Hangos kapcsolások

HF erősítő darlington tranzisztorokkal (120W)


120W teljesítményű hangfrekvenciás erősítő TIP142 és TIP147 típusú végtranzisztorokkal. Mivel aránylag olcsón lehet ez a tranzisztort beszerezni, terveztem hozzá panelt, ami remekül bevált, semmi gerjedés, nem kell a párba válogatással különösebben küszködni, ha már egy szériából vannak, akkor jó! A bemeneti differenciál-erősítő tranzisztorait viszont célszerű összeválogatni, de elég egy jobb multiméter hfe - mérőjével. A nyugalmi áram beállítása után, (kb.50-80 mA) már dübörög a cucc. Tápot természetesen nem árt jól túlméretezni, szűrni (6800-10.000 uF), tápfesz ágakba biztosíték (4A), és kész. A tápfeszültség maximum +- 45V lehet. A sztereó változathoz egyszerűen kettőt egymás mellé fotóztam és kész. Nagyon kicsi zaj, nagy belső erősítés, szerintem kellemes, színezetlen hangkép. Már majdnem „csöves” hangzás.

Ja, a gerjedés jól elkerülhető megfelelő, csillagpontos vezetékezéssel. A trafó szekunderének közös pontja megy a táp-elkók közös pontjára, mindenhová innen kell külön vezetékkel vinni a testet. A bemeneti testpont, a hangszórók testpontja, külön-külön. A két nagy ellenállás (1 ohm) 9 vagy 11 wattos, amilyen van, mind a kettő elfér, csak kisebb ne legyen! A végtranzisztorok értelemszerűen szigetelten szerelendők, javasolnám, hogy valamilyen híddal leszorítani őket a bordához, mert ha a rögzítő csavar kilazul, akkor kész, vége! Szilikon zsír, stb. stb.

Működött szub erősítőként, de igen jól szerepelt hídba kötve is. Védelem van benne, de ne kelljen használni, ugyanis áramgenerátoros, és ott a végtranzisztor fűt, amig bírja, ha kicsi a hűtőborda, akkor ugye nem sokáig. Én kötöttem rá bekapcsolási koppanás gátlót és kimeneti DC figyelőt. Hasznos lehet egy ventillátoros hűtés is!

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2006. február 21. 14:49

Vélemény:
153

Szavazat:
48

Mai látogató:
10

Utolsó látogatás:
Ma 13:30:32

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,3
48
  30  ★★★★★
  10  ★★★★
  3  ★★★
  2  ★★
  3  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

HaliEzt én is megépítettem egy párszor és szerintem ez egy nagyon jo kapcsolás TIP-ekkel.Ami kimondottan tetszik hogy +-33Volttól(~24V) +-57Voltig mindenféle traforol hajtottam és jol szolt.Amugy a TIP-et könnyebb szerelni és nagyobb feszt bír ami nem hátrány

RuGoo   2006. március 26. 16:58:22

Kipróbáltam én is annak idején BDX-tranyókkal, de igen rövid életűek voltak, látszólag ok nélkül gerjedt. A TIP-pekkel soha, semmilyen gond nem volt, ezért mertem ezt ajánlani. Persze ez nem szentírás, ha belegondolok a panelterv is kicsit finomítva lett, tehát úgy tűnik, mégis csak vannak csodák az elektronikában. Az RT-ben is a BDX változat jelent meg anno...Egy olasz oldalon láttam később, ott BDV 83-84 pár fűtött, de abból is sikerült néhányat megreptetni. Akkor le is mondtam róla!

hsandor   2006. március 14. 19:46:29

ÍÍÍÍ ezt én már megterveztem csak más volt a végtranyója, minden ugyanez volt, csak ott bdx67 és bdx 66 van!kalapos tokozásuak, szerintem a tipek tokozása sokkal jobb!üdv

kistinka(@)-zárójel nem kell-vipmail.hu   2006. március 12. 21:22:35