Erősítők, előerősítők

Hangkártya tuning


A tuning nem áll másból, mint a kimeneti műveleti erősítő (buffer) és a kapcsolás cseréje. Eredetileg valamiért fázist fordítanak a kimeneten a creative hangkártyákon aminek az okára még nem jöttem rá, de ha valaki tudja miért fordítanak fázist kérem írja meg.

A legfontosabb, hogy minden sallangot el kell távolítani a kimenetről, mint például a tranzisztoros némító áramkör, mert ez akár még torzíthatja is kimenetet, ha nem úgy működik ahogy kell, én ezért cseréltem ki a régi Audigy-n a kimenetet, mert gyakorlatilag klipeltette a némító áramkör a jelet.

Íme néhány kép az elkészült hangkártyáról:


Lássuk a kapcsolást:

Látható, hogy nincs benne semmi extra dolog, gyárilag a bemenetet elektrolit kondenzátorokkal csatolják ami rendben lenne, mert a DAC kimenete fél tápfeszen van de ilyen kondinak nincs helye a hang útjában, érdemes használni inkább kerámia kondenzátort, de a fólia még jobb. Arra ügyeljünk, hogy a nyákról szedjük le a felesleges csatoló kondikat és műveleti erősítőket, és csak az új áramkörre kerüljön a jel.

Én csak az első kimeneteket csináltam meg, mert nem használok 5.1-es űrtechnikát ezért nincs szükségem a többi kimenetre, de aki komplett házimozit üzemeltet ilyen kártyáról annak javasolt az összes használt kimenetet cserélni, mivel gondot okozhat, hogy a nem módolt kimenetek fázist fordítanak.

Műveleti erősítőből használhatunk bármilyet, én MAX412-t használok aminek elég húzós ára van (kb. 3000Ft), de aki ismeri a gyártót az tudja miért ezt használom :) Tökéletesen megfelelnek az OPA és AD műveleti erősítők is és ezekből már lehet kapni jó minőségűeket 1000Ft környékén, konkrét típusokat nem írok, mivel nem sok tapasztalatom volt eddig ezekkel az IC-kel. Aki nem tudja milyen is kellene neki az érdeklődjön szakmai fórumokon és segíteni fognak. Az NE5532 nagyon elterjedt típus, de nem javaslom a használatát, mert ugyan a technikai paraméterei nagyon jók, viszont a hangja nagyon gyenge, a TL072 pedig teljesen alkalmatlan ilyen célra, mert nagyon zajos és a hangja rosszabb az NE5532-nél.

Én személy szerint nem szeretem a FET bemenetű műveleti erősítőket, mert a mélyüket valahogy nem veszi be a gyomrom, viszont vannak akik csak arra esküsznek, én nem ajánlom. Az elkészült nyák rögzítése megoldható úgy is, hogy egyszerűen odaforrasztjuk a hátlemezre, de nagyon kell ügyelni arra, hogy nem érintkezhet az áramkör nullája a lemezzel, mert akkor iszonyatosan zajos lesz a rendszer.

Én sima kétszeres erősítést használok, de ez természetesen változtatható igények szerint, gyárilag két és félszeres erősítést állítanak be, de nincs szükség ekkora erősítésre és ha nem muszáj ne járassuk a műveleti erősítőt maximumon.

A tápfeszültséget vihetjük a műveleti erősítő eredeti helyéről is, de közvetlenül a hangkártyán lévő stabkockák lábáról is, szűrésnek pedig elég 10-47μF kondenzátor az elkészült nyákra, lehetőleg minél közelebb a műveleti erősítő lábaihoz és kiegészíthetjük még pár száz nanós fóliakondikkal is. A nullát viszont javasolt az eredeti IC lábáról szedni, különben igencsak zajos lehet a kimenet. Mivel eredetileg fázist fordítanak, az IC mindkét + bemenete nullára van húzva és ha innen vezetjük az új nyákra is a nullát akkor biztos nem lesz probléma.

Mivel nagyon egyszerű a kapcsolás, simán megrajzolhatjuk filctollal is a nyákot, de aki szereti szépen megcsinálni az ilyesmit persze megtervezheti számítógépen is, én nem szoktam furkálni, ha ilyen egyszerű dologról van szó inkább felforrasztom a felületre az alkatrészeket, még ha furat szereltek is.

Ennek a módosításnak a hátránya, hogy utána már nem dughatunk fülhallgatót közvetlenül a kimenetre, szóval jól gondolja meg mindenki aki használ fülest, hogy belevág-e a tuningba, igaz lehetne még használni nagy áramú műveleti erősítőket, mivel gyárilag is olyan van a hangkártya kimenetén (KA4556), de ezek általában nagyon gyenge hangminőséget produkálnak ezért is cseréljük le.

RMAA mérési eredmény (24Bit 48Khz):

Látható sajnos a két oldal hangerejében 0.2dB eltérés ez a bemeneti SMD alkatrészek pontatlansága miatt van.

Személyes tapasztalatom az, hogy ezután a módosítás után valamivel részletesebb lett a hangkép, viszont a térérzet az iszonyatosan jó lett, én úgy írnám ezt le, hogy eredeti állapotában olyan volt mintha előttem játszana a zenekar, most viszont olyan mintha a zenészek között ülnék :). A különböző hangszerek hangjai sokkal élethűbbek lettek és sok régóta hallgatott zenében hallottam meg olyan hangszereket amik "eddig nem is voltak a zenében".

Sok sikert kívánok az után építéshez és kellemes zenehallgatást mindenkinek.
Nézettség:

Szint:
 

Szavazat:

Készült:
2011. január 20. 06:43

Vélemény:
40

Szavazat:
21

Mai látogató:
11

Utolsó látogatás:
Ma 02:25:57

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,0
21
  11  ★★★★★
  2  ★★★★
  6  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós
     

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Ez baromság, igenis érdemes megépíteni, az enyém egy órája lett kész, és tényleg jobb, mint a gyári műverősítő! Tisztább, és sokkal jobban térbe jön a hang! Én rca-aljzatokat fúrtam a kártya előlap-lemezébe, a jack-eket nem is használom. Ezeken önhordó kivitelben van a nyák, így nem kell külön rögzíteni, és jobb az érintkezés a jack-nél. A dac kimenet a kiforrasztott elkók helyén található, ha nem lett volna egyértelmű a szövegben (csatolókondik), onnan lehet gyönyörűen kivezetni a jelet, pl. egy-egy szál 0,42-es trafóhuzallal az új áramkörre, itt a csatolókondi nálam 1uF-os Remix fólia. A tápot a kiforrasztott gyári ic helyéről lehet levenni, én a könnyebb forrasztás miatt itt is trafóhuzalt használtam, de még megtoldottam tápszűrésként két 47uF-os ESR-kondival, meg két 100 nanóssal. Ennyi, itt egyedül az smd-forrasztgatás a nehéz...

zenobia88   2012. február 01. 17:17:58

Ennek a kapcsolasnak semmi ertelme.
1.Honnan legyen DAC cimenet?
2.A mai hangkartyakba ez mar alapba benne van.
Nem ajanlott meg epiteni.

*****   2011. december 23. 09:23:48

Na itt azért vitába szállnék pár emberrel 20-25 ezer forintos füles az még az alja a jó füleseknek (50-60ezertől az már mondható profi kategóriának de az se a teteje) És én azért még az AKG-t is beraknám a sorba! A másik dolog mit hallgattok mp3-at? Esetleg losslesst vagy CD-t? A maximum mintavételezés akkor is 22 Khz-et enged meg. Másik dolog mit neveztek HI-FI-nek? Mivel kötitek össze a gépet meg a Hi-Fi-t? (Hi-Fi-nél mindig lényegretörően megkérdem tudja az erősítőd a 10Hz-100Khz-es tartományt lineárisan átvinni. Meddig megy el a magasod 30Khz-ig stb. stb.? És akkor nagyon hiányosan kb ott a Hi-Fi).

pepe   2011. szeptember 15. 13:45:12

Igen úgy is működhet, de jobb, ha át van alakítva a kapcsolás.

agressiv   2011. június 21. 01:11:23

Úgy is működhet, hogy csak egyszerűen kiveszem a régi ic-t és beforrasztom a helyére az újat?

gyenes96(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. június 07. 19:34:39

Jaaa hogy a + bemenet. Én a plusz tápra gondoltam, de persze hogy sípol mivel az földre van húzva mert eredetileg fázist fodítanak, csak még nem jöttem rá, hogy miért.

agressiv   2011. február 05. 23:54:06

Hát nálam sípol rá a műszer, mint a veszett fene.

lol(@)-zárójel nem kell-lol.hu   2011. február 05. 11:36:01

Hogy lenne már a plusz láb és a hátlap kapcsolatban?

agressiv   2011. február 05. 05:39:41

Amúgy az IC-k plusz lába és a hátlap fémes kapcsolatban vannak..

lol(@)-zárójel nem kell-lol.hu   2011. február 04. 13:11:07

Nyilván én is arra gondolok aki megteheti. De amugy vannak talpraesett emberkék is, akik 40 ezer forintos videókártyára kiadnak pénzt, hogy a legjobb grafikát érjék el. (ők viszont olcsó hangkártyával megelégednek, mert arra meg már sajnálják) Nem egy ismerősőm volt, aki sulis korában tette meg ezt. (sporolt) Én is középsulis koromban összesporoltam pár hónap alatt az árát, amire vágytam. Ilyenkor az is kiderül hogy tényleg vágyik rá az ember, mert nem rögtön veszi meg, hanem 2-3 hónappal később akár. Na de ez nem pénzügyi tanácsnak szántam, csak leírtam hogy én például hogyan raktam össze gépet sulis koromban. Ha valaki meg egyátalán nem akar pénzt kiadni, annak én is ajánlom ezt a módosítást. De ahogy a kollega is írja, akkor legalább valami jó mínőségű műveleti erőstő legyen, és ne a 200Ft-os kategória.

ger12(@)-zárójel nem kell-freemail.hu   2011. január 31. 13:02:41