A mai nap

kos

2023. április 02. vasárnap

13. hét, 92. nap az évben, még 273 nap van hátra az évből.



Névnapok: Áron

Névnapja van még: Ferenc, Lévi, Mária, Múzsa, Ottokár, Tünde, Teodózia


Mai világnap(ok):


Az Autizmus Világnapja
2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az Autizmus Világnapjává nyilvánította, ezzel próbálva ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira. Az autista ember nehezen alakít ki kapcsolatokat, nem észleli megfelelően a másik ember érzéseit.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja
1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. Megünneplésének célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket.

Szakszervezeti Akciónap
1993-ban az Európai Szakszervezetek Szövetsége akciónappá nyilvánította április 2-át, amelyen a szociális feszültségeket, a munkanélküliség problémáit vitatják meg.


Tegnap:


Névnapja volt: Hugó

További névnapok: Agád, Agapion, Pál, Pável, Pósa, Palmer, Urbán

Roma Kultúra Napja Magyarországon
A "cigányság szent ünnepének" nevezte Choli Daróczi József a minden év áprilisának első hétvégéjén megrendezendő "roma kultúra napját". A megemlékezést első alkalommal 1993 áprilisában tartották neves cigány művészek Budapesten a Magyar írószövetség székházában.


Holnap:


Névnapja lesz: Buda, Richárd

További névnapok: Hóvirág, Indira, Irén, Iréne, Keresztély, Keresztes, Múzsa, Sükösd, Szixtusz, Ulipán

Ajánló: