Leírások

Panelkészítés


Ha már túl vagyunk a paneltervezés, a fotózás és a panelmaratás bonyolult feladatsorán, a vegyszerekkel való bíbelődésen, nincs más hátra, mint elkészíteni a panelt véglegesen.

Ha kezünkben a panel, fúrjuk ki a megfelelő méretű fém csigafúróval.


A kapcsolási rajz alapján beszerzett alkatrészek lábai szerinti furatokat készítsünk, nem kisebbet, és semmiképp sem nagyobbat!


A nagyobb furat kisebb forrasztási felületet eredményez a forrszem közepén, mintegy korlátozva a jóminőségű forrasztás lehetőségét.

Fúrás után finom csiszolópapírral sorjátlanítsuk a panelt, célszerűen vizes, 400-as polírpapírral folyóvíz alatt, és ha tehetjük, száradás után forrasztólakkal, vagy ennek hiányában denaturált szeszben oldott fenyőgyantával vékonyan vonjuk be a nyák forrasztási oldalát.A túl sok gyanta később többet árt, mint használ!


A száradás után kezdhetjük a beforrasztást, ha lehet ne pisztoly (pillanatforrasztó) pákával, bár magam is éveken át használtam ilyet, hisz akkor még a korszerű, hőfokszabályzós pákák, messze a beszerezhetőség "nyugati" határán túlról kacsingattak a lelkes barkácsolók felé. Sok gyakorlattal azzal is lehetett jó munkát végezni! A pákahegy mérete, alakja igazodjon a feladathoz, nagyobb felületek forrasztását meg se kíséreljük SMD alkatrészek forrasztásához való pákával! A beforrasztást célszerű a legalacsonyabb alkatrészekkel kezdeni. Átkötések, melyek lehetnek szigeteltek vagy csupasz huzaldarabok, de minden esetre előbb gondosan egyengessük ki a huzalokat, hiszen nincs annál gusztustalanabb, mint mikor girbe-gurba mindenféle drótok kanyarognak kócosan a panelen.Egyeres, szigetelt huzalok szigetelését lehúzva, a huzalt két fogóval megfogva, majd ellentétes irányban erősen megnyújtva, szép egyenletes, átkötésnek való darabokat kapunk. Csak akkora erőt alkalmazzunk, hogy a huzal még éppen érezhető módon megnyúljon, eltépni nem kell!

Ezután csipesszel pontos méretre hajlítva, az átkötést a helyére tesszük, a forrasztási oldalon fogóval enyhén feszesen tartva, kissé meghajlítjuk a huzalt, elkerülendő, hogy kiessen a huzal a furatból, és szépen, gyorsan beforrasztjuk, először az egyik, majd az esetleg szükséges igazítás után a másik végét is. Ez után oldalcsípővel a huzalból a felesleget levágjuk.

Következő alkatrészek az ellenállások és a diódák, de itt álljunk meg egy percre. Soha ne fogadjuk el, hogy új az alkatrész, tehát jó is!


Mindig mérjük meg a beépítendő alkatrészek reájuk jellemző paramétereit (R-C-L), hogy elkerüljük a későbbi meglepetéseket.


Az ellenállások és diódák lábait célszerű alkatrészláb hajlító sablonnal pontos beépítési méretére hajlítani, hogy az alkatrész beépítési méretét így biztosítsuk.

Párforintos eszköz, a legtöbb elektronikai boltban beszerezhető, vagy megrendelhető, ha pedig már meglesz, soha sem fogjuk mellőzni. Ha szükséges, az alkatrészek lábait tisztítással, előónozással készítsük fel a forrasztáshoz. IC-foglalatok, kondenzátorok, trimmerek, biztosítéktartók és egyéb itt fel nem sorolt alkatrészek követik egymást a beültetés során. Majd kellő óvatossággal a tranzisztorok, LED-ek, ha vannak, és szükség estén a csatlakozók kerüljenek a panelre.


A tranzisztorok lábait soha ne rövidítsük meg, hiszen forrasztáskor csak így kerülhetjük el, hogy az alkatrész túlzottan felmelegedjen. Így még használat előtt, láthatatlanul tönkretehetjük a félvezetőket!


Nincs annál bosszantóbb, ha valamely nagyobb alkatrésszel kezdtük a beépítést, és később folyamatosan utunkban van, zavarja a munkát. Kezdővel gyakran előfordul, hogy rossz sorrendet választ, mert türelmetlen, szeretné mihamarabb készen látni a művét. Türelem!!!! Az IC foglalat néhány forintos többletköltsége egy későbbi IC cserénél már megtérül! Nem forrasztgatjuk szét a panelt!


A legutolsó a dugaszolható alkatrészek, IC-k behelyezése, nyilván kímélni szeretnénk őket.Ellenőrzés nélkül ne kapcsoljuk be az áramkört! A sietség sok kárt okozhat. Türelmesen, alkatrészről alkatrészre haladva, a kapcsolási rajzzal folyamatosan összehasonlítva ellenőrizzük a panelt, most még van lehetősége és értelme a javításnak, ha már füstöl, akkor biztos a kudarc! Ne kapkodjunk!

A kapcsolás leírása tartalmazhatja a beüzemeléshez szükséges tanácsokat, tehát készítsük elő, hogy lépésről lépésre követve a leírást, beszabályozzuk az áramkört.

Szerencsés esetben semmilyen beállítást nem igényel a kapcsolásunk, de az ördög nem alszik...! Persze, megfelelő műszerek hiányában nehéz dolgunk lehet.


A működő kapcsolásokat mindig ellenőrizzük hőmérsékletük alapján, gyakran fordul elő, hogy valamely alkatrész feleslegesen, vagy éppen nem üzemszerűen melegszik, ami csak jóval később, mikor már nem számítunk rá, vagy már bedobozoltuk a szerkezetet, okoz galibát.

Kezünkkel óvatosan megérintve az alkatrészeket, vizsgáljuk meg nem melegszenek-e rendellenesen. Hahó! Nem a hálózati feszültség alatt lévő alkatrészeket kell tapogatni, ha még szeretnénk továbbra is élni!Nyilván sokan azt gondolják, ezt már tudom, hagyjanak békén, de gondoljunk a kezdőkre, nekik a lelkesedésük nem pótolja tanácsokat. Mindenki a saját kárán tanul, de ha lehet, próbáljuk ezt elkerülni.
Hát, röviden ennyi, ha nem is a teljesség igényével.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2007. július 04. 16:20
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
13

Szavazat:
23

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 09:00:47

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,5
23
  14  ★★★★★
  7  ★★★★
  2  ★★★
  0  ★★
  0  ★

Legújabb írás

Erősítők, előerősítők
    

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

A maratáshoz egy lehetőség: a maratásálló filccel megrajzolt NYÁK üvegszálas oldalára, szigetelőszalagból egy kis fület érdemes ragasztani. Következő lépés: a maratótálba öntött vaskloridot, egy 100W-os (lehet 160W-os is) reflektoros melegítő lámával 2-5 percig, kb. 20-30cm magasról melegíteni. A vasklorid tetejére -a fülnél fogva- rátenni a NYÁK-ot. Lehetőleg ne ússzon a tetején szennyeződés. Ha mégis,egy bármijen papírlappal lehalászható. Érdemes a maratás közben is tovább melegíteni. Ha üvegszálas NYÁK-ot használunk, maratás közben lehet látni a kialakuló vezetősávokat. Jó munkát!

david-manó   2014. december 07. 21:02:45

Leggyorsabb és legjobb marató sav:
(legalábbis szerintem, évek óta ezt használom)
Hidrogén peroxid (gyógyszertárban beszerezhető)
és
Picit töményebb sósav (min 10%)
1:3-os keverési aránnyal
maratás után a savat vc-be lehet önteni, szépen oldja a vízkövet, mivelhát végtéreis a sósavat arra használják.
Tipp:
maratás alatt gumikesztyű, védő szemüveg, védő maszk, mert a gőzét belélegezve azonnal elkezd vért köhögni az ember, sajna tapasztalat.
Kesztyű sem árt mert pezseg amikor kezd telítődni és gyorsan megtalálja az utat a kézhez.

Sanyaaa   2013. december 06. 16:14:46

Nem eppen ide szol a kerdesem,hol talalhatok egy harang szolasu csengo kapcsolasi rajzat?
Kerem segitsen aki tud.
Koszonom.

zoli.sz67(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2011. március 25. 15:14:02

Sziasztok!

Megosztom a tapasztalataimat.
Fotópapírra lézernyomtatóval nyomtatom a rajzot, majd átvasalom a zsírtalanított (súrolóporral polír, majd izopropil-alkohol) nyáklapra. Ezt a nyomatot már csak smirglivel lehet leszedni.
Maratást én hígított salétromsavval végzem - (cc. salétromsav 1:1 vízzel). Vigyázni kell, mert közben NOx gázok keletkeznek.
Ha túl tömény a sav, a buborékok lelökik a tintát.
Ez maximum 10 perc alatt lemarja.

Próbáltam a vas-kloridot, kénsavat - nem az igazi.

a(@)-zárójel nem kell-b.hu   2011. január 30. 16:36:28

És a 20%-os sósav hol a ban kapható?

He?   2009. május 03. 20:10:01

a marás:
1 dl csapviz, 2 dl 20% sósav és 2 dl 30% hidrogén peroxid (fodrászkellé boltban kapható 1 liter kb 300 ft.)
ebbe tedd a nyákot bele.
kb 2-5 perc és kész a nyáklemezed! utána fúrható és a többi és a többi.
Attila

megujulo(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2009. március 04. 21:15:34

nem kell ehhez a nyákkészitéshez semmi bonyolult dolog.
Kell egy nyáktervező progi, minden féle jó ami van, persze a profik eagle-val dollgoznak.
Ha megvan a nyákrajz, akkor ki kell nomtatni lézernyomtatóval. Annak a porfestéke magas hőn felolvad és beleolvad a nyáklemezbe. Egy 70 grammos fotópapirra, amit vasalóval 210-230 fokon fel kell vasalni kb 1,5-max 2 percig!
utána kihűl vizben leáztat és kész a nyers panellap.

megujulo(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2009. március 04. 21:13:38

Köszi nagyon.
Ez a z oldal nagyon sokat segíthetett volna mikor az első nyákomat forrasztgattam mert elég sok hibám volt benne.
Sajnos akkor még ezt az oldalt nem ismertem és sokat bakiztam.

nemmondommeg(@)-zárójel nem kell-nemtom.hu   2008. november 02. 19:06:33

Ez nagyon jó ez az oldal. Sokmindent megtudtam kezdőként.

sz.jani(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2007. november 01. 08:13:58

lemaradt a link: http://tbence3.extra.hu/?page_id=10

tbence3(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2007. augusztus 16. 18:52:52