Alapok

Tranzisztor polaritás teszter


Tranzisztor megállapítása egyszerűen. Avagy a tranzisztorunk NPN vagy PNP? A kapcsolás nem másra képes, minthogy megállapítsuk egyszerűen, hogy a tranzisztorunk NPN, avagy PNP típus. A kapcsolással tesztelt tranzisztor tokok: TO-18, TO-39, TO-92, TO-92Z típus.

Ez a kapcsolás jól jöhet azoknak, akik még nem tudják használni a multiméteren a tranzisztor megállapítását, szolgáló csatlakozást, vagy ez a része a műszernek nem működik, mint például nálam is. :)

A kapcsolás használata:
Miután megépítettük a kapcsolást, vegyünk a kezünkbe a toknak megfelelő tranzisztort. Érintsük először az NPN oldal, BCE lábkiosztáshoz egy pillanatra a kiválasztott tranzisztorunkat. (Alapjáraton csak a piros LED világíthat.) Ha a piros, és a sárga LED egyidőben világít az azt jelenti hogy a tranzisztorunk NPN típus.
Ezután más dolgunk nincsen, hogy a tranzisztort áthelyezzük az EBC lábkiosztásba. És már tesztelhetjük a tranzisztorunkat hogy jó-e. Megnyomjuk a nyomógombot, és a kapcsolás át fog billenni piros LED-ről a sárgára.
Hibás tranzisztor esetén: Az eljárás ugyan az, mint ahogyan feljebb írtam, csak mikor behelyezzük a tranzisztorunkat a EBC lábkiosztásba, akkor vagy egyből világítani fog a sárga LED, vagy nem tudjuk átbillenteni a kapcsolást a nyomógombbal.

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2013. június 05. 20:01

Vélemény:
3

Szavazat:
21

Mai látogató:
3

Utolsó látogatás:
Ma 11:28:46

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,8
21
  8  ★★★★★
  5  ★★★★
  5  ★★★
  2  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Szia!

A rajzokat milyen progival készítetted?

birs71   2013. június 29. 12:32:15

Elvben, ha értelmezzük a rajzjeleket, akkor a telep az inkább 3V, mivel az ott két 1,5V-os egyenfeszültségforrás, így az csak elírás lehet...

Daniel91   2013. június 06. 19:49:04

Elvből hibás a rajz 1,5V on nem fognak pirítani a LED-ek !!

grandmasterB   2013. június 06. 08:32:56