Zenész

Tranzisztoros torzító


Telepfeszültség 9 V.
Alacsony áramfelvétel: 2,5 mA.
Váltókapcsoló segítségével a gitárhangszedőjele közvetlenül, vagy torzítón keresztül jut a kimeneti csatlakozóra. A torzítás mértékét, hatásosságát folyamatosan lehet szabályozni. A torzított jel kimenő amplitúdóját potenciométerrel állítjuk be a kívánt szintre.
A torzító megépítéséhez a félvezető technikában való jártasság ajánlatos. Beméréséhez kéziműszer vagy AC-DC csővoltmérő, esetleg oszcilloszkóp és hanggenerátor szükséges.

A gitárhangszedő jele a kétállású kapcsoló középső szegmensére jut. A kapcsoló 1. állásában a hangfrekvenciás jel áthalad a torzítón. A 2. állásban a jel változatlanul a kimenetre kerül.

Működése:
A gitárhangszedő jele a Ki kapcsolón és a C1 csatoló kondenzátoron keresztül a T1 tranzisztor bázisára érkezik. A T1 kiszajú munkapontban üzemel. A gitárhangszedők impedanciája 3 és 10 kΩ között van. Az alacsony zajt egyrészt a megfelelő tranzisztor típus kiválasztása, másrészt az optimális kollektoráram megválasztása biztosítja. A mintapéldányba a BC 239C típust építettük be. A katalógus adatok szerint igen alacsony zajjal rendelkezik. A tranzisztor munkapontját az R1 ellenállás állítja be, mely a kollektor és a bázis között található. Az R1 az egyenáramú munkapont beállításán túl a negatív feszültség visszacsatolás következtében részben a fokozat erősítését is meghatározza. A fokozat stabilitását növeli az R3 emitterköri ellenállás, amely szintén negatív feszültségvisszacsatolást okoz. A fokozat erősítése 8,4-szeres, ami +18,5 dB-nek felel meg. A többszöri visszacsatolással stabilizált áramkör beállítást nem igényel.

Termikus stabilitása igen jó, a tápfeszültség változásra érzéketlen. A felerősített hangfrekvenciás jel a C2 csatoló kondenzátoron keresztül a P1 potenciométerre jut. A P1-gyel lehet szabályozni a torzítás mértékét (mélységét). A hangfrekvenciás jel a P1 csúszkájáról a C3 kondenzátoron keresztül a T2 bázisára jut. A második fokozat felépítése elvben megegyezik az első fokozatéval. A különbség a nagyobb munkaponti áramban van: a T2 kollektorárama 2,2 mA. A maximális kivezérelhetőség miatt T2 kollektorfeszültsége a tápfeszültség fele. A fokozat erősítése Au = 13,5, ami 22,6 dB-nek felel meg. A T2 kollektoráról a C4- R8-on át a jel a D1, D2 diódákból álló vágófokozatra jut. Az antiparalel kapcsolású diódapár végzi a hangfrekvenciás jel torzítását.

Mint tudjuk, a szilícium PN átmenetek nyitási szintje kb. 600 mV. A vágófokozat a következőképpen működik. Amikor a hangfrekvenciás jel csúcsértéke kisebb mint 600 mV, az jelentéktelen torzítással jut a P2 potenciométerre. Nagyobb amplitúdójú jel esetén a negatív félperiódust a D1, míg a pozitív félperiódust a D2 dióda limitálja 600 mV-ra. Minél nagyobb amplitúdójú jel kerül a vágófokozatra, annál 'négyszögesebb' a keletkezett jel.

A torzító kimeneti szintjét a P2 potenciométerrel lehet beállítani a kívánt értékre. Áramfelvétele csekély, mindössze 2,5 mA. A 9 V-os, 6F22 típusú rádióteleppel szakaszos üzemet feltételezve több hónapig működik. Nem esett még szó a C5 elektrolitkondenzátorról. Feladata a telep belső ellenállásának csökkentése, a hangfrekvenciás jelekre nézve.
Forrás: ensium
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2007. augusztus 30. 19:33

Vélemény:
15

Szavazat:
10

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 05:02:41

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,7
10
  4  ★★★★★
  2  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Urak!
A kapcsolás jó,de én egy kis kiegészítést tennék hozzá.
Jót tesz a rendszernek,ha egy emitterkövető hajtaná meg a diódás limitert,Ilyen esetben nem szól bele a szintbe a diódák nyitásakor keletkező impedancia változás.
További sok sikert.
András

rotelpower(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2013. július 01. 10:13:42

Hi!
Egy kis segítségre lenne szükségem a kapcsolást illetően.
Én is megépítettem, és szépen is szól, ha csak egy hangot pengetek egyszerre. Ha megpendítek a még szóló hang mellé egy másikat akkor már nagyon kásás lesz a hangja. Mindamellett még szokott hullámzani is a hangerő néha, bár igaz hogy még csak próbapanelen él az eszköz, ez lehet emiatt is. Valamint az érdekelne még hogy a torzítás mértékét hogyan tudnám növelni, mert ez még csak egy szolid blues-hangzást eredményez nálam?

csabiemailcime(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2011. november 15. 14:20:21

Én is megépítettem, szépen működik! Alapból nem kellene alapzajnak lennie! Lehet, hogy az előtte levő eszköznek van vmi alapzaja amit a torzító kiemel! A kapcsolásban van egy kisebb hiba, ugyanis ha a p1 poti logaritmikus akkor csak az egyik végállásban szól, ha állítok rajta, akkor bekussol! Kicseréltem lineárisra és már hitelesebb a működése!

emmettlbrwn(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2011. október 16. 11:12:14

Üdv!
Mekkora ennek a torzítónak az alap zajszintje? Mennyire zavaró? azért kérdem, mert építettem egy ilyen tranzisztoros torzítót, de egy egyszerűbb változatot, aminek igen zavaró alapzaja van, vagy csak én nem csináltam vmit jól.

firewall95(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2011. szeptember 22. 10:06:52

szevasztok!tudnátok segíteni abban h ez használható-e basszusgitárhoz?ha nem akkor mit kell rajta változtatni?

luiche   2011. július 24. 21:14:11

A tranzisztorokat milyen, elterjedtebb típussal tudom helyettesíteni, hogy a hangja olyan legyen mint BC239C-vel lenne?

123   2011. február 08. 23:02:24

Ez egy vadállat
Én a diódák helyére 5millis piros ledeket tettem, és szájharmónikával használom..mintha láncfűrésszel esnék a radiátornak, olyan hangja van!
Pöpeccc...!

zenobia88   2010. október 27. 22:55:01

Egy kis javítási ötlet akinek nagyon metál zenéhez kell ez a torzító:
A bemeneti kondenzátort csökkentsük 272pF-ra. Az első tranyós fokozatban az Emitter ellenállást csökkenteni kell 10Ω-ra vele párhuzamba pedig egy 1.5uf-os kondit kell tenni. A kimeneti fokozatban az emitter ellenállást 100Ω-ról 50Ω-ra kell csökkenteni. Ugyan ebben a fokozatban a kollektor ellenállásra érdemes párhuzamba tenni egy 272pF-os kondit. A kimenetén található 2db Dióda legyen BAT46-os dióda.
Az eredményt itt láthatjátok 2:10-től: http://www.youtube.com/watch?v=qTXphWOU1HE
A Gainnal folyamatosan haladok felfele a végén teljesen metálosan szól már!

Body-Guard   2010. szeptember 12. 17:08:18

Helló én is megpróbáltam építeni mint kezdő de valami nem lett kóser mert ráraktam a gitárt de nem szolt, csak a torzítás lehetett hallani ahogy gerjedt a hangszóró, miközben tekertem a potit.
Kimértem a kapcsolást nem volt szakadás.
Jet ajzatra gyanakszom mert ott nem voltam biztos hogy melyik a test.
ha tudtok segíteni akkor azt megköszönőm.

üdv Punye

5422(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2010. május 02. 16:12:47

xxx   2010. február 05. 21:13:36