Erősítők, előerősítők

Automatikus ki – be kapcsoló HF erősítőhöz


A fenti kapcsolást megépítettem és működik. A lényege az, hogy amíg van bemenő hangfrekis jel, az elektronika bekapcsolva tartja a végfokot. Ha nem érkezik jel a bemenetre, meghatározott időn belül az áramkör kikapcsol. A műveleti erősítő kis szintű jelet fogad, szintet illeszt és az R9+D1 soros tagon keresztül impulzusszerűen tölti a C4 kondit. A kondiba tárolt feszültség tartja nyitva a FET-et, ami egy 12V-os relét húz meg. (a relé addig van behúzva amíg elegendő töltés van a kondiban. Ha az egy szint alá sül ki, a relé bont. A kondi értékének növelésével megnövelhető az időtartam.) A relé kapcsolja ki-be a végfok trafójának a feszültségét. Tehát ebben az esetben kell egy segédtrafó (kb. +12V-os táppal) ami állandó feszültséggel látja el ezt az elektronikát.
Én ezt elhagytam, mivel a szekunder feszültséget (váltót) használom ennek az áramkörnek a táplálására is. Ezért készítettem a nyákon saját külön kis tápot. Így nem kell +1 trafó.
Az általam mért kapcsolási idő, (C4) 100 µ-os kondinál nagyon hosszú nem mértem le, 10 µ-nál 3 p 55 mp, 4,7 µ-nál 1p 8 mp. Lehet vele kísérletezni. Ez a nyák kettős tápfeszre készült, de sima tápnál az egyik relét el kell hagyni.

A kész áramkör

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2012. május 18. 08:01

Vélemény:
23

Szavazat:
11

Mai látogató:
6

Utolsó látogatás:
Ma 11:27:39

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,7
11
  4  ★★★★★
  3  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Igen azt hiszem a tavaly előtti versenyre akart engem is indítani a Csorba tanár úr, de inkább tartózkodtam tőle:) De jó lenne még iskolába járni:)

KoriKimi   2012. június 03. 15:48:58

Igen, a Darlington végfok panelrajza az koppintás. Az STK végfokot azt a múlthéten terveztem és építettem meg. Még vár rám egy kapcsolóüzemű táp építése hozzá, a terve már nagyjából megvan.

KoriKimi   2012. június 03. 15:42:08

Kedves Korikimi? Szépek a paneljeid, semmi kifogást nem lehet emelni ellenük, legalábbis így, a fotók alapján. De az azért tedd hozzá, hogy a Darlington végfok paneljét nem Te tervezted. Ezt biztosan állíthatom, mert .....! Szóval amit csinálsz, az szép, jó, meg minden, de legyünk pontosak. Ne sértődj meg, nem az volt a célom, csak "neveljük" egymást. Nálunk, a suliban van évente egy elektronikai készülék építő verseny, amit eleve úgy hirdetünk meg, bárki, bármivel indulhat, nem az a lényeg, hogy Ő tervezet, bár az sokat számít, avagy nem. Lényeg Ő építette, dolgozott vele, és tüntesse fel a forrásokat.Üdv: hsandor@fibermail.hu

hsandor   2012. június 03. 10:09:02

Kedves ff. !A FET lecserélését tranzisztorra, nekem is eszembe jutott, viszon akkor már meg volt a FET és azt hagytam. Szerintem sem okozna semmi gondot pl. valamelyik BD típus. Igaz ezt nem póbáltam, de az áramkört tekintve nem csinálna semmi galibát, mert csak egy egyszerű kapcsoló szerepe van.(Talán elrontani sem lehet)A nyák tervezéssel kapcsolatban több hozzázólásomban is arra bíztattam a kezdőket, hogy bátran kezdjenek hozzá és ha meg van mutassák meg, egy már ebben gyakorlott ismerősüknek, aki további segitséget, tanácsot tud adni. Nem kell ezt szégyelni, valahogy meg kell tanúlni. Nem!?A másik tippem az hogy egy meglévőt nézzenek meg összeegyeztetve a kapcsolási rajzal, hogy kell elhelyezni, a méretek, sorrendek kialakítása, melyik alkatrész hova kerüljön, stb.

Katona László   2012. május 30. 20:18:54

Remélem nem rám célzol ff..? Egy-két kép így hirtelenjéből:

KoriKimi   2012. május 30. 17:56:14
STK_amplifier.JPG
Quad-405.JPG
Darlington_végfok.JPG

Nagybátyám mikor 10-en éves volt saját maga csinálta meg mindenhez a panelrajzot nem kellett neki sem beültetési rajz se semmi bőven elég volt a kapcsolási rajz és annak alapján megcsinálta. 10-en alatt értem 13-14 éves lehetettÉn 17 évesen csináltam az első hangerősítőmet máig azzal járok házibulikba zenélni és a hangulat is ahhoz képest nagyon jó....teszem hozzá most 25 vagyok.nagybátyám 30 felett kb.És mikor csináltam az erősítőmet nem kellett segítség hozzá magamtól csináltam meg teljesen nomeg a rádiótechnikát is olvastam eközben ami nagyon sokat segített meg hozzá még a régi kedvenc román HI-fi könyvet, igaz nem értettem hogy mit ír de a képek alapján eligazodtam.Azt kell mondanom hogy a mai fiatalság azt sem tudja mi az a könyvtár sem hogy köny,újság......ott az internet azt villogtatja a műveletlenségét.

ff..   2012. május 29. 21:47:40

Laci.Úgy is írhattad volna hogy fet helyére pl.: bármilyen NPN/PNP tranzisztor is megfelel aminek az Uce=>12V illetve Icemax=>relén átfolyó áramnál és az UBEmax=5V vagy hasonló fet ami hasonló paraméterekkel rendelkezik így beleveszel egy kis kutakodást hogy az adott felhasználónak a fiókjában levő tranzisztorok közül melyik felelne meg neki inkább.Régi román HI-FI könyvekben is ködösen közöltek egyes kapcsolást azért hogy aki megépíti az adott kapcsolást az kisérletezzen egy kicsitt pl.: adott helyre megfelelne 100Ohm....330Ohm-os ellenállás ebből nincs baj viszont ami ebbe a tűrésbe belefér azt kitudod úgy próbálni hogy baj nem történik viszont megtudod figyelni mi változik...ami tök jó dolog.Tanulságos.Mai fiataloknak minden készen oda kell tenni az orruk elé hogy ne itt van azt csináld meg nem kell még gondolkodni sem viszont mégis van egy rakás kérdés: Tudsz-e hozzá adni panelrajzot,beültetési rajzot..... mert ezek nélkül képtelen megcsinálni.

ff.....   2012. május 29. 21:38:11

Ezt a kapcsolást, elég régen találtam, talán a hobbielektronikán. Ezt a Fetet irja a kapcsolás,hogy miért én sem értem, de ilyet nem is kaptam, így egy másikkal helyettesítettem és ugyanúgy müködik már elég régen. A lényeg csak az,hogy birja a relé áramát, de lehet egy kicsit nagyobb, ha hosszabb ideig működik, hogy ne melegedjen feleslegesen.

Katona László   2012. május 28. 00:05:22

Egyet nem értek: Minek kell egy ilyen izmos FET a relének?

KoriKimi   2012. május 27. 13:07:13

Helló. Azért vetettem fel a dolgot mert ugye van két oldalon fóliázott panel is, és azt mindkét oldalon lehet maratni.

ffdhtjhrt   2012. május 27. 11:25:00