Hangos kapcsolások

HF erősítő darlington tranzisztorokkal (120W)


120W teljesítményű hangfrekvenciás erősítő TIP142 és TIP147 típusú végtranzisztorokkal. Mivel aránylag olcsón lehet ez a tranzisztort beszerezni, terveztem hozzá panelt, ami remekül bevált, semmi gerjedés, nem kell a párba válogatással különösebben küszködni, ha már egy szériából vannak, akkor jó! A bemeneti differenciál-erősítő tranzisztorait viszont célszerű összeválogatni, de elég egy jobb multiméter hfe - mérőjével. A nyugalmi áram beállítása után, (kb.50-80 mA) már dübörög a cucc. Tápot természetesen nem árt jól túlméretezni, szűrni (6800-10.000 uF), tápfesz ágakba biztosíték (4A), és kész. A tápfeszültség maximum +- 45V lehet. A sztereó változathoz egyszerűen kettőt egymás mellé fotóztam és kész. Nagyon kicsi zaj, nagy belső erősítés, szerintem kellemes, színezetlen hangkép. Már majdnem „csöves” hangzás.

Ja, a gerjedés jól elkerülhető megfelelő, csillagpontos vezetékezéssel. A trafó szekunderének közös pontja megy a táp-elkók közös pontjára, mindenhová innen kell külön vezetékkel vinni a testet. A bemeneti testpont, a hangszórók testpontja, külön-külön. A két nagy ellenállás (1 ohm) 9 vagy 11 wattos, amilyen van, mind a kettő elfér, csak kisebb ne legyen! A végtranzisztorok értelemszerűen szigetelten szerelendők, javasolnám, hogy valamilyen híddal leszorítani őket a bordához, mert ha a rögzítő csavar kilazul, akkor kész, vége! Szilikon zsír, stb. stb.

Működött szub erősítőként, de igen jól szerepelt hídba kötve is. Védelem van benne, de ne kelljen használni, ugyanis áramgenerátoros, és ott a végtranzisztor fűt, amig bírja, ha kicsi a hűtőborda, akkor ugye nem sokáig. Én kötöttem rá bekapcsolási koppanás gátlót és kimeneti DC figyelőt. Hasznos lehet egy ventillátoros hűtés is!

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2006. február 21. 14:49

Vélemény:
153

Szavazat:
48

Mai látogató:
2

Utolsó látogatás:
Ma 10:41:31

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,3
48
  30  ★★★★★
  10  ★★★★
  3  ★★★
  2  ★★
  3  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

A végfok panelra a rajzon megadottnál több táp szűrő kondit ne tegyél, mert az is gerjedést okozhat.

sanyaaa   2015. január 19. 18:43:37

Persze a leírásban megadott táp csak egy végfokhoz való, ha sztereóban építed mint én, akkor a trafót is hozzá mérten kell megválasztani. Ajánlott min 35A-es graetz híd, és legalább 20000uF pufferelés a + és a - tápágban is, 100nF kerámia kondival hidegítve.Én még a 4 db 47nF-os kerámia kondit is be forrasztottam a graetz 4 lábára, a minimális zavarokat is elkerülve ezzel.Vezetékelésnál ügyelj a csillagpontos elrendezésre, nekem meg gyűlt vele a bajom mire erre magamtól rá jöttem, de ezek után a búgás teljesen megszűnt.Ezért is jobb ez a régi nyákrajz, mert ennél a kialakítás jellege végett nem áll fent a gerjedés lehetősége sem.Kimenetre még zavarszűrőnek tettem egy légmagos induktivitást (22menet D=8mm-es átmérő 1-es réz huzalból), vele párhuzamosan egy 4,7ohm-os 3W-os ellenállás, így a minimális gerjedékenység is megszűnik, kevésébé visít be a mikrofon.A panelen a két 1ohm-os ellenállás 10W-os legyen.

sanyaaa   2015. január 19. 18:41:52

Hello.Persze tudok segíteni.Mellékelem a leírást.Minden benne van ami szükséges.Én az eredetit építettem meg, az eredeti végtranyókkal, nem ezt a felújított csodát, mert az újabb változat nem bír annyit mint az eredeti végtranyókkal.Ha eszerint építed meg garantálom működni fog a dolog, nekem bejött, másfél éve erről hangosítom a zenekarom a próbateremben.Bár megjegyzem hogy a hűtésre kellőképp oda kell figyelni, én egy szép nagy hűtőbordával, és egy ötletesen kialakított pic-es hővédelemmel vezérelt hűtést alakítottam ki neki, még nem sikerült túl hajtani pedig kínzom rendesen minden hétvégén.

sanyaaa   2015. január 19. 18:32:26
120W végfok leírás, nyák.pdf

Sanyaaa : Segítenél nekem :) Az lenne a gond hogy megszeretném építeni ezt a csodálatos kapcsolást de nem vagyok annyira otthon mint te és szerinted meglehet csinálni és a egyen irányításban is tudnál segíteni ? ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGED

joel003   2015. január 19. 13:49:57

Értem.Köszönöm a választ Sanyaaa!

devmester20000120   2014. június 29. 18:28:28

Nem jó ötlet, mert a munkapont adja az átviteli tartományt, ha visszább veszed, a teljesítmény is romlik a hang minőség mellett.A munkapont nem csökkenti az üzemi melegedést, ha nem akarsz sütni rajta jól ki kell dolgozni a hűtést, vagy nem kell maximum hangerőn hallgatni, de akkor felesleges ekkora teljesítmény.

Sanyaaa   2014. június 27. 07:28:12

Sziasztok !! Egy ötlet : A melegedést azzal nem e lehetne orvosolni, hogy a munkapontot lejjebb tennénk ? Tudom akkor jelentkezne torzítás mert ugye közelednénk a B-osztályhoz. Ha bármit rosszul tudok javítsatok ki.De ez csak egy ötlet.

devmester20000120   2014. június 25. 21:54:57

Természetesen nagyon szépen szól az nem is kifejezés,nem is azt mondtam hogy nem tudtam üzembe helyezni ,úgy ahogy kell,csak azt hogy pl ezt egy kezdő épitő el sem tudná képzelni hogy mi a probléma!A másik meg, hogy a melegedéssel van problémám,az én tapasztalatom azt mutatja, hogy lehet ilyen teljesitményűt,hangzásvilágút ,épiteni anélkül hogy melegedne,felesleges nagy bordákat meg ventilátort hanyagolva ! Ezért is nem lesz ez a kedvenc kapcsolásom,bár a hangja miatt még filózom, hogy bedobozoljam e!

black1989(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2014. február 26. 17:59:35

Üdv!Manapság nem is azért épít az ember erősítőt,mert megéri! Hiszen olcsón kaphatók használtan mindenféle márkás cuccok. Igaz ez nem a legjobb kapcsolás kezdésnek,mert valóban egy kicsit maceráns a stabil működésének a beállítása,de a végeredmény szerintem kárpótolja az embert és a sikerélmény! Nem árt válogatni a bemeneti erősítő tranzisztorait és a végeknél sem árt,hogy legalább egy gyártásból valók legyenek! És még mindíg azt mondom,hogy a 40V-os tápfeszt sem ajánlatos túllépni meg a nyugalmi áramnál a 80mA-ert! Pont 20 éve készítettem az elsőt ennek a kapcsolásnak a mintájára és nekem is meggyűlt vele a bajom mire kitapasztaltam,hogy üzembiztos legyen,de megérte. Gyönyörű hangja van szerintem,de ez is izlés kérdése!

gajdossmd(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2014. február 24. 23:10:10

Helló!Rengeteg ab osztályú véget készitettem,de messzemenőkig ez a leg macerásabb!! A többit amit megépitettem full hangerőn 2 óra hossza múlva sem közeliti meg a hőjét ennek fél hangerőn 5 perc múlva! Tehát én elég sok hibát találtam ebben a kapcslásban!Ráadásul van olyan ab osztályú erőlködőm is ami legalább 2x ekkora teljesitményű de a diszipációja fele akkora, és még a borda is sokkal kisebb amin van!Az az igazság, hogy tényleg gyönyörűen szól az ideális beállitások után,de ennek ellenére nem fogok többet épiteni belőle! 1 iszonyat nagy hűtőfelület kell neki,2 ventilátor sem hiányozhat ,3 egy 8 ohm impedenciával rendelkező hangfallal is iszonyatosan melegszik,akkor 4 ohmos terheléssel már el sem tudnám képzelni hogy mekkora hőt diszipálna el!Tehát ezt inkább jó anyagi háttérrel rendelkezőknek készült ez a kapcsi!A hűtőbordák árán már venni lehetne egy működő erősitőt!

black1989   2014. február 21. 16:18:01