Erősítők, előerősítők

Hangkártya tuning


A tuning nem áll másból, mint a kimeneti műveleti erősítő (buffer) és a kapcsolás cseréje. Eredetileg valamiért fázist fordítanak a kimeneten a creative hangkártyákon aminek az okára még nem jöttem rá, de ha valaki tudja miért fordítanak fázist kérem írja meg.

A legfontosabb, hogy minden sallangot el kell távolítani a kimenetről, mint például a tranzisztoros némító áramkör, mert ez akár még torzíthatja is kimenetet, ha nem úgy működik ahogy kell, én ezért cseréltem ki a régi Audigy-n a kimenetet, mert gyakorlatilag klipeltette a némító áramkör a jelet.

Íme néhány kép az elkészült hangkártyáról:


Lássuk a kapcsolást:

Látható, hogy nincs benne semmi extra dolog, gyárilag a bemenetet elektrolit kondenzátorokkal csatolják ami rendben lenne, mert a DAC kimenete fél tápfeszen van de ilyen kondinak nincs helye a hang útjában, érdemes használni inkább kerámia kondenzátort, de a fólia még jobb. Arra ügyeljünk, hogy a nyákról szedjük le a felesleges csatoló kondikat és műveleti erősítőket, és csak az új áramkörre kerüljön a jel.

Én csak az első kimeneteket csináltam meg, mert nem használok 5.1-es űrtechnikát ezért nincs szükségem a többi kimenetre, de aki komplett házimozit üzemeltet ilyen kártyáról annak javasolt az összes használt kimenetet cserélni, mivel gondot okozhat, hogy a nem módolt kimenetek fázist fordítanak.

Műveleti erősítőből használhatunk bármilyet, én MAX412-t használok aminek elég húzós ára van (kb. 3000Ft), de aki ismeri a gyártót az tudja miért ezt használom :) Tökéletesen megfelelnek az OPA és AD műveleti erősítők is és ezekből már lehet kapni jó minőségűeket 1000Ft környékén, konkrét típusokat nem írok, mivel nem sok tapasztalatom volt eddig ezekkel az IC-kel. Aki nem tudja milyen is kellene neki az érdeklődjön szakmai fórumokon és segíteni fognak. Az NE5532 nagyon elterjedt típus, de nem javaslom a használatát, mert ugyan a technikai paraméterei nagyon jók, viszont a hangja nagyon gyenge, a TL072 pedig teljesen alkalmatlan ilyen célra, mert nagyon zajos és a hangja rosszabb az NE5532-nél.

Én személy szerint nem szeretem a FET bemenetű műveleti erősítőket, mert a mélyüket valahogy nem veszi be a gyomrom, viszont vannak akik csak arra esküsznek, én nem ajánlom. Az elkészült nyák rögzítése megoldható úgy is, hogy egyszerűen odaforrasztjuk a hátlemezre, de nagyon kell ügyelni arra, hogy nem érintkezhet az áramkör nullája a lemezzel, mert akkor iszonyatosan zajos lesz a rendszer.

Én sima kétszeres erősítést használok, de ez természetesen változtatható igények szerint, gyárilag két és félszeres erősítést állítanak be, de nincs szükség ekkora erősítésre és ha nem muszáj ne járassuk a műveleti erősítőt maximumon.

A tápfeszültséget vihetjük a műveleti erősítő eredeti helyéről is, de közvetlenül a hangkártyán lévő stabkockák lábáról is, szűrésnek pedig elég 10-47μF kondenzátor az elkészült nyákra, lehetőleg minél közelebb a műveleti erősítő lábaihoz és kiegészíthetjük még pár száz nanós fóliakondikkal is. A nullát viszont javasolt az eredeti IC lábáról szedni, különben igencsak zajos lehet a kimenet. Mivel eredetileg fázist fordítanak, az IC mindkét + bemenete nullára van húzva és ha innen vezetjük az új nyákra is a nullát akkor biztos nem lesz probléma.

Mivel nagyon egyszerű a kapcsolás, simán megrajzolhatjuk filctollal is a nyákot, de aki szereti szépen megcsinálni az ilyesmit persze megtervezheti számítógépen is, én nem szoktam furkálni, ha ilyen egyszerű dologról van szó inkább felforrasztom a felületre az alkatrészeket, még ha furat szereltek is.

Ennek a módosításnak a hátránya, hogy utána már nem dughatunk fülhallgatót közvetlenül a kimenetre, szóval jól gondolja meg mindenki aki használ fülest, hogy belevág-e a tuningba, igaz lehetne még használni nagy áramú műveleti erősítőket, mivel gyárilag is olyan van a hangkártya kimenetén (KA4556), de ezek általában nagyon gyenge hangminőséget produkálnak ezért is cseréljük le.

RMAA mérési eredmény (24Bit 48Khz):

Látható sajnos a két oldal hangerejében 0.2dB eltérés ez a bemeneti SMD alkatrészek pontatlansága miatt van.

Személyes tapasztalatom az, hogy ezután a módosítás után valamivel részletesebb lett a hangkép, viszont a térérzet az iszonyatosan jó lett, én úgy írnám ezt le, hogy eredeti állapotában olyan volt mintha előttem játszana a zenekar, most viszont olyan mintha a zenészek között ülnék :). A különböző hangszerek hangjai sokkal élethűbbek lettek és sok régóta hallgatott zenében hallottam meg olyan hangszereket amik "eddig nem is voltak a zenében".

Sok sikert kívánok az után építéshez és kellemes zenehallgatást mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. január 20. 06:43

Vélemény:
40

Szavazat:
21

Mai látogató:
9

Utolsó látogatás:
Ma 02:13:30

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,0
21
  11  ★★★★★
  2  ★★★★
  6  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
     

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Vannak akik jó minőségben szeretnének zenét hallgatni, és ki tudnak adni X ezer Ft-t hangkártyára, de aki olyan csóró, mint a templom egerének az örökségből kitagadott fia, (pl én) az megcsináltja ezt..

lol(@)-zárójel nem kell-lol.hu   2011. január 31. 12:32:47

Akik mínőségi zenehallgatást akarnak, azoknak érdemes tovább fokozni a dolgot komolyabb hangártyával Nyilván ez azoknak szól, akik minimum hifi-re kötik a gépet, és nem két gyári asztali hangszórón. Én például számítógépen hallgatok zenét középkategóriás HIFI-re kötve. Én amikor tavaly megvettem az ESI Maya hangkártyát, csodaszép hangzást csináltam, az integrált, és más elötte lévő 10 ezer forintos gagyi hangkártyákhoz képest. Ég és föld a különbség. Az a szép dinamika... Aki igényesen akar zenéthallgatni, annak megéri 40-50 ezret kiadni egy hangkariért.

ger12(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. január 31. 02:55:52

Egy 5000Ft-os Fejhallgató koránt sem nevezhető megfelelő minőségű holminak. Minimum egy felsőkategóriás Beyer, vagy egy Sennheiser ami számításba jöhet. (25-50 rongy egy tényleg jó holmi) De a fejhallgatód pont megfelelő az alaplapod hangkártyájához. Ha meg vagy vele elégedve, az nagyszerű. Ez a cikk pont azoknak készült, akik az átlag feletti minőséget szeretnének, viszonylag kevés ráfordítással. Az alaplapra integrált hangcuccok sajnos rengeteg digitális zajt szednek össze. Azért vannak persze jobb minőségben kialakított integrált hangkártyák, a Rampage egy jobb megoldás, de sajnos a többség már egyáltalán nem.
Ha a legjobb hangminőséget szeretnéd kompromisszumok nélkül, használj önálló DAC-ot amit az optikai kimenetre raksz fel.

IC   2011. január 24. 14:14:22

Ha tisztában vagy azzal, hogy neked bőven elég a sima "teszkós" cucc akkor nem tudom miről beszélünk.

Látom messze került a link frissítem :) http://szuterin.dyndns.org/fullteszt.html

agressiv   2011. január 24. 14:05:37

philips sbc hp250 fülesem van, lehet hogy kihozza a hiányosságokat de én akkor még nem találkoztam velük. Szól ami szól és nekem ennyi elég.

ADAM   2011. január 24. 13:40:51

Rosszul tudod. Egy minőségi fejhallgató pont kihozza a rendszer hiányosságát.

IC   2011. január 23. 20:30:39

Fölösleges, egy fülhalgatónak nem kell egy kártya

ADAM   2011. január 23. 17:51:58

Ha van valami amire a legkevesebb figyelmet fordítják egy ilyen alaplapnál az a hangkártya. Ha valaki ilyen konfiggal rendelkezik akkor már illik beszerezni, hozzá valami gamer X-Fi kártyát már csak a játékok miatt is.

agressiv   2011. január 23. 16:14:37

ASUS rampage III extreme

ADAM   2011. január 23. 13:19:44

ADAM. Még Creative hangkártyákat is integráltak alaplapokra és azok sem voltak képesek elfogadható minőséget produkálni, mivel nagyon zajos környezetben vannak.

agressiv   2011. január 23. 13:07:22