Világítás, fényvezérlés

Diszkó villogó


Lényegében egy egyszerű fényorgona, amelyben nincsen hangfrekvenciás szűrő. A triakkal vezérelt lámpák a ritmusnak megfelelően villognak.

A TR1 trafó egy teljesen hagyományos 230/12 V-os hálózati transzformátor, minimális teljesítményű típus is megfelelő. A TR2 viszont fontos, hogy jó szigetelésű legyen, mert ez választja le a hálózati feszültséget a hangrendszerről.

A primer tekercs impedanciája 100 ohm körüli értékű legyen, a feszültségáttétele pedig 1:5. Bármilyen méretű hangfrekvenciás trafó megfelel itt, a menetszámok annyiban fontosak, hogy ismerve a huzal fajlagos ellenállását, kijöjjön a primer oldalon a 100 ohm ellenállás és az 1:5 áttétel értéke meglegyen. A TR2 bemenetére a végerősítő hangszóró kimenetét kell kötni (párhuzamosan a hangszóróval). Nem kell aggódni a 100 ohm többszöröse a 4 vagy akár a 8 ohmos hangszórónak, semmilyen visszahatása emiatt nincs a hangrendszerre. A szabályzó poti mindenképpen műanyag kivitelű legyen.

FIGYELEM!

A kapcsolás elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a hálózati feszültség miatt az érintésvédelmi szabályok betartására!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2009. szeptember 21. 10:12

Vélemény:
17

Szavazat:
9

Mai látogató:
15

Utolsó látogatás:
Ma 17:06:56

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
3,3
9
  2  ★★★★★
  2  ★★★★
  3  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Hűtés, fűtés
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Sziasztok !
TR2 = trafóhoz , jó a hangtrafó? ami egy BEAG erősítő 100V-os hangkimenetére volt rá kötve és ugye átalakította a megfelelő hangszínre... ezt tudnám használni TR2 helyett ? Előre is köszi :)

gergo9688   2013. január 12. 16:11:55

Üdv. Szerintem a TR2 trafó és egy két- három ellenállásos feszültségosztó bőven elég lenne a triak gyújtásához az A1 és G lábak közt. Így nem kéne külső táp és kevesebb alkatrészből meg lehetne építeni. Egyébként (ahogy már előttem írták) egy tekercs kellene bele mert hát így csúnyán visszapofázik a hálózatba.

Csercsa007   2012. május 03. 22:34:54

Megépítettem,működik.A hf trafó áttétele 1:4-re sikeredett (nem
fért több a csévetestre),nem gond.

ay3ay3   2011. október 23. 08:55:22

üdv. ez non gagyi. he elkur valaki vmit akk az egész ház le is éghet xDD am ha valaki hangra akarja kötni... akkor elkészíti a panelt, (égők/ledek, pár tükör h jol visszaadja, elmész a tesco-ba veszel 150ft-ért 1db nagyítót a keretét letörög. faszántosan beleállítod,szerválsz 1db távirányítós kisautó motort és annak a kimenetére/vas "rúd" ra ráfogatsz 2db egymásnak háttal fordított tükröt mert ez jol szétcsapja,de a motor elé kössetek be 1 kissebb potmétert h a motor forgását tudd szabályozni.ezt a motort állítható 3~12v-os adapterről jó működtetni és ez elején emlitett ledeket rákötöd egy kicsi erősítőre..Pl. : vásárokban kapsz kb 2x25w-os erősítőt pár ezer ft-ért. vagy kishifi is megteszi. és így semmi galiba nemlesz az áramellátással,vezetékeléssel. :D ) én kipróbáltam. bevállt :D és lehet nagyobb kivitelben is csinálni,több tökör, több fényforrás..nagyon jó!!! :D:D

gagyi   2011. március 20. 21:51:30

Kezdjük talán azzal, hogy a nem nullátmenetben gyújtogatott triakos kapcsolás mindenféle szűrés nélkül kellemes kis zajokat tesz fel a hálózatra. Meg azért abba is belekötnék, hogy nincs semmilyen hatással az audio jelre, ha párhuzamosan kötöm a hangszóróval. Szerintem inkább ez az orbitáisabb része a dolognak. Az egy dolog, hogy a trafó primerjének DC ellenállása 100 Ohm, de itt talán impedanciát kellene nézni, mert váltakozó feszültséget kap! ...

immotalbird(@)-zárójel nem kell-citromail.hu   2009. szeptember 26. 06:54:42

Jó hagyuk te jóképességü!! legyen akkor az amit te mondol !!

Elektromokus   2009. szeptember 24. 06:04:44

Halihó!
Sok okos ember!!!! Azt nem látja senki, hogy a hf leválasztó trafó egyben életvédelmi célt is szolgál????? Ha gondosan, szigetelten építed meg az áramkört, akkor a hf bemenet egyik pontját érintve sem érhet még minimális áramütés sem!! A többi részét pedig úgy sem fogdossa értelmes ember. Mit erölködtök a kritikával, okos apunak és kollégáinak pedig javaslom, még nem késő tanulni!

szasza(@)-zárójel nem kell-szasza.hu   2009. szeptember 23. 18:38:54

Sziasztok édesapám 30 éve dolgozik az elektronikába mit müszerész mint villanyszerelö , az nem kevés, csak elhiszem neki azt amit mond! amit irtál igaz de nem biztonságos megoldás ez !!legalább a graetz + után egy diodát még raktál volna akk nem lenne annyira veszélyes!!de ez az ö véleménye és pár munkatásáé!!

Elektromokus   2009. szeptember 23. 13:52:29

Ha felcseréljük az R-t és a 0-t akkor is működik. A graetz pozitív ága azért van rákötve a hálózatra, mert a triak vezérlése így történik: graetz + -> triak A1 -> triak G -> 330 ohm -> tranzisztor -> graetz negatív, és ezzel záródik az áramkör. Amikor ebben a körben a triak nyitófeszültségnek megfelelő érték megjelenik, akkor a triak nyitja a 0 -> triak A1 -> triak A2 -> lámpa -> R kört, így a lámpa világít.
A kondi egyik ága az igaz hogy a hálózaton van, de a másik csak a graetz negatív oldalán. Feszültséget valamihez képest mérünk, ez pedig a kondin kb 16V lesz, mivel a két vége között csak a graetz miatt van feszültség különbség.

bsselektronika   2009. szeptember 23. 07:33:07

Akkor magyarázzátok meg nekem hogy az elektrolit kondenzátor miért kap nullát a 6A-es bizti után? És mi történik ha felcserélem a fázist és a nullát? És a Triak miért csak az egyik irányba van begyújtva ebben a kapcsolásban?

Villanyszerelő   2009. szeptember 22. 11:17:53