Leírások

Nyák készítés vegyszerek nélkül


Egy érdekes nyák készítési technikát fogok most megismertetni veletek, melyhez társul egy szintén érdekes, és praktikus tervezési módszer is. A technika a CNC-s és a "kaparásos" nyák készítés ötvözete, mely segítségével - meg persze némi gyakorlattal - egyszerűen és gyorsan, marató vegyszerek nélkül készíthetünk nyákot.

Az egyedüli vegyszer, ami szükségeltetik, a forrasztólakk, ha tartós munkát akarunk. A legfontosabb eszközünk egy egyszerű, de jó minőségű nyák-fúró, aminek pontosan van a tokmánya centírozva (ne legyen forgás közben nagy kitérés oldalra), mert a vezetősávok minőségét ez nagyban befolyásolja. A következő szerszámunk egy gyémántbevonatú, üveg gravírozására használatos marófej (pl. Dremel), amivel készítjük majd a sávokat. Ettől nem kell megijedni, nem egy nagy költségű (1400-2000 Ft) eszközről van szó, ezt egyszer vesszük meg, utána jóformán örök élet (a réz nem a legkeményebb fém), no meg persze használhatjuk akár üvegfaragásra is, ha szeretünk kreatívkodni:) Egy másik, munkát megkönnyítő eszköz, a flexibilis hosszabbító, amit a tokmányra csatlakoztatva, és gépünket magasabbra felakasztva használhatunk, ha túl nagy a gép mérete, pl. mint az enyém, ami egy Skil Multitool, a maga kis 600 grammjával. Ezt a hosszabbítót is márkától függően, 2000-8000 Ft-ért beszerezhetjük, egyébként ez szintén az üveg-gravírtuózok kedvelt hangszere. Szükség lesz még egy ecsetre, 800-as csiszolópapírra, egy kevés gyurmaragasztóra, meg egy mozgatható alátétre, pl. egy kézzel könnyen forgatható bútorlap darabra.

Ebből készítjük a munkaasztalt. Ennek a közepére szétterítjük a gyurmaragasztót, a nyák méretétől függően, majd erre tesszük a nyákot, amit jó alaposan rányomkodunk, hogy ne mozogjon "vésés" közben. Az asztalkát érdemes nem csúszós felületre helyezni munka közben, hogy véletlenül nehogy elmozduljon. Az ecset a keletkező por lesöprésére kell, ami nagyon zavaró tud lenni, így munka közben szinte folyamatosan használjuk, főleg nagyobb lemezeknél. Maga a marás nem egy bonyolult művelet, igazából csak az előre! berajzolt (vagy bekarcolt) vezetősávok körül kivéssük a rezet, egy kb. 0,5-1mm-es kis "árkot" képezve a lemezen, amit persze a tehetősebbek CNC-géppel is megcsinálhatnak, a lényege ugyanaz.

Miután kivéstük a sávokat, gépünk tokmányába fúrót teszünk, a megszokott módon kifúrjuk a lukakat, lecsiszoljuk a felületet, utána jó alaposan kisöprögetjük a vésett részeket, a lemez hátulját finoman kopogtatva a makacsabb por is kihull, ami zárlatot okozhat. Tisztogatás után jöhet a zárlat ellenőrzés, pl. multiméterrel szakadás módban, ha valahol zárlatot találunk, körbevizsgáljuk a zárlatos sávot egy nagyítóval, erős lámpafénynél. Ha megvan, egyszerűen újra kivéssük a gyémántfejjel a zárlatot, újra lesöpörjük, megmérjük, és ha minden jó, akkor lakkozunk, és kész is van. Egy-két alkalom után bele lehet jönni, de előtte érdemes gyakorolni valami hulladék lemezen a precíz marást. Tapasztalatom szerint, a fejet érdemes kb. 45 fokos szögben tartva, a forgással ellentétes irányban vezetni, így könnyebben marja az anyagot, és nem fog letérni a vonalról.

A nyák tervezés érdekessége, hogy nem kell minden vezetősávot (kivéve ha pl. kapacitív hatások zavarhatnak a sávok közt) külön berajzolni, pl. a földpontot, mivel csak kis mennyiségű rezet távolítunk el, így izolálva a sávokat egymástól, így pl. egy kimart sávból a föld felé kapcsolódó alkatrész földelt lábát egyszerűen a sávon kívül forrasztunk, mert az már egy adott vezetősáv, ha úgy tetszik. Egyszerűbbre fordítva, maga a nyers nyák-lemez egy nagy földnek tekinthető, amiből "kiemeljük" a többit.

Technikailag ez a hagyományos, pauszpapíros-raszteres móka, nem használok hozzá semmilyen tervezőprogramot, csak az agyamat. Jó néhány erősítőt raktam már így össze, nem beszélve arról, hogy helytakarékosabb, nem kell maratókád, vegyszeres polc, stb, egy gyerekcipős dobozban elfér minden.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. január 25. 07:26
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
30

Szavazat:
14

Mai látogató:
19

Utolsó látogatás:
Ma 23:25:50

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,6
14
  9  ★★★★★
  4  ★★★★
  1  ★★★
  0  ★★
  0  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Talán taknyolás helyett nézd már meg jobban a hozzászólásokat, meg olvasd át mégegyszer. Ha nem tetszik, nem csinálod. Én így szoktam, nem tökölök a vegyszerekkel, főleg, hogy nem naponta csinálom a nyákokat. Ha maratsz, akkor maratsz, senki nem szól bele, attól még nem kell leszarozni a másik módszerét. És ki a faszom mondta, hogy pénzér csinálok nyákot? Ékszert csinálok, ha nem olvastad volna, mivel eredetileg ezzel foglalkozok, az elektronika csak hobbi. És ez a módszer másnak is bejött, nézz utána az oldalon, másrészt meg sokan csőszegecsre dolgoznak, nyák nélkül, mások légszerelnek, és mégis működnek a dolgaik, és nem szarozzuk őket, mer hogy néz ki a munkájuk. Szóval nyugodtan visszavehetsz a lendületből, főleg az értékeléseim miatt is..

zenobia88   2011. július 20. 15:37:52

Ez szerintem mindenféleképp kritikán aluli megoldás. 10Ft/cm^2 áron szoktam vállalni nyák készítést kifúrva leónozva, és 2 rétegben legyantázva. És még egyszer sem panaszkodtak, hogy alámarás, vagy valami hiba lenne a nyákon.

nasa47(@)-zárójel nem kell-mailbox.hu   2011. július 16. 21:14:43

Milyen anyagba? Hát, az üvegszálas alapú nyáklemez rézfóliájába, ha ez nem egyértelmű
De fémbe (réz, acél), üvegbe, meg fába is gravírozok..csak nem ékszert keresel?

zenobia88   2011. április 17. 21:36:47

aha de milyen anyagba gravírozol???

domenek   2011. április 10. 21:02:00

Gyémántfejet bárhol, ahol Dremel cuccokat árulnak, pl. a Praktikerbe is van, meg az OBI-ba is, de kicsit drága. Célszerű vmi kisebb szerszámboltot keresni, ahol foglalkoznak ilyesmivel, én is véletlen találtam (olcsóbban) egy kisebb helyi szerszámboltban..De ha csak nyákhoz kell, lehet sima korundos, fémporos, stb. marófej is, bőven elég. Én csak azért vettem gyémántot, mer ékszereket is csinálok üvegből meg inox acélból is, ennyi, semmi különös..
Maj hamarosan dobok egy ehhez használható nyáktervező technikát is, mer unom, hogy mindig kunyerálnak..
Egyéb kérdés

zenobia88   2011. március 29. 22:54:54

még egy kérdés hol lehet kapni olyan gyémánt fejet

domenek   2011. március 26. 20:05:11

jó az eljárás figyi mien anyagba gravírozol???

domenek   2011. március 26. 20:00:05

Jó, csakhogy veszel egy porálarcot, és meg van oldva a dolog. Nem kell maratókád, nem kell pakolgatni, öntögetni a cuccot..nem mindegy szerintem, hogy két cipősdoboznyi cókmókot pakolsz elő, vagy egyet. Mindennek van előnye-hátránya, fölösleges belemenni ilyenekbe. Nekem bejön, a taknyom még nem volt üvegből, a 100Ft-os eldobható, gumiszelepes 3M-maszk meg tökéletesen elég 10-20 alkalomra..ennyi a sztori

zenobia88   2011. március 20. 12:41:44

Azt nem tudom tudjátok-e, hogy a keletkezett üveg-por belélegezve csak egy kicsit ártalmasabb a legtöbb NYÁK vegyszernél . . . Persze a vaskloridot én nem iszom meg, ezt pedig nem tudod nem belégezni.

abcd(@)-zárójel nem kell-asd.hu   2011. március 13. 17:32:04

Laci, én ugyan lusta nem vagyok, de kreatív és bevállalós az igen..vagy zakkant, hogy smd-nek marok ? Mindegy, élvezem a zümmögést

zenobia88   2011. február 10. 22:47:30