Tápegységek

Változtatható feszültségű tápegység LM324-es IC-vel


Univerzális tápegység, LM324 szerelmeseknek, egy másik kapcsolás módosított változata. A kapcsolást Fazekas István tanár úr tervezte, mégpedig úgy, hogy ez később tovább bővíthető legyen mikrovezérlős kiegészítésekkel, nyilván módosított panelen.
A kapcsolás magáért beszél, minden megtalálható benne, ami barkácsoló-méregető elektronika barátnak szíve vágya. Természetesen rövidzárvédett, szabályozható áramkorláttal, (bal oldali nagy poti), 0-25 Voltig változtatható kimenő feszültséggel, túláram jelzéssel. Azon kívül közvetlenül csatlakoztatható rá alapműszer, kapcsolóval, a kimeneti feszültség és áram méréséhez.

Helytakarékosság okán, az egyenirányító és a szűrő-pufferkondenzátorok a nyák alatti másik panelen kaptak helyet, és a nyákok bal szélén lévő csatlakozási pontokon kapcsolódnak egymáshoz. Az alsó panel jobb szélén lévő két tüske a trafó szekunder tekercsét fogadja. A felette lévő kettő pedig a kimenet. A jobb oldali poti a kimenő feszültség szabályozására szolgál. A két poti közti trimmerek a maximum kimeneti értékek beállítását végzik, értelemszerűen a mellette lévőét. A másik két trimmer a műszer kalibrálását teszi lehetővé. A kétpólusú tüskére a műszert, a hárompólusúra a váltókapcsolót (V/A) kell kötni. A potik közti LED hivatott a túláramot jelezni. A kimenet rövidre zárásával az árammérőn leolvasható a beállított áramkorlát értéke.

  Nyomtatott áramkör


nyomtatott áramkör  Bejelentkezés után működő funkció!
Nézettség:

Szint:
  

Szavazat:

Készült:
2008. február 06. 17:29

Vélemény:
81

Szavazat:
54

Mai látogató:
4

Utolsó látogatás:
Ma 02:25:04

Bejelentkezés után használható funkció!
Értékeld a cikket!

Szavazatok
4,1
54
  24  ★★★★★
  17  ★★★★
  9  ★★★
  2  ★★
  2  ★

Legújabb írás

Rádiós
   

VÉLEMÉNYEK, HOZZÁSZÓLÁSOK

Helló! Nyáron meg akarom építeni ezt a kapcsolást mert van egy felesleges transzformátorom ami 2x26 voltos. Azt szeretném kérdezni tőletek hogy jo lenne-e ez a transzformátor ehhez a kapcsoláshoz ha raknák elé egy 6800uf nagyságú pufferkondenzátort. A kondenzátorok 40-42 voltra növelik a feszültséget. A kapcsolásból ha kiveszem az áram és feszültség mérő áramkörét úgy is működne mert nincs nekem olyan műszerem

balika25   2013. június 16. 12:17:19

Köszönöm a gyors válaszokat. Akkor maradok ennél a kapcsolásnál,ez már bevált. Előreláthatólag digitális műszernél fogom letenni a voksom,a LED-ek világa nagyon megfogott :) Lehetséges,hogy egy dig.multit fogok alkalmazni 2db, vagy pedig építek egy 7szegmenses V és A mérőt. Köszönöm mégegyszer!

H.Zoli   2013. június 15. 20:56:27

Helló!
Igen, csak akkor minden kivett alkatrész helyett, egy másikat kell beépíteni az utólag beépített műszerekhez, hiszen a voltmérőhöz is kell egy előtét ellenállás, a pontos érték beállításához egy poti, és az árammérőhöz is kell egy söntellenállás és egy poti a kalibráláshoz.
Akkor mit is nyertünk a dolgon? Ha digitális alapműszert akarsz bekötni, akkor ahhoz is kellenek, csak esetleg más értékű, plusz az alapműszerek tápellátását is meg kell oldani.....A két műszernek NEM lehet közös tápja!!!!
Szóval??????

szasza   2013. június 15. 13:08:27

Tehát hogyha én elhagyom a P5, P6 és R14 és a kapcsoló áramkörét és a Voltmérőt a kimeneti kapcsokra kötöm,az Ampermerőt pedig sorosan,ugyan azokat az értékeket mérhetem adott terhelésen,mint a rajzon lévő kapcsolásban? Illetve ebben a szerelésben is beállítható lenne az áram leszabályzás?

H.Zoli   2013. június 14. 02:44:55

Helló!
Addig jó, hogy a kapcsoló..... De!! Egy műszer van, mely a feszmérés állásban a kimenet leosztott, éppen aktuális feszültségét mutatja, természetesen a trimmerrel kalibrálva. A másik állásban, az R13 ellenálláson eső feszültséget, mely arányos a kimenő árammal, ás annak megfelelően van a trimmerrel kalibrálva.Összegezve, az úgy jó, ahogy a képen van!!!

szasza   2013. június 08. 17:41:54

Üdv nektek!
Azt szeretném kérdezni,hogy a rajzon van egy kör,benne egy M betű. Ez az én olvasatom szerint a mérőműszer szimbóluma.De ebből ugye kettő van,egy fesz.mérő és egy ampermérő,a kapcsoló állása szerint használjuk egyiket,vagy a másikat. Ha fesz. mérőként van a kapcsoló állása,akkor nem a kimeneti pontokon kellene feszt. mérni? Mert a V-mérő + pontja még jó helyen is van,na de - az nem. Ha ampermérőként használjuk,akkor a kimeneten kellene hogy legyen a terheléssel sorbakapcsolva. Ahogy a rajzon van az A-mérő két pontja a földre van csatlakoztatva. Biztos jó ez így? Vagy csak én olvasom félre?

H.Zoli   2013. június 08. 03:25:07

Több helyen olvastam hogy a 2N3055 túlmelegszik nagy terhelésen. Melyik a jobb megoldás:
2N3055 ből 2db és párhuzamosan vagy keressek másik tranzisztort ami talán jobb?
Párhuzamos kötés alatt tranzisztoroknál mit értünk?
Úgy mint a BD241 és a 2N3055 vagy úgy hogy közös bázis, és az egyik emmittere megy a másik kollektorára? és közé egy kis értékű ellenállás?

toma   2013. március 28. 22:34:30

Sikerült megcsinálni nagyon jó ez a tápegység

speki29   2012. december 30. 22:55:55

Szeretnék kérni egy nyáktervet ha van valakinek

speki29(@)-zárójel nem kell-hotmail.hu   2012. december 22. 22:06:13

Szerintem igen.

Hubiata   2012. december 08. 16:35:30