Hűtés, fűtés

Automatikus fűtés vezérlés


Az ábrán egy vegyes tüzelésű kazán és gáz kazán fűtésrendszer vázlatrajza látható. A rendszer automatikusan vezérli a fűtést, a működése a következő:
(A fűtésszereléshez nem értek, a rajz csak nagyjából igaz, ezek az alkatrészek vannak benne, a pontos nyomvonal nem biztos hogy így van. Ha valaki le tudja ez alapján rajzolni a rendszert az küldje el nekem.)

1. eset, mikor csak a fali gázkazán üzemel. A gázkazán csak a hőcserélőn keresztül fűti a rendszert. Amikor a gázkazán bekapcsol (a szobatermosztát vezérlésére), akkor az LM35 szenzor a beállított hőfok felett bekapcsolja a 2. szivattyút, és ezzel elindul a fűtés. A vegyes tüzelésű kazánba nem kerül a fűtési melegvíz, az abban a körben lévő álló 1. szivattyú miatt. Ha a szobatermosztát lekapcsolja a gázkazánt, akkor az elektronika még a beállított ideig keringeti a fűtési melegvizet, majd megállítja a 2. szivattyút.

2. eset, amikor a vegyes tüzelésű kazán üzemel. Ekkor a beállított vízhőfok elérésekor a kazán termosztátja bekapcsolja az 1. szivattyút, ezzel egyidőben (relével) letiltja a 2. szivattyú működését, és a szobatermosztát kimenő jelét is megszakítja annak érdekében, hogy a gázkazán már ne tudjon bekapcsolni. Az 1. szivattyú segítségével a fűtés beindul. Amikor lehűl a fűtési melegvíz, a kazán termosztátja lekapcsolja az 1. szivattyút, ezzel egyidőben visszakapcsolja a szobatermosztát vezérlését és a 2. szivattyú esetleges működését is engedélyezi. Így amikor újra szükséges a fűtés, a gázkazán automatikusan átveszi ezt a feladatot, az 1. pont szerint.

Az ábrán a vezérlő elektronika látható. A 47k-s trimmerrel beállítható az a hőmérséklet, amikor a be/ki kapcsolás megtörténik. A beállított hőmérséklet elérését a zöld LED jelzi. Amikor bekapcsolási értéket meghaladja a bejövő jel, az 555 monostabil időzítő a 2M2 potméternek megfelelő ideig bekapcsolva marad, ezt a piros LED jelzi. A monostabil kapcsolással elérhető, hogy a hőmérsékleti küszöbszintnél nem kapcsolgat ki/be az áramkör, valamint a gázkazán (szobatermosztát) lekapcsolása után még a beállított ideig keringeti a vizet a rendszerben. (ez a hőcserélő miatt szükséges)

A rendszer elektromos összekötésének vázlata látható a rajzon. A rajzon látható, hogy a kazántermosztátra két külön relé van párhuzamosan kötve. Ennek az az oka, hogy a szivattyú motor áramkörét leválassza a kisfeszültségű termosztát áramköréről.

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
    

Szavazat:

Készült:
2014. február 05. 10:55

Vélemény:
7

Szavazat:
20

Mai látogató:
2

Utolsó látogatás:
Ma 02:37:33

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,7
20
  9  ★★★★★
  3  ★★★★
  3  ★★★
  3  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
     

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Szia ! Nagyon jónak tartom ezt az elektronikát! Érdeklődnék hogy meg tudnád nekem csinálni? Most építik be a gázkazánt és jól jönne egy ilyen !

Jenő / opelos 69(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2017. szeptember 13. 11:23:29

A potméterek állását nem tudom, a vízhőfokot méri a kazán, ahhoz lett beállítva, az idő pedig órával lett mérve.
A hőcserélőre a fűtésrendszer miatt van szükség azért, hogy a vegyes tüzelésű kazán vízköre le legyen választva a gázkazán (cirko) köréről, egyébként a fűtésszerelő szerint hamar tönkremenne a cirko.

bsselektronika   2016. augusztus 23. 08:36:29

Szia!
Az LM35DZ-n nekem nincs hűtőfül, :) A potmétereket mennyire állítod be, hogy megkapd az adott hőfokot és időt? Valamint hőcserélő nélkül is megoldható ez az egész?
Köszönöm a választ :)

sturmandras(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2016. augusztus 22. 17:12:05

Szia!

Az LM35DT szenzor olyan tokozású, mint pl a 7805, vagyis van rajta egy hűtőfül. Ezt a fület kell a kazánból kijövő melegvíz csővel szoros kapcsolatba hozni. Én egy fémrúgót használtam erre, ami odaszorítja a csőhöz a szenzort. A hőmérséklet értékét 50 fokra állítottam, az időzítést pedig 10 percre. A fűtés szerelő azt mondta, hogy nem szabad egyből lekapcsolni a melegvíz keringetést, mert kondenzvíz lecsapódik valahol (hőcserélőben??) és az nekünk nem jó. Így ha a termosztát lekapcsolja a kazánt, még nagyjából tíz percig megy a keringetés (onnantól kezdve 10 perc, amikor lecsökken a víz hőfok 50 fok alá). A kapcsolás próbanyákon készült el, aztán olyan jól működött, hogy az maradt a végleges is.

bsselektronika   2016. augusztus 22. 07:16:40

Szia!
Nekiálltam megépíteni a kapcsolást. Olyan kérdésem lenne, hogy az LM35 DZ hőérzékelő szenzort azt fizikailag, hogy szerelted fel, valamint a hőmérsékletet és az időzítést a potikkal pontosan, hogy tudom beállítani? Esetleg ha van nyákrajz azt is szívesen megnézném. Köszönöm szépen a választ előre is :)

sturmandras(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2016. augusztus 19. 11:24:41

Igen. Az amit írtál az igaz, viszont Én azt mondom, hogy ez csak egy sematikus rajz. Tehát a már meglévő rendszereknél szerintem, nincs ilyen probléma. Aki ezt megakarja valósítani (mint pl. Én is) annak csak azon kell elgondolkoznia, hogy az érzékelőt hová tegye fel. Az Én esetemben, nincs beépítve hőcserélő.

Katona László   2014. november 03. 20:32:09

Ha jobban megnézed a rajzod rájössz hogy van egy kis gond a viz mindig a kisebb ellenállást választja tehát a szivattyúk a saját belsőkörökbe forgatják a vizet a radiátorokig el se jut... ajánlom egy ellentétes vezérlésű mágnesszelep beépitését is

backwait(@)-zárójel nem kell-c2.hu   2014. április 18. 20:14:27