnek a táplálására is. Ezért készítettem a nyákon saját külön kis tápot. Így nem kell +1 trafó.
Az általam mért kapcsolási idő, (C4) 100 µ-os kondinál nagyon hosszú nem mértem le, 10 µ-nál 3 p 55 mp, 4,7 µ-nál 1p 8 mp. Lehet vele kísérletezni. Ez a nyák kettős tápfeszre készült, de sima tápnál az egyik relét el kell hagyni.

A kész áramkör

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2012. május 18. 08:01

Vélemény:
23

Szavazat:
11

Mai látogató:
7

Utolsó látogatás:
Ma 12:09:36

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,7
11
  4  ★★★★★
  3  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Kedves ffdhtjhrt! Egy kicsit igazad van, viszont sokaknál ez problémát okoz.(maratási oldal vagy fólia oldal.Én azért tartom egyértelmünek, mert a maratás a fólia oldalon történik.De ki, hogy szokta meg?! Tehát a beültetési oldal az alsó.Köszi az észrevételt.

Katona László   2012. május 22. 11:45:09

Szerintem egyértelmű.A maratási oldal a fólia oldal/forrasztási oldal.

Daniel91   2012. május 22. 11:29:51

Kedves szerző!A maratási oldal az melyik oldal?Egy panelnál olyan van hogy alkatrész felöli oldal meg egy forrasztás felöli oldal.Akkor ez most egy közbenső oldal ahol marni kell "maratási oldal"?

ffdhtjhrt   2012. május 22. 09:57:31