Erősítők, előerősítők

Hangszóró védő IC-vel


Egy bevált hangszóróvédő kapcsolás, amely a hangszórókat védi a bekapcsoláskor létrejövő tranziens feszültségektől. Az áramkör tartalmaz koppanásgátlót, és kimeneti DC figyelőt is. Ennek működéséhez igen fontos, hogy külön szekunder tekercsről működjön. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor egy (szinte) bármilyen, kis trafó beépítésével megoldható a probléma, ezt a trafót együtt kell kapcsolni a fő trafóval.

Az A és B pontot rá kell kötni a végfok kimenetére, ezen keresztül figyeli, az áramkör, hogy ne kerüljön a kimenetre egyenfeszültség, ami végérvényesen elrepítené (szó szerint...) a hangszórónkat az örök vadászmezőkre.

A kész hangszóróvédelem bekötése az erősítő rendszerbe:A kapcsolás tesztelése:

Először a váltófeszültség meglétét figyelő résznek (BA159-es dióda) nem kell feszültséget adni, ekkor a relé a táp megléte esetén sem húzhat be. Csak meglévő váltófeszültség, és a késleltetés letelte után húzhat be a relé. Ezért vagy külön szekunder tekercsről, vagy külön kis trafóról, és nem különösebben szűrt tápról kell járatni. A végfok közös testpontjával a panel testjét viszont szigorúan közösíteni kell.

Utána a kimeneti DC-t figyelő R1-R2 ellenállásokat egy ceruzaelemen keresztül, mindkét polaritással, testre kell zárni. Ha jó, akkor a relének minden esetben bontania kell, a megfelelő (piros) LED-nek pedig világítania. A hiba megszűntével, (azaz ha az elem ki van iktatva), vissza kell állnia az eredeti állapotnak, és a zöld LED-nek világítania kell. Magyarul már 1.5V DC esetén is működnie kell a DC figyelőnek.

A bekapcsolási késleltetés időtartamát a C2, 33 μF-os kondival lehet módosítani.

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2008. január 10. 20:09

Vélemény:
46

Szavazat:
23

Mai látogató:
8

Utolsó látogatás:
Ma 08:45:42

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,3
23
  15  ★★★★★
  3  ★★★★
  3  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Gyerekek! Én most dobtam össze a kapcsolás és nagyon jól műkszik. Köszönet érte!! RuGoo-nak üzenem T3-NPN tranzisztor,és nem kell BD-s dög rá! Én spec BC639-et raktam,de csak azért mert ez volt itthon. Mégegyszer köszönet a kapcsolásért.

takigab(@)-zárójel nem kell-hotmail.com   2008. február 06. 01:47:23

Nade gyerekek, ugye nem gondoljátok komolyan, hogy a kis szaros relé-ket power tranzisztorokkal akarjátok meghúzatni?! :) Ha már így elvagytok szállva a tranzisztorokkal, ajánlom egyszerű módon számoljátok ki, még egyszerűbb módon mérjétek meg egy megfelelő táp és árammérő segítségével miféle áramot óhajt elofgyasztani a jószág. Majd erre számoljatok rá egy pöttyet(Pmeghúzó>Ptartó), és válasszatok egy szép KIS tranzisztort :)

pondrow   2008. február 05. 23:29:10

a BD138 PNP tarnzisztor a rajzon meg npn van jelölve.
A rajz a rosz vagy a tranzisztor? Mert nekem nem akar müködni amit másodjára építettem. Az elsö az müxik csak nem férek hozzá és nem tom hogy hogy raktam össze, régen volt már

RuGoo   2008. február 01. 22:59:00

Helló!
Valóban, az a tranzisztor tényleg nem BC212, hanem BD138. De ha a relé áramát a BC is tudja szolgáltatni, akkor nincs gond.

hsandor   2008. január 27. 19:45:30

De a kapcsolás működik jol már vagy 2 éve egy mélyádámba

RuGoo   2008. január 27. 18:14:12

Hali Szerintem a T3 nem BC212 el van irva a rajzon (én BD241-et raknák vagy valami más NPN tanzisztort)

RuGoo   2008. január 27. 18:13:25