Komplett

Mikroprocesszor vezérelt digitális óra


Az óra négy fő egységből áll: a processzoros rész, az A/D-t is magába foglaló perifériákat kezelő egység, a kijelző és a tápegység.

A processzor rész kapcsolása.

A 6809 típusú processzorra épül. Ez az egység tartalmazza a memóriákat (RAM és ROM), a 6821 párhuzamos interface, és a 6850-es soros (ACIA) áramkört. A kapcsolási rajzon rajta van, hogy melyik rész hová van címzés szempontjából bedrótozva.

A perifériás egység, itt kap helyet az összes egyéb elem, amelyeket a 6821 IC-n keresztül vezérel a processzor. Érdekességek bőven vannak a rajzon, amit esetleg máshol is fel lehet használni. Ilyen például a speciális IC nélküli A/D, ami ugyan nem túl gyors, de a hőmérsékletek méréséhez tökéletesen megfelel. Működése: a 4024 számláló binárisan kapcsolgatja a kimenetére kötött ellenállás hálózatot, ezzel folyamatosan növelve a referencia feszültséget., Ezt az LM324 IC hasonlítja össze a 3. bemenetére jutó feszültséggel. Ezt a 4051 multiplexer választja ki, melyik csatornát mérje, az egész folyamatot a 6809 processzor vezérli le. A mérő szenzorok az 1N4148 diódák, azt a tulajdonságukat használva, hogy a rajtuk eső feszültség változik a hőmérséklettől függően, nagyjából 2mV/C fok. Az 5k-s trimmerekkel lehet pontosan hitelesíteni a hőmérő bemeneteket, itt érdemes helitrimmereket alkalmazni.

Másik érdekes rész a TL061 IC-vel és BC517 tramzisztorral felépített soros adást/vételt lebonyolító rész. Az egységek tulajdonképpen szintillesztést végeznek a PC számára.

A DCF modul külön megvásárolható egység, a kimenetén TTL szintű jeleket szolgáltat a vett jelből, az óra szoftvere erre képes tökéletes biztonsággal rászinkronizálni, ellentétben néhány gyári megoldással.

A kijelző rész kapcsolása, 4094 CMOS shift regiszterekre épül, minden LED külön kimenetetre van kapcsolva. Azért nem mátrixba kötöttem a LED-eket, mert így jóval nagyobb fényerőt sikerült elérni (100-szoros fényerejű LED-ekkel főleg), és gyakorlatilag bármennyi kijelző rákapcsolható az órára, csak 5 szál vezetéket kell tovább vinni.
Itt látható még a billentyűzet kezelő rész is 4017 IC-vel, valamint az egyéb visszajelző LED-ek, a hangszóró is.

A tápegység rajza, a szokásos alkatrészekkel, kiegészítve akkumulátor töltő résszel a szünetmentes tápellátás érdekében.

Ez a kapcsolás a hőmérő rész hitelesítéséhez nyújt segítséget, be lehet vele állítani a bemenő feszültséget pontosan.

Nyák terv nem készült, egy próbapanelen megépítve üzemel a kapcsolás a mai napig is, az IC-k elrendezése látható itt.

Az alkalmazott csatlakozók bekötése látható itt, ez csak némi iránymutatás miatt van, egyátalán nem szükséges ugyanígy elkészíteni, kivéve a soros port csatlakozót.

Az elkészült óra funkciói:

Ezeket a funkciókat a 32 k-s 27256 EPROM-ban lévő 6809 gépi kódján készült szoftver végzi. Ha valakit érdekel a program, írjon az email címre. Sok sikert az építéshez!