Leírások

HF erősítő tápegység építés 2.


Még egy "kis" tápegység, kifejezetten a 400W-os erősítőhöz, de persze bármely, más erősítőhöz alkalmazható.

A tápegység két nyákon került elhelyezésre, mert az alábbi képen látható, lágyindító áramkört nem volna célszerű közös lapon elhelyezni a táp többi részével, életvédelmi okok miatt.

Lágyindító kapcsolás

Ennek a kapcsolásnak a működése és rajza itt megtalálható. Használatát a kifejezetten nagyteljesítményű transzformátor rendkívül magas bekapcsolási áramfelvétele indokolja. E nélkül könnyen előfordulhat, hogy a hálózati kapcsoló zárásakor a kapcsolás a lakás vagy a helység biztosítékát kiégeti, vagy leoldja.

A másik nyákon a tényleges nagyáramú táp és a végfok védelmét ellátó kapcsolás számára kialakított, szimmetrikus feszültségű, +/- 15V, 200 mA terhelhetőségű segédtápot építettem fel.

Ezen kívül, egy kb 1 A terhelhetőségű, egyoldalas, +18 V-os tápot is létrehoztam, pl. kivezérlésmérő, vagy egyéb elektronika számára.

Védelem nem került a panelre, mert az a végfok paneljén, jelen esetben már meg van. A nagyáramú táp a kívánt egypont-földelés kialakítását segíti, a kimenetén kellően sok csatlakozási pontot készítettem, a földelések földhurok mentes kialakításához.

A segédtápok fixfeszültségű stabilizátorokkal készültek, saját olvadóbiztosítékkal a bemenetükön.

Mindhárom táp testpontját a panelen összehuzaloztam, de ez, ha szükséges, egyedileg megszakítható a fólia átvágásával.

A nagyáramú táp olvadóbiztosítékait lehetőleg lomha működésűre válasszuk, elkerülendő az esetleges áramcsúcsokban azok kiolvadását.

Nézzük sorban a képeket:

A komplett táp, a trafó, a lágyindító és a táppanel.

A panel mellé helyezett mérce a méreteket hivatott szemléltetni.

A transzformátor

A transzformátor szép kis darab 650 VA-es, toroid kivitelű, kb 50%-kal van túlméretezve, hogy alacsony legyen a gerjesztés. Az ára +#&@%..-va sok!!!!

Lágyindító kapcsolás panelje.

A relé érintkezőit feltétlenül kellően nagyra méretezzük!!

A táppanel.

Az olvadó biztosítékok és az elmaradhatatlan hűtéssel ellátott, nagyáramú egyenirányító látható. A szűrő- puffer kondenzátorokkal nem célszerű takarékoskodni, jelen esetben 4db, 10000uF/ 100 V-os került beépítésre, de ez még természetesen növelhető. Mivel a 400W-os végfok monó változatban készült, így ez még éppen elegendő. Ekkora kondenzátorok ára már kiadja egy kisebb erősítő minden alkatrészének az árát.

A segédtápok.

A kapcsolás csupán annyiban különbözik a korábban közölt táp rajzától, hogy ebben az esetben rendelkezésre állt a transzformátoron néhány szekunder tekercs, így elmaradhatott a tranzisztoros előszabályzó, nem kell a nagyáramú táp feszültségéből "kitrükközni" a stabilizátorok számára elfogadható bemeneti feszültséget. Ennek ára, hogy saját egyenirányítót kellet, hogy kapjanak a stabilizátorok. Mivel mindegyik stabilizátor külön hűtőbordát kapott, nem kell azokat szigetelten szerelni. Ezzel javul az IC-k hőátadása, és egyszerűbb lett a szerelésük.A stabilizátor IC-k lábainál, alulról, természetesen megtalálhatóak a szükséges, gerjedésgátló SMD kondenzátorok is. A hűtőbordák régi monitor színvégfok-paneljén voltak eredetileg, ott már kiszolgálták az idejüket, úgyhogy átköltöztek erre a panelre. Túlzottan nem melegedhetnek, mert a trafó szekunder feszültségét mindkét tápnál úgy méreteztem, hogy csak a szükséges többlet egyenfeszültség legyen a stabilizátorok bemenetén. A LED-ek csak ideiglenesen kerültek a panelre, a feladatuk a tápfeszültségek meglétének jelzése, így későbbi helyük a doboz előlapján lehet. A csatlakozó tüskék a kimenetei az egyes stabilizátoroknak. A hárompólusúak a +/- 15 V, a kétpólusúak pedig a 18 V számára. A biztosítékok mellett látható, egyedülálló tüske a váltófeszültség csatlakozási pontja. Innen kell elvinni a védelem paneljének megfelelő pontjára a figyelni kivánt váltófeszültséget. A védelem ugyanis a váltófeszültség megszűnésekor, azonnal leválasztja majd a hangszórót az erősítő kimenetéről.

A nagyáramú táprész kimenete

A szintén nagy áramok átvitelét segítő csúszósarus megoldással. Látható, a két-két szélső a + és - táp, a köztük lévő többi pedig mind földelés. Innen indul, külön-külön vezetékkel a bemenet, a hangszórók, és minden egyéb hely felé a földpont. Természetesen mindenhová a megfelelő keresztmetszetű vezeték ajánlott! Látható még a nagyfrekis szűrést végző, alacsony kapacitású hidegítő kondenzátor is.

A leírt táp, annak ellenére, hogy konkrét kapcsoláshoz készült, természetesen csak ötletadó, kinek-kinek magának kell kialakítania, igényei és lehetőségei szerint. A kimeneti feszültségek, más alkatelemek és más transzformátor feszültségek mellett variálhatók.

További jó bütykölést kívánok mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2009. február 01. 14:22
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
15

Szavazat:
17

Mai látogató:
15

Utolsó látogatás:
Ma 22:35:53

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
17
  9  ★★★★★
  4  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

A 220 nem játék megemlíthetted volna.

netelo   2009. március 28. 16:18:42

Ez lesz a köv. projekt:)

eistevee(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2009. március 26. 21:30:07

az elso ket sorban raklikelsz a zold betuvel irt szavakra :D

marharepa(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2009. március 22. 21:33:33

A táp kapcsolási rajza hol található?

Dénes   2009. február 27. 11:03:26

Nagyon baba

RuGoo   2009. február 06. 18:36:24