Rádiós

Poloskakereső


A lehallgató készülékek nagy választéka kapható az interneten. A poloskák engedély nélküli telepítése bűncselekmény, de a kockázatot vállalva sok esetben illegálisan használják a megvásárolt eszközöket.

Az ilyen készülékek általában kis teljesítményű rádióadók. Vagy állandóan, vagy hanghatásra bekapcsolódva működnek. Ez utóbbiak, ha nem érzékelnek hangot egy idő után kikapcsolódnak. Vannak olyan kisméretűek is, amelyek csak egy inggomb nagyságúak. Az elrejtett poloskák ellen úgy védekezhetünk, ha megkeressük azokat.

Az antenna által érzékelt rádiófrekvenciás jel a diódahídról az LM324 egyik erősítőjére jut. A felerősített jel a másik három különböző szintű komparátorként működő erősítőre kerül, amik a LED-eket a jel erősségétől függően begyújtják. A trimmer potméterrel az első használatkor kell beállítani a küszöbértéket. A 100 kΩ-os potméterrel lehet az érzékenységet változtatni. A készülék kb. 200 MHz-ig használható, de ha a D3-D6 1N4148 diódákat nagyobb határfrekveciájúakra cseréljük, akkor 500 MHz-ig is bővíthető. A D1 és D2 diódák feszültségszabályzóként működnek. Az antenna 40-120 cm, célszerűen kihúzható teleszkóp antenna, vagy több cserélhető hosszúságú vékony fém rúd lehet. A kereső hatékonysága növelhető az antenna hosszának változtatásával (az antenna hosszúságától függ milyen frekvenciára érzékenyebb a kereső).

A működő nagyfrekvenciát sugárzó készülékek a keresést zavarhatják vagy lehetetlenné is tehetik. A működő rádió, TV készülékek is sugározhatnak ilyen jeleket, ezért ezek is befolyásolhatják a keresést, ezért ajánlatos ezeket kikapcsolni. A hanghatásra bekapcsolódó poloskák miatt zajt is kell kelteni a keresés megkezdése előtt. A poloskakereső hatótávolsága a rádiófrekvenciás jel erősségétől függően 0,5-10 méter, ezért körbejárva kell a jelforrást megkeresni. A poloskakereső, ha jelet érzékel a LED1 dióda kezd először világítani. A poloska felé közeledve a jel erősödésével a LED2, majd a LED3 gyullad ki.
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2015. március 23. 10:12

Vélemény:
3

Szavazat:
7

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 10:22:00

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,6
7
  5  ★★★★★
  1  ★★★★
  1  ★★★
  0  ★★
  0  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

A D1-D2 diódákat nem kéne előfeszíteni?

Amilo   2016. február 17. 06:52:28

T. Czink Attila
Igaz, hogy a GSM alapú poloskák korszerűbbek, de drágák. (több tízezer, sőt százezer Ft. felett is lehet az ár), ezért még mindig használatban vannak és kaphatók az olcsó 3-4 ezer Ft-os alacsonyabb frekvenciás jelet sugárzó poloskák is. Ilyen poloskát és poloska keresőt egy amatőr is el tud készíteni. Ez a kapcsolás is (kezdő) amatőröknek készült. Az áramkörök működésének megismerésére, építésére, tanulásra nagyon jók az ilyen kapcsolások még akkor is, ha nem a legújabb technológián alapulnak. Egyébként a GSM poloskák keresője elég bonyolult lenne. Építéséhez megfelelő szakmai ismeret és főleg komoly műszerezettség kell, ami kevés amatőrnek áll rendelkezésére. Üdv.

kolibri   2015. június 08. 15:33:23

Üdv!

Nagyon jó, és talán érdekes is a cikk- de a múlt században még hatásos is volt. Manapság egy gyufaskatulyányi, GSM alapú lehallgató a sláger. A működése egy egyszerű mobiltelefoné, amit ha felhívnak, "felveszi" önmagát, és így "vonalba" kerül. Kicsi, olcsó, titkosított csatornán történik az adatátvitel (ellentétben a régi, analóg készülékekkel). A publikált készülék talán csak adásban találhatja meg a GSM- poloskát, de azt is csak akkor, ha éppen a 900-as frekvenciát használja, mert az 1800-as frekvencia már nem "zötymörögteti" meg az analóg vevőkészülékeket, nem kelt kisfrekvenciás zavart. Ha mégis mázli van, és akkora a készülék szórása, hogy a keltett zaj alapján tudni lehetne, hol van, többnyire csak nagyon közelről vehető észre. Át kéne méretezni, hogy a GSM-frekvenciák pontos harmonikusait érzékelje- viszont így meg minden éppen üzemelő mobilt "meg fog találni", ami megnehezíti a keresést. És az említett készülék (SIM-nélkül) néhány ezer FT, szóval terjed...
Sok sikert!