Méréstechnika

Alkatrészvizsgáló adapter oszcilloszkóphoz


Csupán három ellenállás egy potenciométer és nyomógomb kell az adapterhez, amivel oszcilloszkópon ellenőrizhetjük az alkatrészek működőképességét.
Az általam használt adapter nagyon hasonló az Alkatrészvizsgálat oszcilloszkóppal című cikkben közölthöz, de nem csak kettő, hanem három bemeneti pontja van. Ez teszi lehetővé, hogy ne csak statikusan vizsgáljuk a tranzisztorokat, hanem dinamikus működésüket is szemléletessé tehessük a szkópon. A kimeneteket az oszcilloszkóp X, Y és 0 pontjaihoz kell csatlakoztatni. A vizsgálandó alkatrészt az A és B pontok között lehet ellenőrizni ugyanúgy mint a fent jelzett cikkben. Az oszcilloszkópon megjelenő ábrák is ugyanolyanok mint az ott közölt táblázaton láthatók.

A tranzisztorok vizsgálatakor az A és B csatlakozókra a kollektort és emittert a C pontra a bázist kell kötni. A kollektor és emitter csatlakoztatásánál közömbös, hogy melyiket hova tesszük, mert legfeljebb az ábra 180 fokkal elfordulva jelenik meg. A tranzisztor csatlakoztatása után a nyomógombot lenyomva tartva a potenciométert forgatva a képernyőn a görbe a tranzisztor erősítésének megfelelően változik. Az adapter 5-7 Volt váltófeszültséggel működik, amit akár egy csengőreduktorból is kivezethetünk.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. április 22. 08:49
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
2

Szavazat:
9

Mai látogató:
5

Utolsó látogatás:
Ma 18:59:23

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,2
9
  4  ★★★★★
  3  ★★★★
  2  ★★★
  0  ★★
  0  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Szia csak(@)kérdezem !

Az feladat egyszerű: fogy egy régi Nokia töltőt és kiveszed belőle graetz-et kondistól mindenestől és van egy kb kb. 6 v-os ac adaptered

Hdodi   2011. június 09. 14:38:42

Szia!

Egyenáramú táppal nem lehet ezt megoldani? Nekem tetszene, de nincs ilyen kis sec. oldalú transzformátorom.

csak(@)-zárójel nem kell-kerdezem.hu   2011. április 22. 20:15:32