Erősítők, előerősítők

Hangkártya tuning


A tuning nem áll másból, mint a kimeneti műveleti erősítő (buffer) és a kapcsolás cseréje. Eredetileg valamiért fázist fordítanak a kimeneten a creative hangkártyákon aminek az okára még nem jöttem rá, de ha valaki tudja miért fordítanak fázist kérem írja meg.

A legfontosabb, hogy minden sallangot el kell távolítani a kimenetről, mint például a tranzisztoros némító áramkör, mert ez akár még torzíthatja is kimenetet, ha nem úgy működik ahogy kell, én ezért cseréltem ki a régi Audigy-n a kimenetet, mert gyakorlatilag klipeltette a némító áramkör a jelet.

Íme néhány kép az elkészült hangkártyáról:


Lássuk a kapcsolást:

Látható, hogy nincs benne semmi extra dolog, gyárilag a bemenetet elektrolit kondenzátorokkal csatolják ami rendben lenne, mert a DAC kimenete fél tápfeszen van de ilyen kondinak nincs helye a hang útjában, érdemes használni inkább kerámia kondenzátort, de a fólia még jobb. Arra ügyeljünk, hogy a nyákról szedjük le a felesleges csatoló kondikat és műveleti erősítőket, és csak az új áramkörre kerüljön a jel.

Én csak az első kimeneteket csináltam meg, mert nem használok 5.1-es űrtechnikát ezért nincs szükségem a többi kimenetre, de aki komplett házimozit üzemeltet ilyen kártyáról annak javasolt az összes használt kimenetet cserélni, mivel gondot okozhat, hogy a nem módolt kimenetek fázist fordítanak.

Műveleti erősítőből használhatunk bármilyet, én MAX412-t használok aminek elég húzós ára van (kb. 3000Ft), de aki ismeri a gyártót az tudja miért ezt használom :) Tökéletesen megfelelnek az OPA és AD műveleti erősítők is és ezekből már lehet kapni jó minőségűeket 1000Ft környékén, konkrét típusokat nem írok, mivel nem sok tapasztalatom volt eddig ezekkel az IC-kel. Aki nem tudja milyen is kellene neki az érdeklődjön szakmai fórumokon és segíteni fognak. Az NE5532 nagyon elterjedt típus, de nem javaslom a használatát, mert ugyan a technikai paraméterei nagyon jók, viszont a hangja nagyon gyenge, a TL072 pedig teljesen alkalmatlan ilyen célra, mert nagyon zajos és a hangja rosszabb az NE5532-nél.

Én személy szerint nem szeretem a FET bemenetű műveleti erősítőket, mert a mélyüket valahogy nem veszi be a gyomrom, viszont vannak akik csak arra esküsznek, én nem ajánlom. Az elkészült nyák rögzítése megoldható úgy is, hogy egyszerűen odaforrasztjuk a hátlemezre, de nagyon kell ügyelni arra, hogy nem érintkezhet az áramkör nullája a lemezzel, mert akkor iszonyatosan zajos lesz a rendszer.

Én sima kétszeres erősítést használok, de ez természetesen változtatható igények szerint, gyárilag két és félszeres erősítést állítanak be, de nincs szükség ekkora erősítésre és ha nem muszáj ne járassuk a műveleti erősítőt maximumon.

A tápfeszültséget vihetjük a műveleti erősítő eredeti helyéről is, de közvetlenül a hangkártyán lévő stabkockák lábáról is, szűrésnek pedig elég 10-47μF kondenzátor az elkészült nyákra, lehetőleg minél közelebb a műveleti erősítő lábaihoz és kiegészíthetjük még pár száz nanós fóliakondikkal is. A nullát viszont javasolt az eredeti IC lábáról szedni, különben igencsak zajos lehet a kimenet. Mivel eredetileg fázist fordítanak, az IC mindkét + bemenete nullára van húzva és ha innen vezetjük az új nyákra is a nullát akkor biztos nem lesz probléma.

Mivel nagyon egyszerű a kapcsolás, simán megrajzolhatjuk filctollal is a nyákot, de aki szereti szépen megcsinálni az ilyesmit persze megtervezheti számítógépen is, én nem szoktam furkálni, ha ilyen egyszerű dologról van szó inkább felforrasztom a felületre az alkatrészeket, még ha furat szereltek is.

Ennek a módosításnak a hátránya, hogy utána már nem dughatunk fülhallgatót közvetlenül a kimenetre, szóval jól gondolja meg mindenki aki használ fülest, hogy belevág-e a tuningba, igaz lehetne még használni nagy áramú műveleti erősítőket, mivel gyárilag is olyan van a hangkártya kimenetén (KA4556), de ezek általában nagyon gyenge hangminőséget produkálnak ezért is cseréljük le.

RMAA mérési eredmény (24Bit 48Khz):

Látható sajnos a két oldal hangerejében 0.2dB eltérés ez a bemeneti SMD alkatrészek pontatlansága miatt van.

Személyes tapasztalatom az, hogy ezután a módosítás után valamivel részletesebb lett a hangkép, viszont a térérzet az iszonyatosan jó lett, én úgy írnám ezt le, hogy eredeti állapotában olyan volt mintha előttem játszana a zenekar, most viszont olyan mintha a zenészek között ülnék :). A különböző hangszerek hangjai sokkal élethűbbek lettek és sok régóta hallgatott zenében hallottam meg olyan hangszereket amik "eddig nem is voltak a zenében".

Sok sikert kívánok az után építéshez és kellemes zenehallgatást mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. január 20. 06:43

Vélemény:
40

Szavazat:
21

Mai látogató:
4

Utolsó látogatás:
2024. február 28. 16:50:53

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,0
21
  11  ★★★★★
  2  ★★★★
  6  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

El tudom képzelni, ha rágányolok a hangkártyámra egy buffer fokozatot az eredeti fokozat kiváltására, mennyivel jobb hangja lesz. Főleg teljesen standard alkatrészekkel megépítve, árnyékolatlan vezetékekkel bekötve. Persze becsülöm az igyekezetet, akárki nem tudná megcsinálni.

gánymester   2020. augusztus 30. 14:50:36

Tudom nem ide tartozik de tudna nekem valaki segíteni mivel lehet helyettesíteni a STK4026 végfok ic.

joco98   2014. december 11. 12:34:17

Nem éri meg kerámiakondit venni, a conradnál vannak direkt audiofil elkók olcsón (panasonic FC)
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Search&q=FC+sorozat&searchID=bb8e94f47910b4f8770e2080944ec732
Ez felér a közepes fóliakondi hangjával!

Zoleee   2013. július 21. 22:10:07

Azóta már X-fi gmaer kártyám van és jó kihasználni a tudását, ezért nem szeretem az USB-s megoldásokat. Viszont külső SPDIF receivert tervezek, de nem jutok el odáig.

Amúgy most LowESR Elkókat használok és nagyon beváltak, akár összeforgatva is a negatív lábukkal.

agressiv   2013. május 17. 07:03:27

De egyébként én nem tuningolom a saját hangkártyám, inkább építek egy USB DAC-t (USB-->i2s (pcm2707) i2s-->analóg (tda1543 passzív I/V konverterrel)

Zoleee   2013. március 10. 23:04:23

Legjobb az Elna Silmic II. Teszteken a blackgate kondik előtt végzett, hangra simán utoléri a fólia/papír kondikat. De én még egy rosszabb elkót sem hallottam még kerámiánál, mivel szerintem a kerámia majdnem egy szinten áll a tantálkondikkal. Az egyetlen jó hangú kerámia fajta a silver mica kondi.

Zoleee   2013. március 10. 23:01:08

Zoleee

Igazad van a kerámia valóban nem a legjobb megoldás, a jamicon-nál még az is jobb. Most Amúgy BC components kondikra cseréltem ki a jamiconokat egy X-fi-n és elég jó lett.

Viszont a legjobb megoldás az ELNA kondenzátor, azok tényleg nagyon jók.

agressiv   2013. március 01. 06:35:40

Egy Xonar D1-el alakítanék én át. Abba gondolom elég lenne csak simán kicserélni az op-ampot. Mivel eleve külön tápja van, meg minden. Nehéz lesz kiforrasztani a régit?

gyenes96(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2012. december 26. 17:20:22

Kerámia kondit hanyagolnám. Némelyiknek rosszabb a hangja mint az elkóknak. Fóliakondiból is leginkább polipropilén. Mondhatnám az olajpapírt is, de az DAC után csak felesleges pénzkidobás.

Zoleee   2012. augusztus 11. 17:11:27

ne azért fordítanak fázist h könnyen hídba lehessen kötni a végfokokat mármint ha mind 2 csatornán ugyan az a jel akkor hidba kapcsolódjanak?

ghh   2012. augusztus 06. 07:47:48