Leírások

Panel készítés fotó eljárással


A fotó eljárás, a nyomtatott áramköri lap készítésének nem igazán gyakran használt változata. Csak kis mennyiségek vagy prototípusok készítésekor alkalmazzák. Legnagyobb negatívuma, hogy költséges, sajnos, mára egy nagydobozos, 200ml-es, ( mert a kisebb kiszerelésben kapható még gazdaságtalanabb!!) P20 spray ára elérte a 2600Ft-ot, plusz az előhívó folyadék, TN140, közel 1000Ft-os ára, már igencsak megközelíti a megfizethetetlenség határát. Kapható magyar gyártású fotólakk is, megjegyzem, soha egyetlen panelt nem tudtam vele normális minőségben elkészíteni, nyilvánvalóan ez én hibámból...., de olcsósága nem kompenzálta a használhatatlanságát. Ha valaki sikeresen tudta alkalmazni, írja meg, legyen szíves, hogyan csinálta, kipróbálom.

A nagytömegű panelgyártásban, ipari méretekben, a szitanyomásos eljárás terjedt el, olcsósága miatt, de házi használatra még macerásabb, néhány technológiai lépéssel többet tartalmazó megoldás és még több különféle vegyszert is igényel, mint a fotólakkos.

A kézi rajzolgatásnál viszont mindkettő összehasonlíthatatlanul jobb eredményt ad, de egyszerű esetekben, mégis ott a jól bevált filctollas vagy csőtollas panelrajzolás, főleg, ha csak egyszeri, és egyszerű áramkörről van szó.

Mi a fotóeljárás menete:

Az áramkör fotózásához szükségünk van az áramkör fóliarajzára, pozitív formában. Ez azt jelenti, az átlátszó síkfilmen a vezetősávok rajzolata fekete, a fényt nem engedi át, a többi felület pedig átlátszó.


1. kép

A film 1:1-es méretarányú, torzításmentes legyen, tintasugaras nyomtatóval, erre a célra gyártott, (INK-JET fólia) írásvetítő fóliára kinyomtatható, fénymásolható. Kb. 60-100 Ft közti áron kaphatók ilyen fóliák, a takarékosság miatt célszerű több rajzot összevárni, és egy lapra kinyomtatni, majd utána szükség szerint szétdarabolni. A lézer-nyomtatókkal csak annyi gondom volt, azon kívül, hogy megint másfajta fólia kell hozzájuk, hogy mivel felmelegítik a fóliát, többször tapasztaltam geometriai torzulást, főleg hosszanti irányban. Ezenkívül a festékrétegük nem fed kielégítően, bár ez, több film pontos egymásra fektetésével javítható.

A szükséges méretű nyák-lap méretre szabása után (néhány mm ráhagyással), a lap felületét elő kell készíteni a fotólakk felhordására. Az előkészítés során használatos anyagok eszközök a képen láthatók, de vegyük sorra őket.


2. kép

A tisztításnál nagyon jó szolgálatot tesz az iparban is használatos fémgyapot (3. kép), mely többféle finomságban kapható, számunkra a közepes minőségű remekül megfelel, még igencsak szennyezett, oxidált panel esetében is használatával kielégítő eredményt kapunk (4. kép).


3. kép

A felületet erősen átdörzsölve a fémgyapottal, polírozott felülethez hasonló, fémtiszta eredményt kapunk, majd ezt a felülelet, DENATURLÁLT SZESZ-szel enyhén átitatott papír törlőkendővel áttöröljük, zsírtalanítjuk, és ezt követően már nem érintjük meg, kézzel sem, a felületet.


4. kép

Az így előkészített, vízszintesen elhelyezett nyáklapot a 2. képen látható P20 lakkal, annak alapos felrázása után, lehetőleg szobahőmérsékleten, jól szellőző helységben, nyílt lángtól távol, vékonyan, mindkét irányban mozgatva a flakont, lefújjuk. (5. kép)


5. kép

 A környezet kímélése érdekében, egy nagyobb, fedeles papírdobozt felhasználva, a panelt mindig valamilyen alátétre, pl. hűtőborda-darab (6. kép) téve fújjuk le, normál környezeti megvilágítás mellett, majd a dobozt lefedve, hagyjuk száradni a panelt.


6. kép

A fújás során egyöntetű felületet kell kapnunk, nem lehet foltos, ha gyűrűkben összefut a lakk, az zsíros, szennyezet felületre utal. A panel peremén egy nagyon vékony sávban megvastagodhat a lakk (7. kép), a felületi feszültség miatt, ezért kellet pár mm-t ráhagynunk a leszabásnál, sajnos ezt a vastagabb lakkréteget nehezebben is világítja át a lámpa. A papírdobozt, fújás előtt, enyhén nedves ruhával ki szoktam törölni, hogy pormentes legyen.


7. kép

Az előírt száradási idő 20 fokon 24 óra, de normál estben 3-4 óra elteltével sem fog már beleragadni a film a lakkba, feltéve, hogy a levilágítás során nem melegedett fel a nyák-lap. Gyorsíthatjuk a száradást, pl. hajszárítóval, de 15-20 percig a fújás után még semmiképp ne mozgassuk a panelt, hogy az oldószer nagyrésze már elpárologjon, a lakk ne folyjon meg. A szárítási hőmérséklet a 70 C-ot nem haladhatja meg!!! Jön a fűtési szezon, a doboz a radiátorra tehető szárítás céljából, de a keletkező 'illatok' nem fogják a család osztatlan elismerését kivívni!

Az általam használt lámpa egy 125W-os higanygőz lámpa, levágott külső búrával, lehetőleg porcelán foglalattal, a hozzávaló fojtó-előtéttel, mindezek villamossági boltokban kaphatók, sajnos elég drágán, de csak egyszer kell megvenni.


8. kép

Egy állíthatós asztali lámpába csavartam be a higanygőz égőt, de előtte óvatosan az égő búráját levágtam. Ügyelni kell, a belső cső és az egyéb szerelvények ne sérüljenek meg, illetve az üvegbúra vágásakor balesetet ne okozzunk, vagy szenvedjünk. A legjobb, ha gyakorlat hiányában villanyszerelőtől kérünk segítséget, főleg a fojtó és az egész lámpa biztonságos összeszereléséhez. A belső üvegcsövet ne fogjuk meg kézzel, ha zsíros lesz, élettartama a töredékére csökken. Az égő csak olyan lehet, mely nem tartalmaz belső, elektronikus gyújtót, tehát csak a hagyományos higanygőz égő alkalmas céljainkra. Ez az égő viszont előtét fojtó nélkül (9. kép) azonnal tönkre megy!!


9. kép

A lámpabúra célja a megbízható rögzítésen kívül, hogy a működő lámpa fénye még rövid időre se jusson a szemünkbe, mert igen magas UV tartalma miatt SÚLYOS szemkárosodást okoz, már rövid idő alatt is. Azon kívül jelentősen melegszik az izzó a működés során. A lámpabúra belső felét, a jobb fényhatás miatt, öntapadós alufóliával vontam be, de anélkül is kifogástalanul működik a dolog. (8. kép)


10. kép

A lámpa alá, kb. 40cm-re helyezzük el a fotólakkal bevont, megszárított nyáklapot, arra egy kb. 3-4-mm vastag tiszta üveglappal rászorítjuk oldalhelyesen a filmet, majd ezt még alkalmas súlyokkal le is préselhetjük(10-11. kép).


11. kép

A lámpa bekapcsolása után 10-12 perc elteltével a művelet véget ér, ha újabb levilágításra nem kerül sor, a lámpát kikapcsolhatjuk. Ha folytatjuk a fotózást, hajtsuk félre a lámpát, hogy alatta nyugodtan új panelt és filmet rögzíthessünk, majd a lámpa magasságát nem változtatva, folytassuk a munkát. DE!!! Ha már üzemmeleg lámpa, csak 7-8 percnyi megvilágítási idő szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. Az időbeni különbséget a hideg és az üzemmeleg lámpa fénykibocsájtó képessége közti különbség okozza.

A levilágított panel előhívása egy egyszerű fotós-tálban történik, de bármilyen, vegyszerálló lapos tál megfelel. A tálban, tiszta vízben fel kell oldani a TN140, (nem az egészet!!!) előhívó folyadékot, a használati utasításban leírt módon. Tapasztalatom szerint, egy picit sűrűbb oldatot is készíthetünk, de csak kellő gyakorlat birtokában, mert különben kellemetlen meglepetést okoz, a leoldódó teljes áramköri rajzolat látványa. Az előhívó anyaga lúg, tehát nem célszerű elfogyasztani, ha bőrünkre kerül, kis mennyiségben csak a zsírt oldja ki a hámszövetből, de ez nem halálos, olyan furcsa, 'taknyos' tapintású lesz a bőr. Kézmosás, valami egyszerű kézkrém és el is felejthetjük a dolgot. Az előhívást, leoldást puha ecsettel 'festegetve' a fotólakkos oldalt, kicsit segíthetjük, de az oldatba túl sokat ne nyúlkáljunk. Az oldat, sötét helyen tárolva, még jó néhányszor használható, tapasztalatom szerint. Ha a panel folyadékba merítése után azt tapasztalnánk, hogy túl gyors a folyamat, a panelt gyorsan vízzel leöblítve, az oldatot kicsit felhígítva, még kis szerencsével, folytathatjuk a munkát.


12. kép

Ahogy a 12. képen látható, az előírt megvilágítási idő után, halványan már körvonalazódnia kell az áramkör rajzolatának ha jól dolgoztunk. De ha a filmet egyszer levettük, azt már még egyszer ne próbáljuk visszatenni, mert úgysem lesz pontos, inkább újra kell kezdeni a dolgot, a lakkozástól.


13. kép

A 13. képen az előhívott panel látható a maratás előtt. A sikeres előhívás után, folyóvízzel alaposan leöblítjük a panelt, megszárítjuk, majd ellenőrizzük a rajzolat minőségét. Vigyázzunk, a lakk igen sérülékeny!! Ne karcoljuk meg a felületet, mert alámaródást okozhat. Szükség estén maratásálló filctollal korrigálható, javítható a rajzolat. Addig ne marassuk ki a panelt, míg alaposan át nem vizsgáltuk, nincs-e a rajzolatban szakadás vagy zárlat, mert ha ezt nem tesszük, a lemaratott panelen nehezebb, vagy lehetetlen lesz a javítás. Ha nem sikerült a fotózás elsőre, ne keseredjünk el, a méregdrága lakkból még talán maradt a flakonban egy újabb kísérletre elegendő mennyiség.

A maratást ki-ki az általa 'megszeretett' vaskloridos, vagy hidrogénperoxid/sósav eleggyel végezheti, a fotólakk ugyanis ellenáll ezen agresszív anyagoknak, de ha melegítjük pl. a vaskloridot, a maratási folyamat meggyorsítása érdekében, ne feledjük, a hőmérséklet a 70C-ot nem lépheti túl.


14. kép

Ezt követően szárítás és a panel fúrása következhet, a fotólakk még marad a felületen, had védje amíg dolgozunk. A fotólakk eltávolítása a felületről a fúrás utáni sorja eltávolításával egy lépésben történhet, vizes, 300-as polírpapírral, folyóvíz alatt. A polírpapír viszi a sorját és a lakkot is, fémtiszta felületet kapunk, de vigyázzunk, túlzásokba ne essünk!!

Ezt követően újabb öblítés és egy igen fontos momentum, a felületvédelem következik. A még tiszta, száraz vezetőmintázatot denaturált szeszben oldott fenyőgyantával kenjük be vékony, egybefüggő rétegben. (2. kép) Ez a 'szupertitkos' bevonat meggátolja mintázat oxidálódását, illetve remek folyasztószer a forrasztáshoz. Persze, ha valakinek van forrasztó-lakkja, spray formában, az is jó, csak drágább. A fenyőgyanta és a denaturáltszesz elvileg a háztartási boltokban kapható. Az oldat ne legyen túl sűrű, az a jó, ha ecsettel való felhordása után néhány perccel, lapos szögben a fény felé fordítva a panelt, csillogó, egybefüggő, száraz bevonatot látunk.


15. kép

Kétoldalas nyák készítésekor a probléma csak látszólag bonyolult, a két oldal rajzát tartalmazó két filmet pontosan össze kell illeszteni, ráhagyással összeragasztani mint egy zacskót, a kétoldalt lelakkozott panelt közécsúsztatni, rögzíteni, és ezután a megvilágítása a két oldalnak, majd az előhívás már a leírt módon történhet.
Röviden ennyi a technológia, persze nem kevés gyakorlatot igényel. A szükséges eszközök más módon is kivitelezhetők, kinek-kinek pénztárcája szerint.
A panelgyártáshoz sok sikert: Horváth Sándor
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2007. szeptember 22. 15:51
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
17

Szavazat:
17

Mai látogató:
2

Utolsó látogatás:
2018. június 19. 14:06:29

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,2
17
  11  ★★★★★
  2  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Hűtés, fűtés
    

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Üdv...

De talltam még egy két jó ötletett...

Nem tudom, hogy ablak üveg fólia is felhasználható-e vagy az nem jó erre a célra, mert van ki maradva, csak azért kérdezem
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/foto_nyak_keszites_fenyerzekeny_foliaval.html?pg=1

Valamint szerintem ez is nagyon jó...

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/foto_nyak_keszites_fenyerzekeny_foliaval.html?pg=8

Bár nem tudom mennyibe kerül egy UV LED, de ezek a fóliás megoldások tetszenek, mert nincs fölös túl sok vegyszerezés és kosz is a fele…

De az itteni sem rossz, ha van hol és van műhely...

MikRobi   2012. október 03. 04:13:27

Üdv...

"edison01" Írta itt az UV LED megoldást a levilágításra, ez tetszik nekem, de nem tudom, hogy milyen LED kell hozzá ”hsandor” írta, hogy 6db UV LED elég hozzá, kérdem én, hogy melyik alkalmas hozzá, mert most már 2008-óta jó drága lett minden, úgy hogy egy olcsó megoldás kellene...
Itt egy kis segítség, amit találtam, hírteleniben http://www.argep.hu/main.asp?sucheall=UV+led
Sajnos, amit "edison01" javasolt cégnél én nem találtam UV LED-et...
Az általam talált és be Linkelt oldalon van egy 7W-os 220V-ról E27-es foglalatba való lámpa, igaz jó drága ez is számomra, de legalább az E27 működtetésével nem lenne maccera, de gondolom a 7W-at hozzá kevés...

MikRobi   2012. október 02. 17:47:26

Hümm !

A "vmi" valamiért kimaradt...

MikRobi   2012. október 02. 17:25:40

Üdv... !

Nekem csak sima tintapatronos nyomtatom van, azzal is jó ez a hő papíros nyomtatás, amit itt "[COLOR=#000080][/COLOR]" az első hozzászólásában írt vagy az csak a lézernyomtatóval oldható meg és való a papír csak...

MikRobi   2012. október 02. 17:23:49

levilágítást gyorsítja ha szenon lámpát használsz 1-2 perc és kész
igaz drága de nem életveszélyes mint a bura nélküli higany én egy
általam csinált szénív lámpát gyártottam egyszerü és 1 perc alatt
kész a levilágítás ha valakit érdekel itt a címem leírom neki.

bmp2(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2010. november 01. 18:52:25

Sziasztok! Akit érdekel esetleg egy kényelmesebb technológia, az próbálja ki az UV - ledet. A ChipCad kft-nél lehet beszerezni kb 1100 ft. Egy áramgenerátor kell hozzá(ajánlott) bár én is csak egy előtétellenállást iktattam sorba vele. Én ezzel dolgozok már jó ideje és tökéletes előhívások születtek!

edison01(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2008. május 03. 11:33:16

loky93(@): Jelöld ki egérrel, copy, Word-ba belépsz és paste, máris kész!

bsselektronika   2008. február 08. 07:20:40

El tudnád nekem ezt az írást küldeni nyomtatható world-os dokumentumban?
Mert a műhelyemben nincsen gép és nem akarok bejárkálni 2 percenként hogy megnézzem az írást.

loky93(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2008. február 07. 14:23:23

de amúgy a 200 wattos az jó lenne ha nem belső gyújtós?

arpad.lestyan(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2008. február 06. 21:20:32

Miért nem lehet belső gyújtós égőt használni? mert én olyat tudok szerezni, és 200 wattosat. szóval mit csináljak? nem lehet vhogy mégis megoldani vele?köszi

arpad.lestyan(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2008. február 04. 20:52:26