LED-es kapcsolások

Elektronikus rulett
A bemutatott rulett nem csak egyszerűen helyettesíti, hanem különlegessége révén újszerű élményt nyújt a játékhoz. A körbefutó változó színű fénypont igazán magával ragadó látványt nyújt. Ráadásul a csalás, az eredmény befolyásolásának lehetősége kizárt, mivel a fénypont keringési ideje és megállási pontja teljesen véletlenszerű, semmivel sem befolyásolható.
A hagyományos ruletteknél a számtárcsa és a golyó forog egymással szemben. Az elektronikus rulettben viszont az egymás után felvillanó LED-ek szimbolizálják a golyót. Amelyik LED égve marad, a mellé írt szám a nyertes.
A bekapcsolás után a zöld színű (0-ás) LED világít. A pörgetés akárhányszor újraindítható, sőt a lassuló "golyó" a nyomógomb megnyomásával bármikor felgyorsítható.

A számmező fekete számait a sárga (mivel nincs feketén világító LED ) a pirosakat pedig piros LED-ek jelzik.
A kapcsolás két fő egységből áll (a tápegységet leszámítva):
  • Vezérlő egység
  • LED kijelző egység
Vezérlő egység:

A T1 és T3 tranzisztorok a C1 és C3 kondenzátorokkal, valamint az R2 és R4 ellenállásokkal egy multivibrátort alkotnak, ennek egy sajátossága, hogy a C1 kondenzátor nem fix, hanem vele sorosan kapcsolódik a T2 tranzisztor kollektor-emitter átmenete. A T2 tranzisztor a C2 kondenzátorban tárolt töltés kisülésével fokozatosan lezár, a kollektor-emitter átmenet ellenállása megnő, melynek hatására az astabil multivibrátor C1 kondenzátora egyre lassabban tölt fel, ami a T3 lezárását és a rezgés megszűnését eredményezi, ettől látszik úgy, hogy a "golyó" futása lassul, majd megáll.

Az egész folyamat lejátszódásának ideje attól függ, hogy a pörgetés indításakor a K nyomógombot milyen hosszú ideig tartottuk megnyomva. Mivel a multivibrátor elég nagy frekvencián rezeg, ezért a nyomógombot igen nagy pontossággal kellene az előzővel azonos ideig megnyomni ha ugyan azt az eredményt akarnánk kapni. Az ügyeskedés lehetőségét még jobban szűkíti, ha a C2 helyén valamilyen félig kiszáradt elektrolitú öreg elkót teszünk, aminek az időbeli stabilitása rossz. A T4 az astabil multivibrátor teljesítményerősítését végzi a hangszóró számára.

A T1 és T3 tranzisztorok kollektoráról elvezetett jelet az 1-es és 3-as jelű 7400 IC NAND kapuiból felépített RS tároló formálja, és ez adja a kijelző egység órajelét adó B jelet. Az R10, R11 ellenállások és a C4 kondenzátor, valamint a 2-es jelű NAND kapu a bekapcsolási törlőjelet alakítja ki, amelyet a 4-es NAND alakítja át a szükséges polaritásnak megfelelő C jellé. Ugyanez a bekapcsolási törlőjel billenti be az R12 C5, D3 elemeken keresztül az 5-ös és a 8-as jelű NAND kapukból felépített tárat, amelynek eredményeként kigyullad a zöld színű LED, ami a számmező 0 számának felel meg.

A 7-es jelű inverterként bekötött NAND kapu billenti vissza az előbbi tárolót. Ez akkor következik be, amikor a pörgetés elindításával a C jel első impulzusa megérkezik az IC3 9. bemenetére. Ekkor alakul ki az E impulzus. Az A impulzus akkor írja be ismét a tárat, amikor a futó golyó végighaladt mind a 36 számon, és ismét 0-nak kell következnie. Ez az A impulzus és a bekapcsolási nullára állítás jele a D3 és D4 diódákból kialakított huzalozott logikai vagy kapcsolaton keresztül hat az 5-ös és a 8-as NAND kapukból kialakított tár bemenetére.

LED kijelző egység

A futó golyó hatásról a 74164 típusú léptetőregiszterek gondoskodnak. Ezek soros bemenetű, párhuzamos kimenetű, 8 bites léptető áramkörök, melyek kimenetein egymás után sorban jelenik meg a logikai magas szint, ami mindig egy LED kigyulladását eredményezi. A beérkező C vezérlő jel következő impulzusa az éppen égő LED-et kioltja, a sorban utána következőt pedig bekapcsolja. Ez addig folytatódik, amíg a C jelet a T2 tranzisztor a már ismertetett módon le nem állítja. Zavarszűrés céljából minden digitális IC mellé, lehetőleg minél közelebb a táp lábakhoz egy-egy 100 nF kondenzátort érdemes odatervezni.

Végezetül a rulett keréken lévő számok sorrendje, ez más-más az európai és az amerikai rendszerben:
Európai:
0-32-15-19-4-21-2-25-17-34-6-27-13-36-11-30-8-23-10-5-24-16-33-1-20-
14-31-9-22-18-29-7-28-12-35-3-26

Amerikai:
0-28-9-26-30-11-7-20-32-17-5-22-34-15-3-24-36-13-1-27-10-25-29-12-8-19-
31-18-6-21-33-16-4-23-35-14-2
Nézettség:

Szint:
   

Szavazat:

Készült:
2009. október 23. 12:41

Vélemény:
11

Szavazat:
17

Mai látogató:
6

Utolsó látogatás:
2021. március 05. 12:02:53

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,2
17
  11  ★★★★★
  2  ★★★★
  2  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Na !
Hogy tetszik…
Ha segíttettek kapcsolási rajzzal, akkor TAVASZ-ig, ha minden alkatrészt be tudok szerezni, akkor megépítem, csak én nem értek hozzá, hogy milyen alkatrész és hová és milyen értékű kell…
Nekem nem kell áramköri rajz, azt én megrajzolom, csak egy alkatrész rajz kell, amin fel vannak tüntetve az alkatrészek.
Forrasztani tudok, mérni is, alkatrészek nevével és annak olvasásával, nálam nincs gond, max. egy-két ismeretlen alkatrészt nem ismerek fel…
Ehhez kérem a segítséget, akik értenek is fejben hozzá, mert én nem értek, hogy mi miért és miért oda, így hiába mondják nekem, falra hányt borsó, nekem az a lényeg, hogy mukodjön. ;))
Szeretnék érteni, bár csak értenék hozzá úgy, mint itt sokan, de nem megy…
Viszont szeretem az elektromos kütyüket, izgő-mozgó és villogó, meg-megszólaló kis szerkentyűket…
Bocsánat a Hosszúra nyúlt leírásért…

Javítás...
Startolna mindig az 1-es LED-től, 2-es 3-ast követve, mert mi a LED-et..

MikRobi   2012. szeptember 28. 23:35:32

Természetesen, nem csak 1-től 35, 45-ig futnának, hanem a mondjuk, ha megoldható a RULETT kerékkel azonos funkcióját töltené be a gomb.
Tehát, ha a LED elér a 35, 45 vagy a 90 LED-ig, játéktól függően, az nem áll meg a végső LED-nél, hanem előröl kezdi el a futást az 1-es LED-től, akkár 3x5x is körbe futhat, és fokozatosan lassulna le, majd állna le a LED…
Csak úgy, mint a ROULETT kerék esetében is van.
Az, hogy a LED nem össze visszavillogna, az nem is baj, mert mi magunk osztanánk ki a LED-et a játék panel felületén, tehát csak az elektronika Startolna mindig az 1-es LED-től, 3-es 3-ast követve, mert mi a LED-et, oda helyezzük el, ahogy és amilyen sorrendbe akarjuk. Vagy A-Z vagy össze vissza BCA sorrendben.
Ez a része, már a mi tetszésünkre lenne bízva.

MikRobi   2012. szeptember 28. 23:29:32

Esetleg lenne még egy Reset/Test gomb, amivel a 90db LED a gomb megnyomásakor, felkapcsolna, mind a 90LED Max. 5”-ig, hogy meggyőződjünk a játék előtt, hogy mind a 90LED világít és indulhat a játék.
De ez akár egy billenő kapcsolóval vagy toló Ki-Be kapcsolóval is meg oldható és aktiválható lehetne, mikor bekapcsoljuk a ’LOTTÓ LED Szerencse Kerekét”, az minden bekapcsoláskor, max. 5”-ig égve maradna a 90db LED, hogy meggyőződjünk arról, hogy működnek a LED-ek…
A 35-45-90 LED a játék, azaz a LOTTÓ típustól változna, azaz a kiválasztott START-gomb, alkalmával Pl. a 35 és a 45 szám esetében, nem futnának végig a 45 és 90 számig a LED-ek.
Csak az adott LOTTÓ típushoz tartozó Ledek-ig villannának fel, tehát a 35-esetében nem menne tovább a 45 és 90 LED-ig, mert az fölösleges és ugyan így a 45 szám esetében sem menne 90LED-ig, csak az adott és kiválasztott LOTTÓ számokat jelző LED-ek lennének élesítve, azaz lennének a játékban aktiválva.

MikRobi   2012. szeptember 28. 23:26:04

A gombok úgy működnének, mint itt a RULETT kerék leírásában is van, mert elég lenne minden nyomáskor, csak egy szám, hogy megálljon a végén, így egy kis játék élmény is lenne benne és nem csak kimondottan a LOTTÓ-hoz lehetne csak használni, hanem egy kis családi vagy baráti összejövetelkor, akár játékként fogadni lehetne arra, mondjuk, hogy ki találja ki a következő számot, ami kihúzódik.
A három nyomógombnak ugyan úgy kellene funkcionálnia, mint a ROULETT kerékben, azaz indít és menet közben lehetne rágyorsítani is, ha akarja az ember.
De végül is, ez a gyorsítási funkció nem is lenne fontos, elég lenne, ha csak gyorsan úgy indul el, mint a ROULETT-nél és utána fokozatosan le lassulna, és a végén megállna egy számnál a LED és ott világítana, ahol megállt, majd jöhet a következő szám, egy újra nyomásakor.
Esetleg egy kis hang kíséretében, de részemről, az sem lenne fontos, ha az már túl bonyolult lenne…

MikRobi   2012. szeptember 28. 23:21:27

Üdvözöllek... !

Nagyon köszönöm a válaszodat, bárki is légy…

Még az jutott az eszembe a napokban, hogy ez a általam felvázolt kis házi lottó LED fényes kis húzó elektromos táblát, akár lehetne-e, úgy megcsinálni, hogy 3 IN 1-ben.
Megpróbálom röviden felvázolni az elgondolásomat...
A Lóhere tábla formája lenne, de ez nem is fontos, mert ki milyenre készítené el a LED tartó elemet, kijelzőt.
Szóval a három Lottó típusnak a számait foglalná egybe a 90 db LED.
A 90LED alkalmas lenne a 45, azaz a 6-os és a 35, azaz a 7-es Lottó számok kihúzására is.
Három nyomógombja lenne, mindegyik egy-egy Lottó típushoz tartozna és ezek megnyomásával, egyidejűleg, a nyomógombhoz tartozó funkcióját töltené be.
Azaz én az 5-6-7-es LOTTÓ-ra gondolok speciel.

MikRobi   2012. szeptember 28. 23:16:26

MikRobi:
Az IC3 az első shift regiszter IC lenne (74164)
A 90 LED meghajtására itt találsz megoldást:http://bsselektronika.hu/index.php?w=25qJEn8EQ4
A meghajtására kell egy astabil, ami idővel megáll magától, úgy mint ennél az áramkörnél.

bsselektronika   2012. szeptember 27. 10:55:08

Üdv...

IC3-at én nem látom...

Továbbá, lehet a Led-ek számát 35-45-90 db ra növelni Lottó számokhoz méretezni a Led-ek számát és úgy meg csinálni, hogy miden gombnyomásra csak szintén egy számnál álnak meg...
Persze a Ledek elhelyezését a mondjuk 5-ös Lottó esetében 90 számot sorba rakni vagy össze vissza is lehetne, amit csak a Led-ek áthelyezésével és bekötésével meg lehetne úgy variálni, hogy az ne egymás után villanjon fel...
Tehát, tulajdonképpen csak azt, akarom kérdezni, hogy a LED-ek számát, hogy tudom kibővíteni, hogy a 5-6-7-es LOTTÓ számok esetén is ugyan ez a véletlen szerűség meg maradjon és van-e lehetőség rá, hogy 35-45-90 számú Led-el is müködjön...
Ha igen, kérlek egy ilyen kapcsolási rajzot osszatok meg velünk is...
Köszönöm, mindenki nevében

MikRobi   2012. szeptember 26. 04:29:26

megépítettem, de nem lépteti a ledeket, csak ha rövidre zárom ic1 2 lábát. de akkor is csak egyesével. tudnátok segíteni? mindkét ic-t cseréltem már, nyákot 3-szor néztem át.

markoocseny(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. március 21. 19:52:49

Sziasztok nyákrajzot kültdtök léci???!!!

97jojo(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2010. július 10. 08:31:22

LED-eknél az első, az első, a második a második és így tovább.
A két nyíl pedig azt jelzi, hogy az IC1 és IC2 14 lába az 5V-ra, a 7-es láb meg a GND-re van kötve.

valaki   2010. június 18. 08:14:29