Rádiós

1 MHz-es szinusz kimenetű RF végfokozat Pout= 150 Wrms


Ez a RF végfokozat a valóságban is üzemel. Tartalék adónak épült hivatalos berendezés végfokozata. Saját tervezésem!
A bemeneti jel egyoldalas (olyan mint a TTL jel) 50 %-os kitöltésű négyszögjel. A bemeneti teljesítmény 6 Wrms, ezzel a kimeneten 150 Wrms teljesítmény nyerhető a bemeneten beadott 1 MHz jel esetén.
A kimeneten lévő hetedfokú aluláteresztő szűrő biztosítja a kis felharmonikus kisugárzást a kimeneten. A kimeneti jel szinuszos. A tekercsek légmagosak és 1,2 mm átmérőjű huzalból vannak.
A kondenzátorok feszültsége min. 250 V, jó minőségű, lehetőleg csillám kondenzátorok legyenek. Az IRF840 FET hűtését legalább egy 100 x 100 mm-es hűtőborda biztosítsa. Lehet kisebb bordát is használni, de ebben az esetben ventillátoros hűtést kell alkalmazni!
A végfok hangolását az egyes tekercsek mechanikai állításával kezdjük. A kimenetre műantennát csatlakoztatunk (200 W) és 100 W kimenő teljesítménynél beállítjuk a maximális kimenőfeszültséget. Mikor készen vagyunk a hangolással, akkor csatlakoztatjuk a végleges antennát, majd térerősség méréssel beállítjuk a maximális kimenőteljesítményt. Az antenna csak 50 Ohm impedanciájú lehet, a meghajtó generátor 75 Ohmos!
Ha csak 3 dB nyereségű antennát csatlakoztatunk a végfokhoz, akkor az effektív kisugárzott teljesítmény 300 W lesz! A meghajtó tápegység 250-300 W terhelhetőségű legyen. A kimeneti feszültsége 50 VDC.
Gondosan végezzük a szerelést és mérést! Nem kritikus a NYÁK elkészítése, csinálhatjuk forrfüleken is a kialakítást. Lényeg az, hogy minden alkatrész stabil legyen, még a mozgatások esetén is!
Jó kísérletezést kívánok!
Megjegyzés:
Ekkora teljesítmény már engedélyköteles, tehát én a műantennát, vagy a rövidített antenna használatát javasolnám!