Leírások

Labortáp 2.0


A tápegység megépítését az elhatározás előzi meg, és nyilván ekkor kell eldönteni mire, és milyen paraméterekkel akarunk tápegységet építeni. Ha ezt eldöntöttük, akkor a megfelelő kapcsolás kiválasztása, az alkatrészek beszerzése a következő lépés, majd a tényleges áramkör megépítése. Jelen esetben, a BSSelektronika oldalon közölt labortáp került dobozba.

Persze a táp működik doboz nélkül is, de a hosszútávú, biztonságos használatnak ez elengedhetetlen feltétele. Sok esetben szinte megoldhatatlan probléma megfelelő dobozt találni kapcsolásaink számára. Persze, ha nyitott szemmel járunk, szinte kínálják magukat a jobbnál jobb dobozok, csak fel kell ismerni a bennük rejlő lehetőséget. Így akadt meg a szemem egy valaha jobb sorsra érdemes, de mára már kiérdemesült szünetmentes táp dobozán. Mint a szobrász a kőben a szobrot, én is azonnal láttam lelki szemeimmel, a formás dobozkát, új szerepkörében díszelegni.

A beltartalom eltávolítása és az eredetileg műanyag előlap megfelelő kivágása után kezdődhetett a méricskélés, darabolás. Először a doboz belsejében rögzítettem a hálózati trafót és a táp paneljét (1. kép).

Minő véletlen, a hűtőborda a panelhez van rögzítve, így annak rögzítéséről nem kellett külön gondoskodni. Fontos a sorrend, mert a kezelőszervek fogják meghatározni az előlapon készítendő nyílások, furatok helyét.
A nyers előlap pontos méretre vágása, a szükséges furatok, kivágások elkészítése után minden előlapi szerelvényt a helyére próbáltam. Tanulva az asztalosoktól, kétszer mérni, egyszer vágni. Ugye, nem is hülyeség?

A továbbiakban először célszerű a kábelezést elvégezni, mert utólag ez már igen macerás lesz. A későbbi esetleges javításokat elősegítendő, amit lehet, szereljünk csúszósaruval, de vegyük figyelembe a 'csordogáló' amperek miatti vezeték keresztmetszet igényt. (2. kép)

A különálló vezetékeket feltétlenül kötegeljük össze, ezzel is biztonságosabbá téve a szerkezetet.

A nyers előlap sérülése is ilyenkor még javítható, és minden vezeték hossza pontos, végső méretéhez igazítható. Szerencsére az összes kezelőszerv hátulról, a doboz belseje felől szerelhető, így a az előlap munkálatai befejezhetők.(3, 4. kép)

A hálózati csatlakozó védőföldjét feltétlenül kössük össze a fém dobozzal, de az a földelés NEM köthető össze a táp test (-) pontjával, persze, csak ha nem tervezzük kiirtani szeretteinket, vagy önmagunkat. Mindazonáltal a hálózati rész, kapcsoló, stb. szerelésénél az életvédelmi előírásokat maximálisan tartsuk szem előtt!

Az előlap esztétikusabbá tehető, ha szalagcsiszolóval egy irányba 'felhúzzuk' és feliratozzuk, annak kivitelezése kinek-kinek a saját lehetőségeihez igazítható, (5. kép).

A feliratozás után, én itt a jó öreg ALFASET-tet vettem elő, de bármilyen korszerű, nyomtatásos eljárás szóba jöhet, majd egy-két réteg AKRYLÁN lakk csodákat tesz. (6. kép)

Alakul az előlap, már kezd valahogy kinézni, (6, 7, 8. kép) lassan minden kezelőszerv a helyére kerül....

A két zöld LED a trafó szekunder oldali biztosítékának kiégését jelzi, felváltva villogva. A piros LED, egyéb funkciója mellett, a bekapcsolt, üzemképes állapotot mutatja. A középső kapcsoló hivatott a kimeneti kapcsokat leválasztani, míg mindent be nem állítottunk, a tápegység használatakor. (9. kép)

A mérőműszerek bekötése.

Azért választottam ezeket a nem túl elegáns műszereket, mert nem akartam LCD-s műszerek kalibrálásával, és tápfeszültség igényeikkel foglalkozni. Az áruk egyébként megegyezett az LCD-s műszer árával. Ha pontos kimeneti paramétereket kell beállítani, úgy is pontosabb mérőműszert fogok alkalmazni.

A doboztető felrakása előtt még egy utolsó ellenőrzés, hiszen a technika ördöge nem alszik, és ha minden jó, akkor lezárhatjuk a dobozt. (10, 11. kép)

Már majdnem 'gyári' kivitel.

Persze, aki első készülékét kezdi most dobozolni, ne hagyja, hogy kisebb csalódások, sikertelenségek, esztétikai hibák kedvét szegjék. Gondoljunk arra, mindenkinek volt egy első munkája, és azt hiszem, keveseknek adatik meg, hogy már az is tökéletes legyen. Mindenből tanulhatunk, bár okos ember más kárán tanul. Hasonló elven sok készüléket 'kipofásíthatunk', de sajnos, a gyári technológiák mindíg egy lépéssel előttünk járnak. Persze, ha valakinek komplett gépműhely áll a háta mögött, az könnyebb helyzetben van.

Mindenkinek jó barkácsolást! A munkák során a testi épségünket óvjuk, a gépek, szerszámok használatánál minden óvintézkedést tegyünk meg. Védőkesztyűt védőszemüveget is használjunk, és ne feledjük, jobb a szemüveg, mint az üvegszem!

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
    

Szavazat:

Készült:
2008. április 09. 21:16
Jelenleg nincs dokumentum a cikkhez.

Vélemény:
34

Szavazat:
31

Mai látogató:
6

Utolsó látogatás:
Ma 08:37:17

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,4
31
  18  ★★★★★
  9  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Szeretnék megkérni valakit, hogy küldjön légyszi egy nyáktervet. Előre is köszi

matthiasproof(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2011. április 25. 16:08:27

Én is megszeretném építeni ezt a szép "tápegységet" Nyáktervet szeretném elkérni vagy rendelnék egy nyákot hozzá
előre is köszönöm

eservice(@)-zárójel nem kell-windowslive.com   2011. február 06. 11:39:13

Üdv!
Mivel hogy nem füstölt semmi,így arra nem hivatkozhatunk hogy a tranyó hamis. javaslom először a nyákon lévő beültetés NAGYON ALAPOS átnézését. elsősorban fordított diódát és elkót keress,majd nézd meg az ellenállásokat,stimmelnek-e. Ha tudod azért azt a 10k-s trimmert cseréld,mert ugyebár az 1k-s az 0-1k között, a 10k-s pedig 0-10k között állítható. 9.000Ohm az eltérés!

kovacsk995(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2010. április 11. 01:33:34

Üdv!

A segítségeteket kérném ezzel táppal kapcsolatban. Délelőtt készült el, próbáltam éleszteni de nem sikerült. A kimenő feszültség a potméterre kb. 2-5 volt között reagált és ennyi. Illetve a ledek fénye "remegett".

A nyák az oldalról van. A félvezetők nem melegedtek, amperszag sem volt.

Ami eltér az eredeti értékektől:
a betáp fesz. 25V
az egyenirányító híd: 250V 3,3A
az 1,2k helyett csak 1,3k-t kaptam.

Illetve nemrég észleltem ,hogy a boltban a 10k-s trimmer helyett (ami a kimeneti 0-t állítja) 1k-st kaptam, és ez is lett beépítve a nyákba. Okozhat-e ezek közül valamelyik zavart?
Nem vagyok villamos szakember, így magamtól max. az ic, illetve a tranzisztorok cseréjével próbálkoznék.

demjen_ferenc(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2010. április 03. 11:25:44

Üdv, mindenkinek!
Valaki küldene nyákrajzot erről a tápegyságről? Cserébe küldök mást, Tapskapcsoló, Erősítő, ic programozó stb nyákrajzot!
E-Mail: gery77@citromail.hu

gery77(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2010. március 28. 01:03:00

Helló!
Gratulálok ehhez a profi munkához.
Szeretnék én is egy nyáklapot rendelni, természetesen, ha lehetséges.Kérlek válaszolj a lajosp@nadlanu.com email címre.Köszi

pifuka   2010. március 24. 22:05:51

Hát csak gratulálhatok!

tesidombi47   2010. március 01. 05:20:39

üdv!
nagyon jól sikerült! Gratulálok!
szeretnék egy nyák és egy beültetési rajzot kérni ha lehetséges,köszönöm:Dani

orgonista.dani(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2010. február 22. 16:51:29

Üdv. Szeretném megkérdetni,hogy van e eladó nyáklapod,mennyiért,és elküldenéd e nekem utánvéttel, egy levélcsomagban.Ha igen azt nagyon megköszönném.Sajnos itt barcson már nincs elektronikai szaküzlet,ahol tudnék nyákot vásárolni. Vagy ha tudod hogy hogyan túdnék valahol utánvéttel vásárolni azt is nagyon megköszönném.
ha aktuális a dolog,kérlek irj nekem. mferus@citromail.hu ra. Előre is köszönöm. szia. ferus.

mferus(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2010. február 08. 17:01:34

Üdv!

Megterveztem a kapcsolást megváltoztattam a munkaellenállást 2*0.1 ohm párhuzamosan. Működik is a dolog elég jól lehet terhelni 4 ampert simán tudja. Csak bizonyos mértékű elfordítás után tudom szabályozni a pótméterekkel feszt és az áramot. Az áramot el kell tekerni ahhoz h a feszt tudjam szabálypzni. Kb 60%os elfordítás után tudom szabályozni dolgokat.Líneársak a Potméterek.Ha valakinek volna tippje, tanácsa, azt szívesen fogadom!A választ az emailre kérném! Köszönöm

adorjan18(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2010. január 05. 21:40:59