Leírások

Nyák készítés vegyszerek nélkül


Egy érdekes nyák készítési technikát fogok most megismertetni veletek, melyhez társul egy szintén érdekes, és praktikus tervezési módszer is. A technika a CNC-s és a "kaparásos" nyák készítés ötvözete, mely segítségével - meg persze némi gyakorlattal - egyszerűen és gyorsan, marató vegyszerek nélkül készíthetünk nyákot.

Az egyedüli vegyszer, ami szükségeltetik, a forrasztólakk, ha tartós munkát akarunk. A legfontosabb eszközünk egy egyszerű, de jó minőségű nyák-fúró, aminek pontosan van a tokmánya centírozva (ne legyen forgás közben nagy kitérés oldalra), mert a vezetősávok minőségét ez nagyban befolyásolja. A következő szerszámunk egy gyémántbevonatú, üveg gravírozására használatos marófej (pl. Dremel), amivel készítjük majd a sávokat. Ettől nem kell megijedni, nem egy nagy költségű (1400-2000 Ft) eszközről van szó, ezt egyszer vesszük meg, utána jóformán örök élet (a réz nem a legkeményebb fém), no meg persze használhatjuk akár üvegfaragásra is, ha szeretünk kreatívkodni:) Egy másik, munkát megkönnyítő eszköz, a flexibilis hosszabbító, amit a tokmányra csatlakoztatva, és gépünket magasabbra felakasztva használhatunk, ha túl nagy a gép mérete, pl. mint az enyém, ami egy Skil Multitool, a maga kis 600 grammjával. Ezt a hosszabbítót is márkától függően, 2000-8000 Ft-ért beszerezhetjük, egyébként ez szintén az üveg-gravírtuózok kedvelt hangszere. Szükség lesz még egy ecsetre, 800-as csiszolópapírra, egy kevés gyurmaragasztóra, meg egy mozgatható alátétre, pl. egy kézzel könnyen forgatható bútorlap darabra.

Ebből készítjük a munkaasztalt. Ennek a közepére szétterítjük a gyurmaragasztót, a nyák méretétől függően, majd erre tesszük a nyákot, amit jó alaposan rányomkodunk, hogy ne mozogjon "vésés" közben. Az asztalkát érdemes nem csúszós felületre helyezni munka közben, hogy véletlenül nehogy elmozduljon. Az ecset a keletkező por lesöprésére kell, ami nagyon zavaró tud lenni, így munka közben szinte folyamatosan használjuk, főleg nagyobb lemezeknél. Maga a marás nem egy bonyolult művelet, igazából csak az előre! berajzolt (vagy bekarcolt) vezetősávok körül kivéssük a rezet, egy kb. 0,5-1mm-es kis "árkot" képezve a lemezen, amit persze a tehetősebbek CNC-géppel is megcsinálhatnak, a lényege ugyanaz.

Miután kivéstük a sávokat, gépünk tokmányába fúrót teszünk, a megszokott módon kifúrjuk a lukakat, lecsiszoljuk a felületet, utána jó alaposan kisöprögetjük a vésett részeket, a lemez hátulját finoman kopogtatva a makacsabb por is kihull, ami zárlatot okozhat. Tisztogatás után jöhet a zárlat ellenőrzés, pl. multiméterrel szakadás módban, ha valahol zárlatot találunk, körbevizsgáljuk a zárlatos sávot egy nagyítóval, erős lámpafénynél. Ha megvan, egyszerűen újra kivéssük a gyémántfejjel a zárlatot, újra lesöpörjük, megmérjük, és ha minden jó, akkor lakkozunk, és kész is van. Egy-két alkalom után bele lehet jönni, de előtte érdemes gyakorolni valami hulladék lemezen a precíz marást. Tapasztalatom szerint, a fejet érdemes kb. 45 fokos szögben tartva, a forgással ellentétes irányban vezetni, így könnyebben marja az anyagot, és nem fog letérni a vonalról.

A nyák tervezés érdekessége, hogy nem kell minden vezetősávot (kivéve ha pl. kapacitív hatások zavarhatnak a sávok közt) külön berajzolni, pl. a földpontot, mivel csak kis mennyiségű rezet távolítunk el, így izolálva a sávokat egymástól, így pl. egy kimart sávból a föld felé kapcsolódó alkatrész földelt lábát egyszerűen a sávon kívül forrasztunk, mert az már egy adott vezetősáv, ha úgy tetszik. Egyszerűbbre fordítva, maga a nyers nyák-lemez egy nagy földnek tekinthető, amiből "kiemeljük" a többit.

Technikailag ez a hagyományos, pauszpapíros-raszteres móka, nem használok hozzá semmilyen tervezőprogramot, csak az agyamat. Jó néhány erősítőt raktam már így össze, nem beszélve arról, hogy helytakarékosabb, nem kell maratókád, vegyszeres polc, stb, egy gyerekcipős dobozban elfér minden.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. január 25. 07:26
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
30

Szavazat:
14

Mai látogató:
18

Utolsó látogatás:
Ma 23:00:16

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,6
14
  9  ★★★★★
  4  ★★★★
  1  ★★★
  0  ★★
  0  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Jó módszer, én is szoktam alkalmazni! Különösen nagyobb nyákoknál érdemes, (pl. passzív hangváltó hangfalba) ahol vastag vezetősávok kellenek és egyszerű a nyáktervünk.
Egyszer csináltam egy bonyolultabb kis méretű áramkört ezzel a módszerrel kb 15cm2 nyákra ~30 alkatrész, többet nem fogok ilyet tenni gravírozóval... elég fárasztó, de egyáltalán nem lehetetlen! Csak akkor már a vasalás tényleg egyszerűbb! De jó módszer, mindig mérlegelni kell mi az egyszerűbb, könnyebb, mert ugye lusta emberek vagyunk...

Laci   2011. február 06. 00:19:59

FG! Igen, használtam már IC-höz, de ahhoz vágótárcsa kell (20mm átmérőjű). Ez szintén Dremel-cucc, de akármilyen multigéphez kapsz 20-30 db-ot, a befogótengellyel 1000-5000Ft körül..viszont ez már tényleg gyakorlatot igényel, de még smd-t is tudsz vele, bár ez inkább az akrobatikus kategória..maga a technika úgy néz ki, hogy a vékony (kb.fél milli) tárcsával a réz felületébe vágod a sávokat, de előtte igyál egy felest, mert egy tizednyit is elmozdítva ledarálja az egész nyákot..a másik módszer, hogy a gyémántfejjel csinálsz nagyobb sávokat, és ic-tok lábait kicsit kihajlítod oldalra, és smd-módon ráforrasztod, tehát az alkatrészek az egyik, az ic a másik oldalra kerül..ez nem túl elegáns, bár kinek mi, én igazából nem nagyon használok ic-t, max tdaxxxx-ast, ha olyan erőködőt kérnek..de az ugye más tészta..őőő..szilícium

zenobia88   2011. február 03. 00:07:22

Xy én készítek nyákot 20Ft/négyzetcm az egyoldalas és 25ft/négyzetcm a 2 oldalas nyák. ha érdekel keress meg: arctelektrik@freemail.hu

ARCT Elektrik   2011. január 27. 20:24:01

Üdv!
Nagyon tetszik a cikk. Kár, hogy nincs (még) kézifúróm hozzá. Nem láttam leírva, úgyhogy leírom: Előnye a technikának, hogy az alapvetően vastag vezetősávok miatt ónozás nélkül is elbír "nagy" áramokat a nyák (erősítő, tápegység, stb.). Illetve az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy ic-t (pl. DIL tokozásút) tartalmazó áramkörhöz próbáltad már használni ezt a technikát? Hogy sikerült?

FG   2011. január 27. 16:28:04

Jó megoldás ez egyszerű áramkörök nyákjának elkészítéséhez. Én személy szerint a sósav+hidrogén_peroxidos egyveleget használom, ami nem is nagyon drága és gyors is.

KoriKimi   2011. január 26. 20:29:17

Xy ilyen nem létezik.
Van megbízható és van olcsó, de a kettő együtt nem megy :D

agressiv   2011. január 26. 19:24:41

Tud valaki megbízható embert, akik nyákot csinál olcsón?

xy   2011. január 26. 19:03:22

Persze, meg főleg, ha nagyobb tételben csinálsz nyákot, viszont az elején kiemeltem, hogy ez egy alacsony költségű, kis szerszám- és helyigényű technika, és főként erősítőknél működik. Gondolok itt elsősorban a régi (de még ma is használatos) csöves erősítők légszerelésére a bádogtepsi alatt dzsungelezve..egy ilyen kapcsolást a módszeremmel kb. negyedannyi helyen összeraksz..vagy a tipikus, kevés alkatrészes, A-osztályú mókák (pl. DoZ, SoZ, Dracula, stb..), bár a legutóbbi munkám egy két csatornás FET-es keverő, panelja akkora lett, mint egy fél gyufásdoboz..
De számítógép alaplapot azért jobban megéri vegyszerrel maratni..azzal nem végeznék 20 perc alatt, az biztos

zenobia88   2011. január 26. 14:06:12

Hát nem is tudom...
Egyszerűbb áramköröknél még csak-csak, de kicsit komolyabb kapcsolásoknál már jóval gyorsabb a maratás, a minőségről nem is beszélve. A vasalásos technika is eléggé egyszerű. Kinek-kinek ízlése szerint persze.

IC   2011. január 25. 22:16:54

Én is "javítottam" már nyák hibákat gravírozóval de az még egyszer sem jutott eszembe hogy egy egész nyákot készítsek így.
Szép munka
(lehet hogy azért nem jutott még eszembe mert mindig mással készíttetem el a nyákokat)

ARCT Elektrik   2011. január 25. 20:06:04