Vezérlő áramkörök

Master - slave hálózati kapcsoló


A kapcsolást eredetileg arra terveztem, hogy a PC bekapcsolásakor kerüljön feszültség alá csak a monitor, nyomtató, hangszóró stb. Ugyanis ezek készenléti üzemmódban is eszik az energiát, nem beszélve a gagyi hangszóró tápegységekről, amik egy idő után elkezdenek zúgni...

A működése nagyon egyszerű: Amikor a kapcsolóval bekapcsoljuk a piros lámpát (a fogyasztót), akkor a diódákon akkora feszültség esik, ami kinyitja a BT137 típusú triakot, és ezzel bekapcsolja a slave ágra kötött többi fogyasztót (az ábrán zöld lámpa).

Az áramkör tökéletesen működik a fent leírt esetben. Sajnos azonban a PC-nek kikapcsolt állapotban is van némi áramfelvétele, ami miatt a slave ág is állandóan bekapcsolt állapotban van, így az eredeti célra nem jó a kapcsolás.

Azonban nagyon sok alkalmazása lehet így is a kapcsolásnak (ott, ahol nincs egyátalán nyugalmi áramfelvétel a master ágon), pl erősítőknél, ahol az erősítő bekapcsolásakor kell még egy csomó más dolgot is bekapcsolni (cd, magnó stb) tökéletesen megfelel.

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2005. április 28. 10:15

Vélemény:
5

Szavazat:
10

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 04:53:26

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,6
10
  3  ★★★★★
  3  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Erősítők, előerősítők
    

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Ugyanezt a problémát (számítógép bekapcsolásánál kapcsoljon be a monitor hangrszóró sbt...) én úgy oldottam meg hogy kivezettem a táb +12V-ját egy relére és amikor a gép beindul és megjelenik a +12V a tápon az behúzza a relét ami zárja az áramkört és kapcsolnak a készülékek, leállításnál ugyanez fordítva. Már 3 éve tökéletesen működik azóta kiegészítettem egy külön kapcsolóval is hogy a gép kikapcsolt állapotában is belehessen kapcsoltatni csak a hangszórókat (5V relé az USB Sand-BY 5V feszültségéről) Ezzel a megoldással korlátlan a kapcsolható áram mértéke illetve nincs a fogyasztóval roba kötve semmilyen félvezető amin esetleg feszültség eshet vagy melegedhet vagy megváltoztatná a váltakozó áram hullámát.

ARCT Elektrik   2014. július 30. 08:24:30

Ez a kapcsolás igy nem jó PC-hez. Legalábbis ezekkel a diódákkal nem. Az 1n4007 max 1A-rel terhelhető ami igen kevés a táp 5-6A-es inditóáramának. Egy Tv vagy hasonló fogyasztásu készülékkel müködhet nagyobb fogyasztók tönkretehetik.

tiggersoft2(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2010. november 11. 13:34:37

Hello!

Tetszik ez a kapcsolás, de akad egy kérdésem ezzel kapcsolatban. A master kimenet mekkora teljesítmény leadására képes? Mennyire bírja az induktív terhelést? Az indítási túláram nem teszi tönkre a diódákat? Ugyanis nekem ez a kapcsolás egy falhoronymaró géphez kellene, hogy mikor elindítom a marót bekapcsolja a porszívót anélkül, hogy le kellene másznom a létráról minden marás elött és után A válaszod és az esetleges átalakítási ötleteket előre is köszönöm! u.i.: a maró 1700W-os a porszívó meg kb 1000W-os

Üdv Creative

creative.hu(@)-zárójel nem kell-gmail.com   2010. június 07. 21:51:20

A fenti problémát a következőképpen oldottam meg. A tápegység ventillátor feszültséhégét (12 volt DC) kivezettem egy relére, mely meghúzva bekapcsol néhány párhuzamosan kötött 220-as konektort, melyekbe csatlakoztatom a a monitort, erősítőt... stb. A gép kikapcsolásakor leáll a ventillátor és vele együt minden, amit rákapcsoltam a relés konektorokra.

imrepataki(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2007. december 27. 17:51:01

Nem lehetne mégis megoldani valahogy ATX tápos PC mellé?
Mondjuk, hogy bizonyos áramfelvételtől kapcsoljon csak.

markuskutato(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2007. június 19. 04:06:43