LED-es kapcsolások

3x3x3 LED kocka 2.0


Ez tulajdonképpen ugyan az mint a másik kapcsolás de annyi a különbség hogy itt nem egyszínű LED-ek vannak. A hajlítás itt egy kicsit bonyolultabb de nem túlságosan.

Bár a képen a LED lábainál C van de most szólok, hogy közös anódú LED kell, mégpedig 27 db.

A képen látható módon fogjuk meg egy fogóval és hajlítsuk a B és a G lábakat az egyik irányba az R-t pedig a másik irányba. Ezután egy LED + egy fél távolságra hajlítsuk vissza az eredeti irányba mind a hármat. A G láb túl közel van a B-hez ezért a tövénél 45°-os szögben hajlítsuk meg a képen látható módon.

Vigyázzunk közben a LED épségére is mert az RGB LED a sima LED-hez képest elég drága.

Ezután segítségül vehetünk egy fadarabot amire fúrunk 3 db 5 mm-es lyukat olyan távolra hogy az egyik LED anódja elérje a másik LED anódját. Ez kb. 2,5 cm.

A képen látható módon helyezzük be a LED-eket a tartóba és hajlítsuk egymásra az anódokat és ha már itt vagyunk forrasszuk is össze őket mert akkor tovább megmaradnak ebben a formában :).

Figyeljünk arra hogy LED-ek ugyanabban a szögben álljanak hogy az R G és B lábak a következő soron is az azonos R G illetve B láb felett legyenek. Ha ezzel megvagyunk akkor már csak egy kis munka kell és kész.


Az oszlopválasztó:

Mivel itt nem 9 oszlop van hanem 3X9 ezért sajnos háromszor kell megépíteni az oszlopválasztót az 555 és a 4017 IC-vel. Ha az 555-nél eltérő ellenállásokat használunk akkor lesz tökéletes mert nem egyszerre fognak vándorolni a színek.


A sorválasztó:

A sorválasztót változatlanul megépítve még akár működésre is lehetne bírni ezt az egészet. A tranzisztorok típusa mindegy csak az a lényeg hogy PNP és minimum 200 mA terhelhetőségűek legyenek. Képem és videóm azért nincs róla mert kicsit költséges a megépítése, mert kell 27db LED aminek az ára 200 Ft vagy több, de így is minimum 5400 Ft, és ez csak a LED-ek. De ez ne tántorítson el senkit mert ha egyszer elkészült utána biztosan remekül fog kinézni.


A LED kocka:

Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2010. május 26. 19:45

Vélemény:
23

Szavazat:
19

Mai látogató:
12

Utolsó látogatás:
Ma 13:16:35

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
19
  10  ★★★★★
  3  ★★★★
  4  ★★★
  1  ★★
  1  ★

Legújabb írás

Rádiós

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

"heji" Ez az gratula. Nyelvtan óra csak esti tagozaton volt? A hestore-t pedig inkább nem jellemezném, mert nagyon siralmas.

ismeretlen   2010. május 29. 21:54:48

A ledeket megvehettem volna a heji boltban is de inkább rendeltem a hestore.hu -ról (hobbi elektronika store). de ott is a legolcsóbb 225Ft/db szóval egyáltalán nem olcsó. De ha érdekel van 650Ft/db áron is
http://www.hestore.hu/kat_160.html?brutto=&ob=pric

ARCT Elektrik   2010. május 27. 20:45:37

Hol sikerült ilyen LED-et kapni, és mennyi volt darabja?

flucky(@)-zárójel nem kell-flucky.hu   2010. május 27. 13:58:56